Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поне 72-ма тенисисти са под карантина преди Australian Open


Тенисистката Юлия Путинцева от Казахстан, която е една от играчите на Australian Open, поставени под карантина. Снимката е архивна.
Тенисистката Юлия Путинцева от Казахстан, която е една от играчите на Australian Open, поставени под карантина. Снимката е архивна.

Най-малко 72-ма тенисисти са поставени под карантина преди началото на турнира по тенис Australian Open. Причината са 5 положителни проби за коронавирус, взети от пътници на чартърни полети до Мелбърн, съобщи Би Би Си. Полетите са обслужвали играчи, треньори, рефери и журналисти.

Австралия поставя под 14-дневна карантина всички пристигащи по въздух, ако пътник от техния полет даде позитивен резултат за коронавирус.

Australian Open е първото събитие от Големия шлем за 2021 г., както и първото голямо спортно събитие за сезона.

Пандемията от COVID-19 доведе до отлагане на много спортни състезания, които по-рано бяха планирани за 2020 г. Сред тях бяха Европейското първенство по футбол и Олимпиадата в Токио, които се очаква да се състоят през 2021 г., вместо година по-рано. Календарът на турнирите по тенис също беше разместен, след като провеждането на срещите от Roland Garos беше отложено с 6 месеца.

В края на седмицата организаторите на Australian Open потвърдиха, че последният позитивен тест от полет за Мелбърн е довел до поставянето под карантина на всичките 58 пътници, включително и на 25 тенисисти. Те прекарват изолацията в хотели. На спортистите не е позволено да напускат стаите си, нито да тренират.

Новината дойде на фона на 3 предишни положителни теста от два полета за Мелбърн, извършени от Лос Анджелис и Абу Даби. В тези случаи 47 други тенисисти бяха поставени под карантина.

Някои от играчите казват в социалните мрежи, че не са били наясно, че ще бъдат поставени под социална изолация в следствие от положителен тест на пътник в същия самолет. Румънката Сорана Кърстя и казахстанката Юлия Путинцева казват, че не биха участвали в турнира, ако са били предварително наясно с това правило.

"Това, което не разбирам, е защо никой не ни каза, че ако един пътник е позитивен, целият самолет трябва да се постави под карантина… Щях да се замисля преди да дойда" каза в профила си в туитър Юлия Путинцева.

Организаторите на Australian Open настояват, че правилата за поставяне под карантина са били ясни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG