Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Тръмп си отива, София спира Скопие към ЕС, а COVID-19 побеждава здравната система


Привърженици на Доналд Тръмп протестират на различни места в Съединените щати срещу резултатите от изборите
Привърженици на Доналд Тръмп протестират на различни места в Съединените щати срещу резултатите от изборите

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Болниците
  • Джо Байдън
  • “Българският чадър”

В събота вечерта светът научи, че Джо Байдън печели изборите за президент на САЩ. Това се случи след като кандидатът на демократите спечели Пенсилвания и с нейните 20 електорални гласа прехвърли прага от 270 гласа за победа.

Броенето на гласовете продължава и в момента, почти седмица след деня на изборите. В този блог следихме как се развиха събитията. Тази интерактивна карта показва резултата щат по щат - в момента той е 279 на 214.

Джо Байдън е в политиката от 48 години. Това е третият му опит да влезе в Белия дом като президент. Тук може да прочетете кой е той и каква е историята му досега.

Камала Харис ще бъде първата жена вицепрезидент в историята на САЩ. 56-годишната юристка е бивш прокурор и сенатор. Тук може да прочетете повече за нейната история.

Камала Харис научи за победата по време сутрешна разходка из парка. Кадрите, които показват как тя се обажда на Байдън да го поздрави, се превърнаха в едни от най-споделяните в последните дни.

В първата си реч като избран за президент Джо Байдън постави на първо място борбата с COVID-19. Още днес той ще сформира специален екип от експерти, който да обяви нова стратегия за справяне с епидемията.

Президентите по света се сменят, но в Русия остава един и същ. Нов законопроект за имунитет за бивши президенти засили слуховете, че Владимир Путин вероятно подготвя оттеглянето си.

Обратно в Америка - невидимите герои на изборите са хората, които неуморно броят бюлетините, на някои места вече седми ден. Тук разказваме за тях. А тук обясняваме как се случи така, че традиционно републиканският щат Аризона този път подкрепи кандидата на демократите.

Коронавирус, Северна Македония и “българският чадър”

За последното денонощие в България са установени още 675 случая на COVID-19. В болници са 3822 души. Само за три седмици увеличението е двойно.

В събота Световната здравна организация съобщи за нов рекорд за брой заразени за ден по света - 581 679 нови случая за ден. Броят на починалите с коронавирус досега по света е почти 1 милион и 300 хиляди - това е почти колкото град София.

Общинските болници в България са пред “неминуем разпад”. Заключението е на Сдружението на общинските болници, според които заповедта за откриване на COVID-отделения във всяко лечебно заведение е “нонсенс”.

Здравният министър Костадин Ангелов каза, че в поликлиниките в по-големите градове ще бъдат създадени места за прегледи на коронавирус, за да се отслаби натискът върху болниците.

Как се подготви България за втората вълна? Повече ли са леглата или по-малко? Полина Паунова търси отговори на тези въпроси и разказва как един пациент е отхвърлян от болница на болница, докато е починал.

Ако все още не сте гледали разследването на Мария Цънцарова по бТВ, то със сигурност сте чули коментари за него - как благотворителната платформа HelpKarma събира милиони дарения за болни деца, а голяма част от парите се харчат са петцифрени месечни заплати на самите организатори.

България официално блокира началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, като уведоми Брюксел, че няма да подкрепи предложената преговорна рамка. Ако политиката и историята в този случай прекалено ви объркват, тук е обяснено ясно какво точно иска София от Скопие.

Точно преди 30 години на български излиза „Българският чадър“. За да може да се върне за премиерата в България с неотменена смъртна присъда, Владимир Костов е помилван от президента Желю Желев. Диана Иванова разговаря с Владимир Костов в Париж и припомня защо си струва да четем „Българският чадър“ днес.

И още две за десерт

Не пропускайте седмичната емисия Новини като хората, представена от Ивайло Везенков.

В центъра на София се появи една инсталация, висока е 13 метра, а върху стоманената конструкция има 40 LED екрана. Проектът се казва “Един човек”, а неговият автор е Венелин Шурелов - той е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG