Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нов дълг от 5 млрд. лева, изолация за ГЕРБ в парламента и следи от живот на Венера


Роднините на децата наблюдаваха първия учебен ден зад оградите. Ограниченията са заради епидемията от COVID-19
Роднините на децата наблюдаваха първия учебен ден зад оградите. Ограниченията са заради епидемията от COVID-19

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Новият дълг
  • Прокуратурата и Гебрев
  • Венера

Прокуратурата за първи път потвърди, че е спряла разследването за отравянето на Емилиян Гебрев. Обяснението е, че тримата обвинени руснаци не могат да бъдат задържани, защото Русия забранява екстрадирането на свои граждани. Бизнесменът съобщи преди две седмици за спряното разследване, но тогава прокуратурата запази мълчание.

МВР привика на разпит журналист, който е изпратил въпроси на пресцентъра. “Озадачен съм. Определено съм озадачен”, разказа Мартин Георгиев пред Борис Митов.

Правната комисия в Народното събрание отхвърли проекта за изборни промени на ГЕРБ. Управляващите предложиха нова конституция и Велико Народно събрание, което да бъде избирано смесено - 200 депутати мажоритарно и 200 пропорционално. БСП и “Обединени патриоти” бяха против смесения избор, ДПС се въздържаха.

Президентът Румен Радев наложи вето на закон, който позволява на Висшия съдебен съдебен съвет да осигури повишение на свои членове след мандата им. Става дума за т.нар. кариерни бонуси, а според Радев това противоречи на “принципа на разделение на властите”.

В това време правителството взе нов дълг от близо 5 млрд. лева. Министерството на финансите пласира на международните пазари две емисии облигации с общ обем 2.5 млрд. евро, които са с матуритет 10 и 30 години, съобщи “Капитал”.

Брюксел вижда в България нерешени проблеми с корупцията и недосегаемия главен прокурор. Държавният департамент на САЩ смята корупцията за пречка пред инвестициите. Значи ли всичко това, че Бойко Борисов губи подкрепата на Запада? Елица Симеонова потърси отговорите от експерти.

А учениците в България тръгнаха на училище. Някои бяха посрещнати с китара. Отделете си още само 2 минути - този видео репортаж показва първия учебен ден в едно училище в София.

Лукашенко, Навални и Венера

Защо целият свят следи какво става в Беларус? Красен Станчев обяснява с какво е различна тази страна. “Политическото недоволство на гражданите се корени в обидата и чувството за срам от управлението на Лукашенко. Това е причината протестите да се водят от жени”.

Руският опозиционер Алексей Навални публикува за първи път своя снимка в Инстаграм. Той написа, че в понеделник е успял за първи път да диша цял ден "съвсем сам", без помощта на апаратурата.

Пожарникарите в американския щат Калифорния се борят с 29 големи горски пожара. От средата на август 25 души са загинали заради бедствието. Ето как тази тема навлезе в предизборната кампания между Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Изследователският център Пю публикува проучване - американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

В Иран пък един учебник по математика за трети клас разгневи хората. От корицата му изчезнаха изображенията на момичета. Според критиците това решение е дискриминационно и показва сексистките нагласи сред държавните служители.

Учени са открили потенциални следи от живот в отровните облаци в атмосферата на втората планета от Слънчевата система – Венера. Следва уточнение, че това не трябва да се приема като доказателство за наличие на живот.

И още две за десерт

По-рано тази седмица германското издание Шпигел нарече Бойко Борисов “прислужник на Ердоган”. Ето какъв е прочитът на Валдес Радев в редовната му седмична кибер карикатура.

Тя е на 80 години, но в погледа ѝ не се чете умора, нито пък отегчение от всичко, което се случва в света. Тя е авторката на “Историята на прислужницата” Маргарет Атууд и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG