Връзки за достъпност

Извънредни новини

Апелативният спецсъд потвърди, че обвинението срещу Панайот Рейзи е некачествено


Панайот Рейзи
Панайот Рейзи

Над три месеца, след като Специализираният наказателен съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи за отстраняване на пропуски и неясноти, втората инстанция потвърди, че разследващите не са си свършили работата качествено.

Апелативният специализиран наказателен съд е потвърдил на 30 декември, че в обвинението липсват множество конкретни факти, свързани с предполагаемите престъпления на подсъдимите и това нарушава правото им на защита.

Бившият кмет на Созопол е обвиняем заедно със Златка Мусева, Елена Димитрова, Венцислав Петров и Христо Христов за присвояване на над 2 млн. лева в периода 2014-2017 г. чрез възлагане на различни дружества на строително-монтажни и строително-ремонтни дейности. От прокуратурата твърдят, че въпросните фирми са били собственост на подставени лица, които били социално слаби.

През март 2019 г. Рейзи беше отстранен от длъжност от спецсъда заради опасност да попречи на разследването. Ден по-късно от ГЕРБ обявиха, че той подава оставка като кмет, но самият Рейзи отрече. Седмица по-късно той окончателно беше отстранен от поста си с решение на апелативния спецсъд.

Разследването по случая приключи през юли миналата година, когато спецпрокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу петимата подсъдими. Два месеца по-късно, на 8 септември, спецсъдът обаче го върна на разследващите за отстраняване на редица неясноти. Вместо да го коригират, от спецпрокуратурата атакуваха това съдебно определение пред втората инстанция, която в края на 2020 г. потвърждава, че обвинителният акт действително е некачествен.

„Внесеният в случая обвинителен акт не осигурява възможност на подсъдимите да разберат фактическото обвинение по вменените им престъпления, а именно да узнаят фактите и обстоятелствата, които индивидуализират престъпленията поотделно“, приема апелативният спецсъд, чието определение е окончателно.

Сега разследващите вече са задължени да отстранят всички пропуски в обвинението по делото и да го внесат наново за разглеждане в спецсъда. Те обаче не са обвързани с конкретен срок и няма яснота кога процесът ще може да започне.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG