Връзки за достъпност

Извънредни новини

Засега без нови мерки в съдилищата заради COVID-19. Пандемията е отложила близо 1200 дела


Засега Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да въвежда нови ограничения в работата на съдилищата срещу разпространението на коронавируса. Това стана ясно по време на заседанието на Съдийската колегия на съвета във вторник.

Съдебните кадровици приеха за сведение справка, според която през периода на извънредното положение в България от средата на март до средата на май са били отложение общо 1192 дела. Данните са предоставени от 107 съдилища.

След обявяването на извънредно положение през март заради пандемията от COVID-19, работата на съдебната система спря почти напълно като съдиите заседаваха при закрити врати само по някои неотложни казуси като мерки за неотклонение на задържани, определяне на привременни мерки за грижа за деца на развеждащи се родители и други.

Членовете на Съдийската колегия прецениха във вторник, че към момента нямат основание отново да въвеждат подобни ограничения, тъй като все още няма решение на правителството за по-сериозни мерки срещу коронавируса.

На този фон председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков съобщи, че четирима върховни съдии са с положителни проби за COVID-19. По думите му в системата на административните съдилища вече има твърде много заразени съдии и служители и работата се организира все по-трудно, включително и заради процеса по установяане на всички контактни лица.

Заседанията на всички съдии, дали положителни проби за коронавирус, са отложени за най-близките възможни дани, добави Чолаков с обобщението, че въпреки трудностите, засега във ВАС се справят със ситуацията.

През миналата седмица председателят на СОфийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов изпрати писмо до ВСС, в което постави въпроса дали не трябва да се актуализират правилата за работа на съдилищата. Повод за питането му стана информацията, че четирима съдии от СГС са заразени с коронавирус.

До въвеждане на ограничения обаче така и не се стигна, но Πлeнyмът нa BCC все пак взe peшeниe РСR тecтoвeтe нa cъдии, пpoĸypopи, cлeдoвaтeли и cъдебни слyжитeли дa ce пoeмaт oт бюджeтa нa cъoтвeтнaтa инcтитyция пpи cъмнeния зa ĸopoнaвиpyc или ĸoнтaĸт cъc зapaзeни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG