Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Повече хора с COVID-19 в болниците. И дефицит на политици демократи


Добро утро,

Най-важното е тук:

- 7% от пробите за COVID-19 са положителни

- Нова проява срещу ЛГБТ в Пловдив

- Нов албум на AC/DC на хоризонта

Случаите на COVID-19 продължават да растат. За последното денонощие новозаразените са 7 % от взетите проби. В неделя този процент беше 11.8, в петък – 9.9%. Расте и броят на хоспитализираните. В Европа беше регистриран нови рекорд – за първи път бяха регистрирани над 100 000 нови случая на коронавирус за 24 часа. Редица държави въведоха по-строги противоепидемични мерки.

Резолюцията за България в ЕП. БСП

Силно критичната резолюция за България, гласувана от Европейския парламент, раздели депутатите. Тома Биков от ГЕРБ посочи, че такава резолюция не е гласувана дори за Северна Корея и обвини евродепутатите от Демократична България и БСП в това, че са злепоставили България с натиска си да се приеме толкова критичен текст. Крум Зарков от БСП каза, че всяко следващо правителство оттук нататък ще знае, че трябва да извърши съдебна реформа.

Резолюцията показва остър дефицит на политици демократи в България, казва Юлиана Николова, която участваше в основния екип за преговори с ЕС.

БСП има ново оперативно ръководство, предложено от Корнелия Нинова. Партията определи и съветници по отделени ресори, които съответстват на министерствата.

Истанбулска конвенция. ЛГБТ. Медийна свобода

Парламентарни партии дезинформат за това какво е Истанбулската конвенция, а България е призована да направи необходимото, за да може да се ратифицира този документ. Това са два от изводите, направени от Европейския парламент в последната му резолюция за България. Какво точно каза европарламентът за Истанбулската конвенция – тук са въпросите и отговорите.

Мъже с качулки се опитаха да спрат шествие в Пловдив, посветено на защитата на общността ЛГБТ. В края на септември група тийнейджъри от града замеря с яйца и брашно свои връстници, за да “прочисти” местен парк от хора с различна сексуална ориентация.

Усещането за натиск доминира медийната страна в България. Това се казва в годишното изследване на медийната свобода, извършено от Асоциацията на европейските журналисти. Само 3% от запитаните журналисти са определили състоянието на медийната среда като “отлично”. Припомняме и това видео, в което са посочени 5 факта за свободата за словото.

Протестите

95-ият ден на протестите продължи с хвърляне на яйца по сградата на Министерския съвет и блокиране на движението около президентството и Орлов мост.

В петък протестиращите блокираха БНТ, където евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков участваше в пряк ефир. Той беше освиркан и си тръгна с полицейски ескорт. “Яйцата не са аргумент за нищо”, казва водещият на предаването “Панорама” по БНТ Бойко Василев в интервю за Дойче веле.

Северна Македония. ЦИК. Васил Божков

Премиерът Борисов и външната министърка Екатерина Захариева се срещнаха с македонския външен министър Буяр Османи в София. Срещата идва след напрежение между двете страни покрай българския меморандум до ЕС, в който се оспорваше македонският език и идентичност, и се посочваше, че това е българско условие за бъдещото членство на Северна Македония в ЕС. Северна Македония не трябва да бъде спирана по пътя си към (ЕС), но трябва да направи компромиси, за да получи необходимите уверения от България, е казал по време на срещата премиерът Борисов.

Парламентът се готви да приеме закон, който да позволи отнемането на частната колекция антики на Васил Божков. Ако тектът бъде приет, това би бил вторият случай, в който се гласува цял закон специално за бизнесмена, който се укрива в Дубай. Първият пример беше свързан със Закона за хазарта.

И три препоръки

Дженифър Дудна и Еманюел Шарпантие спечелиха Нобеловата награда за химия. За тях пише Виктория Христова в рубриката Човек на деня.

Грамадният “убиец на самолетоносачи” - съветският екраноплан "Лун" – беше изтеглен до отдалечен плаж, за да се превърне в звездна атракция за посетители. Но резултатът е друг – машината се разпада на пустия плаж.

Задава се нов албум на AC/DC. Тези и други новини като хората представя Ивайло Везенков.

Искрено Ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG