Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп стана първият президент на САЩ с два импийчмънта. 10 републиканци гласуваха "за"


Камарата на представителите на САЩ за втори път гласува импийчмънт за президента Доналд Тръмп. За отстраняването на държавния глава от власт гласуваха общо 232 конгресмени, включително и 10 републиканци. 197 бяха против “против”, а четирима се въздържаха.

Процедурата беше започната заради безредиците във Вашингтон от изминалата седмица, които доведоха до проникването на стотици в сградата на Когнреса. Според демократите президентът е предизвикал действията на тълпата заради речта си минути преди началото на безредиците, както и заради постоянните му обвинения в последните месеци, че резултатите от изборите през ноември са били манипулирани.

Гласуваният импийчмънт е втори за мандата на Тръмп. Нито един американски президент не е бил подлаган два пъти на такава процедура. През декември 2019 г. конгресмените също гласуваха в ущърб на президента, но впоследствие доминираният от републиканците Сенат напълно го оправда.

По данни на Вашингтон пост Сенатът отново няма да одобри импийчмънт на Тръмп. От изданието се позовават на източници от кабинета на все още изпълняващия длъжността лидер на мнозинството в горната камара Мич Макконъл. Той е съобщил на колегите си демократи, че Сенатът няма да започне процедурата в петък, когато свършва работната седмица. Това означава, че от понеделник нататък ще остане малко повече от един ден за евентуалните изслушвания и гласуване. Джо Байдън трябва да поеме президентството в сряда.

Преди гласуването в Камарата на представителите се проведе емоционален дебат между представителите на двете партии. Демократите обвиниха Тръмп за събитията от миналата седмица, докато републиканците заявиха, че колегите им политизират процедурата.

“Знаем, че президентът на САЩ е подбудил това въстание, този въоръжен бунт срещу нашата страна. Той трябва да напусне, той представлява очевидна заплаха за нацията, която обичаме”, каза лидерката на демократическото мнозинство в долната камара Нанси Пелоси.

Демократите защитиха тезата, че импийчмънт за Тръмп е необходим заради нарушения на конституцията и заради необходимостта заплахата от управлението му да бъде прекратена. Те настояха, че гласуването по тази процедура е необходимо, тъй като при импийчмънт настоящият президент няма да може отново да се кандидатира за публична позиция.

От своя страна представителите на републиканците отчетоха като ненужен импийчмънта на президента, чийто мандат изтича след седем дни. Те определиха като по-важно обединяването на страната и възстановяването от ефекта на пандемията от коронавирус. Конгресменът от Охайо Джим Джордан дори заяви, че Тръмп е жертва на "културата на отхвърляне". Републиканците припомниха също и бунтовете в редица градове през лятото на 2020 г. и подчертаха, че те не са били приети толкова гневно от колегите им.

Лидерът на републиканското малцинство в долната камара Кевин Макарти каза, че Тръмп носи отговорност за погрома в сградата на Сената, но счете за излишно подлагането му на импийчмънт седем дни преди края на мандата.

Часове преди гласуването президентът призова за “мир и спокойствие” и за пореден път отрече, че носи отговорност за безредиците в Капитолия. Той отново определи действията на демократите като “лов на вещици”, както ги беше окачествил и в края на 2019 г.

Изслушването се проведе при изключително строги мерки за сигурност. Около сградата на Конгреса бяха издигнати високи железни прегради. В района бяха разположени голям брой полицаи, както и представители на националната гвардия. Десетки служещи в гвардията бяха и вътре в сградата на Капитолия, където бяха заснети да спят на пода.

Националната гвардия в сградата на Конгреса
Националната гвардия в сградата на Конгреса

Въпреки сериозните мерки за сигурност редица американски медии съобщиха, че част от конгресмените са отишли на работа, носейки оръжие.

Органите на реда в цялата страна са в готовност за нови протести, свързани с предаването на властта. Във вторник ФБР предупреди за възможни "въоръжени протести" в дните преди инаугурацията на Байдън на 20 януари.

Процедурата по импийчмънт остана единствен вариант за отстраняването на Тръмп от власт, след като във вторник вицепрезидентът Майк Пенс каза, че той и правителството няма да задействат процедурата по 25-тата поправка на Конституцията.

Никога досега в историята на САЩ президент не е бил отстраняван от власт след импийчмънт. Срещу трима президенти – Тръмп през 2019, Бил Клинтън през 1998 г. и Андрю Джаксън през 1868 г. е бил гласуван импийчмънт в Камарата на представителите, но впоследствие и тримата са били оневинявани от Сената.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG