Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Конспирации и кадрови игри. А всеки ден идва с нов рекорд за COVID-19


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Вирус извън контрол
  • Мир в Кавказ
  • “Тигана” на Бузлуджа

За последното денонощие новите заразени с COVID-19 в България са 4390. Само вчера в болници са постъпили 172 души с коронавирус.

Изследване на Световната здравна организация показа, че 37% от българите не искат да се ваксинират, когато има готова ваксина срещу вируса. Причината - вярват в различни конспирации по темата. Изненадата не е голяма - припомням ви изследването на Тренд от юни месец, според което всички конспирации за COVID-19 са пуснали дълбоки корени сред българите.

Знаете вече, че още по Коледа може да очакваме ефективна ваксина. Това видео показва в 2 минути най-важното по темата.

Един от най-ярките критици на правителството относно мерките срещу епидемията е доц. Атанас Мангъров. Сега здравният министър Костадин Ангелов го назначи за директор на новото COVID-отделение на Инфекциозна болница в София.

Как става т.нар. откриване на нови легла? И може ли едно легло да лекува коронавирус? Генка Шикерова тръгна след тези въпроси и стигна до лекари, които предупреждават: “Всичко това ще експлодира”.

Десетки хиляди заразени се лекуват в домовете си. Лесно ли е обаче да си купят лекарства? И защо някои медикаменти изчезнаха от аптеките? Надежда Цекулова обяснява този проблем.

В Благоевград и Търговище прокурори тръхнаха по улиците да проверяват дали хората носят маски. Законът не им дава това право. Има ли ефект обаче? Борис Митов разказва тази история.

Над 7% от съдиите в България са заразени или контактни. Затова ВСС даде право на председателите на съдилища сами да взимат решения за отлагане на дела, забрана на публични заседания и да затварят частично съдебните сгради.

Платформата HelpKarma излезе със своя позиция след разследването на бТВ, което разкри огромни заплати, плащани от парите на дарителите. Организацията обвини телевизията в манипулация.

Скопие, Нагорни Карабах и Полша

Премиерът Бойко Борисов излезе от карантина и посрещна в София македонския си колега Зоран Заев. Дистанционно по видео в срещата от инициативата Берлински процес се включиха Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен. Пробив няма. Германия продължава да очаква решение до края на годината.

Лидерите на Армения, Азербайджан и Русия подписаха споразумение за прекратяване на боевете за отцепилия се регион Нагорни Карабах. В Ереван избухнаха протести, а Путин ще изпрати 2000 войници да охраняват на място.

Необявената война в Нагорни Карабах продължи почти месец. Тази галерия показва как музикантите от операта в Ереван правят не музика, а маскировъчни облекла за своите приятели на фронта.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспър само няколко дни след изборите. Разногласията между двамата са отдавна. В същото време главният прокурор Уилям Бар разреши започването на разследване за евентуални измами на изборите.

Полша е на картата на новините с най-масовите протести от 1989 насам. Всичко започна с едно съдебно решение срещу абортите. Николай Лавчиев обяснява какво се случва.

И още две за десерт

Знаете онзи огромен паметник на върха на Стара планина? За едни е просто тиган или чиния, за други е символ на комунистическото минало на България. Намерете си още 6 минути за това видео, защото Нели Делчева и Мирослав Михайлов ще ви покажат какво се случва там днес.

Той е само на 6 години, живее в Индия. В ръцете си държи удостоверение от рекордите Гинес за най-млад програмист, който владее езика Python. Той се казва Архам Ом Талсания и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG