Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия няма да отстъпи пред САЩ за “Северен поток 2“


Външният министър на Германия Хайко Маас
Външният министър на Германия Хайко Маас

Германия не смята да отстъпва пред САЩ в спора за построяването на газопровода “Северен поток 2“. Това заяви в понеделник германският външен министър Хайко Маас, предаде ДПА.

“Не бива да ни се говори за европейски суверенитет, щом под това се подразбира, че занапред трябва да правим всичко така, както иска Вашингтон”, каза Маас в коментар за предстоящото встъпване в длъжност на избрания за президент Джо Байдън. Той подчерта, че германското правителство няма да промени позицията си по въпроса за газопровода.

Въпреки очакваното затопляне на отношенията между Берлин и Вашингтон с встъпването в длъжност на Байдън, не се очаква промяна на позицията от страна на САЩ, коментират от ДПА.

“Северен поток 2“ трябва да пренася газ от Русия директно към Германия. Тръбопроводът преминава по дъното на Балтийско море. Преди седмици стана ясно, че проектът е на 94% завършен.

В началото на декември руски кораби се отправиха към дестинацията, до която трябва да бъде поставена последната част от тръбите.

САЩ се противопоставят на проекта, считайки го за заплаха за сигурността на НАТО и увеличение на енергийната зависимост на ЕС от Русия. Подкрепящите проекта твърдят, че протестът на Вашингтон е свързан с желанието в Европа да се продава все повече американски газ.

Призиви за спирането на проекта имаше и във връзка с отравянето на Алексей Навални, а говорител на канцлера Ангела Меркел съобщи, че е възможно на Русия да бъдат наложени санкции, сред които и замразяването на строежа на газопровода.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG