Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия затваря магазини и училища за близо месец. ЕС решава за ваксината на Pfizer до 29 декември


Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Европейския съюз ще вземе решение относно употребата на ваксината на Pfizer и BioNTech до 29 декември
Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Европейския съюз ще вземе решение относно употребата на ваксината на Pfizer и BioNTech до 29 декември

Магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост, училищата и детските ясли затварят от 16 декември до 10 януари в Германия. Това обяви в неделя германският канцлер Ангела Меркел, съобщи ДПА.

“Принудени сме да действаме и ще действаме сега”, заяви Меркел след среща с ръководствата на провинциите в страната.

Мерките включват също забрана за продажба и консумиране на спиртни напитки на обществени места, забрана за продажба на пиротехника. Работодателите ще трябва да предложат по-голяма възможност за работа от домовете. На национално ниво се въвежда и забрана за масовите събирания, която ще важи за 31 декември и 1 януари.

Социалните контакти се ограничават до събиране на петима възрастни от две различни домакинства. На гражданите се препоръчва и максимално ограничаване на контактите преди коледните празници.

За затягане на мерките настояха и в Швейцария. Университетските болници в Базел, Берн, Цюрих, Лозана и Женева изпратиха писмо до министъра на здравеопазването, в което изразяват голямо безпокойство от създадената ситуация.

“Натискът върху болниците остава висок, а ситуацията с медицинските сестри е критична”, се казва в писмото от петте болници.

Швейцария изживява най-тежката ситуация в страната от началото на пандемията като регистрира повече от 5 000 нови случая на ден. Въпреки това засега правителството все още не е обявило извънредно положение, а на места действат частични мерки като затваряне на ресторанти и заведения след 19 ч.

Междувременно Турция съобщи за спад на дневния брой заразени в няколко региона на страната. В Истанбул, Измир и Коджаели се наблюдава намаление с 30% на броя на дневните случаи на вируса, докато в Анкара спадът е с 40 %. Здравни експерти отдадоха резултатите на наложените строги мерки в страната.

Анкара наложи вечерен час от 20 часа вечерта до 5 часа сутринта през делничните дни и пълна забраната за излизане през уикенда, както и ограничаване на работата на ресторантите само до предлагане и доставка на храна за вкъщи.

В неделя стана ясно още, че решението за употребата на ваксината на Pfizer и BioNTech на европейско ниво ще стане ясно на 29 декември. Това съобщи Ангела Меркел като добави, че веднага след това масовите доставки ще бъдат разрешени, а в началото на януари се очаква да започнат и ваксинациите.

Ваксината на Pfizer и BioNTech вече беше разрешена за употреба в САЩ, Канада, Бахрейн, Саудитска Арабия и Великобритания. Преди дни Обединеното кралство вече започна ваксинирането на свои граждани.

"Радвам се, че го направих". Първите вече се ваксинираха
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

В България здравните власти съобщиха, че очакват първите ваксини за коронавирус да пристигнат до края на годината, а скоро след това да започне и процесът по ваксинация, който, според плана на правителството, ще протече в няколко фази.

В събота премиерът Бойко Борисов обяви, че въведените в края на ноември по-строги мерки за борба с вируса няма да бъдат променяни до 21 декември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG