Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки журналисти с подписка срещу ограничения достъп до депутатите


Трибунката за изявления от депутати пред медиите в новата парламентарна сграда
Трибунката за изявления от депутати пред медиите в новата парламентарна сграда

Над 60 журналисти се включиха в подписка срещу ограничения им достъп до депутатите в новата сграда на парламента – бившият Партиен дом в София. Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание в сряда.

Според разпределението на новите помещения медиите нямат пряк достъп до народните представители, а пленарните заседания се следят от монитори в специално обособена стая за репортери на партера. Това на практика премахва живите контакти, което се отразява на журналистическата работа, твърдят тези, които са подкрепили подписката.

"Физическото изолиране на медиите и възпрепятстването на възможността свободно да се разговаря с народните представители и гостите в сградата на Народното събрание - министри и представители на институции, които подлежат на парламентарен контрол, ограничава силно възможността за достъп до информация, което е основно демократично право на гражданите", пише в мотивите към подписката, инициирана от политическия репортер от сайта "Клуб Z" Пламена Игнатова.

Според нея "работата с представители на пресцентровете и пиарите на парламентарните групи не е достатъчна за пълноценна комуникация между журналистите и политическите сили в Народното събрание".

"Визираните от Вас добри европейски практики са неприложими в нашата ситуация", обръща се Игнатова към парламентарния председател Цвета Караянчева (ГЕРБ), която неколкократно заяви, че същият режим за журналисти действа и в Европейския парламент.

Междувременно Караянчева обяви в сряда, че в новата пленарна зала журналистите са отделени и нямат достъп до депутатите по решение на предшественика ѝ от БСП Георги Пирински, заемал този пост в 40-то Народно събрание. По думите ѝ той е одобрил още през 2005 г. плановете за ремонт на сградата на бившия Партиен дом.

Изказването ѝ беше по повод думите на депутата от БСП Крум Зарков, че в този парламент експертите не се пускат в комисиите, а журналистите са в мазето.

Заради отделянето на медиите в приземния етаж Асоциацията на европейските журналисти призова парламента да осигури нормални условия за работа на репортерите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG