Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бобокови срещу КРИБ. Идея от Беларус: как се става президент в пълна тайна


Премиерът Борисов и представители на изпълнителя Аркад близо до строежа на българската част от газопровода "Турски поток".

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Руски дипломати в София са обвинени в шпионаж

- Фирмите на Бобокови напуснаха КРИБ

- Жертвите на COVID-19 в САЩ вече са над 200 000

Двама руски дипломати в България бяха обвинени в шпионаж. Дадени са им 72 часа, в които да напуснат страната. Разследването е образувано от спецпрокуратурата по сигнал на ДАНС. От руското посолство казаха, че не са получили доказателства за дейност, несъвместима с дипломатическия статут. През януари тази година от страната бяха изгонени други двама руски дипломати.

Протестите. Връщането на турски граждани

77-ият ден на протеста създаде нов лозунг: “Правосъдие без каскет”. Под това мото ще има демонстрации пред Съдебната палата всяка сряда. Според Велислав Минеков, който е сред организаторите на ежедневните протести, демонстрацията от вторник е била отразена от 27 световни медии. Вижте как протече тя в това видео.

ДСБ, която е една от партиите в извънпарламентарната “Демократична България”, поиска прокуратурата да разследва премиера Борисов и бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Поводът е публикация в германския “Шпигел”, според която двамата са се поставили в услуга на турския президент Ердоган и му връщат от България опоненти на турския режим, търсещи закрила в България. От ДСБ твърдят, че разследването трябва да бъде за престъпления против републиката.

Пари за преподавателите. Бизнесът

Премиерът Борисов обеща рекордно увеличение на бюджета за заплати на университетските преподаватели. На среща с ръководството на Съвета на ректорите той каза, че с бюджета за 2021 държавата ще осигури 50 млн. лв. за тази цел.

Фирмите на братя Бобокови напуснаха КРИБ с аргумента, че организацията “вече няма нищо общо с гласа на българския бизнес” и се е превърнала в казионна организация. КРИБ поддържа гробно мълчание за откритите атаки срещу бизнеса и отправя истерични призиви за благодарност към правителството, каза Пламен Бобоков.

Премиерът Бойко Борисов отиде на места, на които се строи българската част от газопровода "Турски поток". Той каза, че изграждането му ще приключи в срок.

Навални. Беларус

Руският опозиционер Алексей Навални, който беше отровен с Новичок, беше изписан от клиниката “Шарите” в Германия. Лекарите твърдят, че той може да се възстанови напълно. Тук сме събрали всичко, което знаем за отравянето му до този момент.

Александър Лукашенко положи клетва за шести президентски мандат. Това стана на тайна церемония в Минск, за която се разбра часове след провеждането й. Едни от най-популярните снимки на протестите в Беларус от първите седмици са заснети от фоторепортера на Свободна Европа Уладз Гридзин. По-късно той беше арестуван.

Коронавирусът. Социалните мрежи

Броят на починалите от коронавирус в САЩ надхвърлиха 200 хил. Души. От Вашингтон отново обвиниха Китай и СЗО за пандмията от COVID-19.

България, в която се очаква нарастване на случаите на коронавирус, извънредната епидемична обстановка беше удължена до края на ноември.

Компанията Фейсбук може да се изтегли изцяло от Европа, ако се забрани трансферът на данни между САЩ и ЕС. Това е залегнало в основата на дело, което в момента се гледа в Ирландия – страната, в която се извършва дейността по регулацията на технологичните компании в ЕС.

И няколко препоръки

Принципът на неопределеността във физиката е открит от Вернер Хайзенберг, който получава Нобелова награда през 1932 г. Той е един от великите европейци на 20-и век, за които пише Пламен Асенов.

София Лорен се завръща в киното след 11 годишно отсъствие. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

80 метра за катерене нависоко. Най-високата стена в света е построена от Уолтопия в Копенхаген.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG