Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 76 дни глухота. И големите банки, през които минават забранени пари


Протестът в София на 22 септември.
Протестът в София на 22 септември.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Сблъсъци на протеста в София

- Две доживотни присъди за атентата в Сарафово

- Кипър блокира санкциите на ЕС за Беларус

Сред децата, които вече тръгнаха на училище, има и такива, за които българският език, макар и роден, е втори език. Това са децата, чиито български родители са се върнали в страната, след като са живели в чужбина. За тях няма специални програми, каквито има в други страни, казва Ивайло Везенков.

Протестите. Президентът и правителството

76-ият ден на протеста беше обявен за Велико народно въстание 3. Хиляди се събраха в София от цялата страна. По-късно между участниците и полицията възникна напрежение заради ограничения, свързани с придвижването на протестиращите.

Президентът Румен Радев отхвърли мисълта за помирение с Бойко Борисов, ако преди това не е била разследвана корупцията във висшите етажи на властта. Призивът за помирение дойде от вицепремиера Каракачанов. Той за втори път предложи да се създаде експертен кабинет.

Големите банки. Атентатът в Сарафово

Хиляди банкови документи стигнаха до Международния консорциум на разследващите журналисти. Те показват как много клиенти успяват да заобиколят санкциите, които им са наложени, както и мерките за пране на пари. Един от първите примери е свързан с приятеля от детинство на президента Путин – Аркади Ротенберг. Той е успял да прехвърли 60 милиона долара в британска банка, макар че е бил в “черния списък” на ЕС и САЩ. Партньорът от българска страна в консорциума е “Биволъ”.

Специализираният наказателен съд произнесе две доживотни присъди за атентата в Сарафово през 2012 г. Осъдените са ливански граждани, които все още са в неизвестност. В присъдата не се споменава ролята на “Хизбула” в атентата, в който загинаха петима израелци и един българин. Присъдата може да се обжалва от служебните адвокати.

България и Северна Македония

София е изпратила Обяснителен меморандум до ЕС, в който поставя условия за европейското членство на Северна Македония. В него пише, че езикът не бива да се нарича македонски и се посочва, че македонска нация не е имало до Втората световна война. За език и идентичност не се водят преговори, каза в отговор македонският премиер Зоран Заев. Елица Симеонова цитира фактите от самия меморандум.

Кипър, Беларус, Унгария

Кипър наложи вето в ЕС на санкциите за Беларус. Страната иска да се вземат и мерки срещу Турция заради спора за газовите находища в Средиземно море. Двата въпроса нямат връзка помежду си. Въпросът беше пренесен за срещата на върха в ЕС на 24 и 25 септември. По-рано лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска беше призовала ЕС да не признава за легитимно управлението на президента Лукашенко.

Унгарският премиер Виктор Орбан подкрепи Доналд Тръмп за втори мандат и обвърза изборите в САЩ на 3 ноември с парламентарните избори в Унгария, насрочени за 2022 г. Орбан каза, че става дума за “сражение” в полза на консерваторите, защото либералите искат да унищожат християнските ценности.

И няколко препоръки

Може и да е пресилено, но наистина прилича на нова Студена война, само че техно. Това казва Владимир Шопов и разказва за противопоставянето между Китай и САЩ за 5G.

Валдес идва! Този път с кибер карикатура на депутата от ГЕРБ Тома Биков, който беше казал, че европейските медии “също взимат пари”. Той имаше предвид пари извън самите медии, тоест изпълнение на поръчки.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG