Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Лекари и хотелиери спорят за мерките, САЩ санкционират Турция. А Ердоган какво печели от ДПС?


Президентът на Турция Реджеп Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Ердоган

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Прокуратурата е против специалния прокурор
  • САЩ санкционираха Турция
  • Какво печели Ердоган от ДПС?

Прокуратурата не вижда нужда от специален прокурор, който да разследва главния, понеже и в момента всеки редови прокурор може да го направи. Това пише в становище на зам.-главния прокурор за идеята на управляващите да създадат позицията на такъв специален прокурор, който да бъде предлаган от колегията във ВСС, начело с главния прокурор.

Лекари и хотелиери спорят за мерките

Въпросът дали да бъдат разхлабени мерките за ограничаване на епидемията в България сблъска лекарите и туристическия бранш. Българският лекарски съюз настоява ограниченията да не отпадат преди Коледа, а Националният борд по туризъм иска обратното.

За последния ден новите случаи на COVID-19 са 2743 при направени 7 737 PCR теста. Хората с коронавирус в болници намаляват постепенно и в сряда са 6997.

Редица европейски държави съобщиха, че ще затегнат мерките преди празниците. Домашните събирания също ще са с ограничения.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина и удобен ли ви е часът, в който го получавате.

Какво печели Ердоган от подкрепата за ДПС

В приветствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган към конференцията на ДПС има намек към почетния председател Ахмед Доган, че трябва “да скъса” с депутата и медиен магнат Делян Пеевски. Така смята бившият член на ДПС Мехмед Дикме.

С обръщението си Ердоган е поставил знак за равенство между ДПС и ГЕРБ, коментира съпредседателят на “Демократична България“ Христо Иванов, който критикува намесата на турския президент.

А Ердоган какво печели? Според бивши активисти на ДПС освен втори приятел в България, която има глас в ЕС и НАТО, турският президент очаква да получи и гласовете на българските изселници в Турция.

Съдът в София потвърди, че България правилно e отказала закрила на върнат в Турция противник на Ердоган. Той поиска убежище в страната и твърдеше, че е преследван в родината си заради кюрдския си произход и политическите си убеждения.

А на фона на това САЩ наложиха санкции Турция заради покупката на руска система за противоракетна отбрана С-400.

Путин поздрави Байдън за победата

Шест седмици след изборите за президент на САЩ руският президент Владимир Путин наруши мълчанието си по този повод и поздрави Джо Байдън за победата.

Поне 14 агенти от руските служби са участвали в отравянето на Алексей Навални с Новичок, показа разследване на Белигкат. Не пропускайте този текст, в който ще намерите най-важните акценти от разследването.

Грижа ли ни е за психичното здраве на децата

Филмът “Странни птици“ разказва историите на вече порасналите бивши възпитаници на дома за деца с увреждания в Могилино. Той цели да привлече внимание към децата с психично страдание, пише Надежда Цекулова. Видими ли са те за държавата и обществото?

В момента в цялата страна има само едно място за безплатно и анонимно тестване за ХИВ. Заради пандемията не работи никой от 13-те центъра за изследване в регионалните здравни инспекции. Вижте повече в репортажа на Ивайло Везенков.

А в Унгария с гласовете на партията на премиера Виктор Орбан парламентът на практика забрани осиновяванията на деца от еднополови двойки.

И две препоръки

Радослава Бекова е океанолог, Любов Маринкова е астрофизик, а Искра Колева е химик. Всяка от тези жени има значими постижения в науката и затова те бяха отличени по програмата “За жените в науката 2020“. Запознайте се с тях в рубриката Човек на деня.

“Нереално е всичко.“ С тези думи актрисата от „Борат 2“ Мария Бакалова описва седмиците след премиерата на филма. Не пропускайте разговора ѝ с Георги Тошев за бТВ.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG