Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кривата на COVID-19 продължава нагоре. Как се затваря устата на Сашо Диков?


Добро утро,

Най-важното е тук:

- 29 души с COVID-19 починаха за ден

- Премиерът би полу-отбой за маските на открито

- “Аерофлот” е пренасял контрабанда

29 души с COVID-19 починаха за едно денонощие. Броят на новозаразените е 1472.

Премиерът Борисов издържа само един ден, след като Министерството на здравеопазването въведе задължителното носене на маски на открито. Премиерът поиска това изискване да не е абсолютно и да не важи за местата, на които няма струпване на хора. От министерството казаха, че ще уточнят това.

Общините в България въвеждат различни мерки за борба с коронавируса. Те правят това според степента на застрашеност на района си. Вижте какви са мерките в Пловдив, Благоевград, Търговище и Ловеч.

Много хора плащат от джоба си по 120 лева за тест за коронавирус. Но колко струва той в действителност и как се формира тази крайна цена? Генка Шикерова знае отговорите.

ТЕЦ "Бобов дол". "Евроком". "Росенец"

Черният пушек продължава да излиза от ТЕЦ "Бобов дол". Какво точно горят там знае Елица Симеонова.

НАП и ДАНС са поискали имената на рекламодателите в трите най-гледани предавания на кабелната телевизия „Евроком“. Медията е известна с критичните си материали за управляващите. Става въпрос за „ЕвроДикоф“ на Сашо Диков, „Честно казано“ на Люба Кулезич и „Седмичник с Береану“ на Владо Береану. Пълномощникът на управителя на „Евроком“ – Петьо Стайков определи това като форма на тормоз.

Военната прокуратура отказа да разследва случая "Росенец" от юли тази година, когато трима политици от извънпарламентарната "Демократична България" се опитаха да стигнат по море до държавен плаж, но бяха избутани обратно във водата от служители на НСО. Гардовете охраняваха намиращата се наблизо резиденция на ДПС. Христо Иванов каза, че ще обжалва решението.

Директорът на Българското национално радио е депозирал оставката си. Причината е, че Министерството на културата е предложило поправки в Закона за радиото и телевизията, които не отговарят на текстовете, по които БНР и други експерти са работили месеци наред.

Франция, САЩ, Русия

5 дни след жестокото убийство на учителя във Франция из цялата страна се среща надписът “Аз съм Самюел” - така се казва убитият. Елица Симеонова разказва за всичко по-ново, което знаем за убиеца и мотивите му.

Разследване на Ню Йорк Таймс показва, че президентът Доналд Тръмп има сметка в Китай и се е опитвал да прави бизнес там. Публикацията идва две седмици преди президентските избори и на фона на критичното отношение на Тръмп към компаниите с бизнес в Китай.

Правителството на САЩ заведе дело срещу компанията Google. Властите твърдят, че компанията е нарушила закона, за да запази монополното си положение в онлайн търсачките.

Служители на “Аерофлот” са пренасяли контрабандни таблети на Apple, които са били крадени. 113 служители са лишени от американска виза. Срещу десетима е заведено дело в Ню Йорк.

И три препоръки

5000 години преди Христа по устието на река Ропотамо е процъфтявало селище. Тогава нивото на Черно море е било с 5 метра по-ниско от сегашното, разказва Калин Димитров, който води проучванията в района. Вижте видеото на Теодора Бързакова.

Мигел де Унамуно е сърцето на Испания, казва Пламен Асенов в рубриката “Великите европейци на 20-и век”. Вижте повече за човека, който предизвиква диктаторите да викат: “Долу интелигенцията!”

Деян Янков се е посветил на игрите, които помагат на учениците да се развиват, а турнирът му току-що отмина. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG