Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Език, насаждащ ненавист." Напрежение между България и Сърбия заради изказване на професор


Драган Симеунович. Скрийншот от интервюто, което предизвика дипломатическо напрежение
Драган Симеунович. Скрийншот от интервюто, което предизвика дипломатическо напрежение

Изказване на сръбски професор по политически науки предизвика дипломатическо напрежение между България и Сърбия.

Университетският преподавател и директор на академия, свързана със службите, каза в интервю, че „българите са известни със своите зверства“, съобщиха БГНЕС и „Дневник“. София определи думите му като „ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите“ и извика сръбския посланик на среща във външното министерство.

Повод за напрежението е интервю на проф. Драган Симеунович, публикувано на 2 февруари. То е пред черногорското издание Национална ИН4С телевизиjа, което има множество публикации, свързани с Русия и отразяващи гледната точка на Москва, пише „Дневник“.

Симеунович е професор във Факултета по политически науки на държавния Белградски университет и и.д. директор на правителствената Академия за национална сигурност. Академията е създадена през 2013 г. по предложение на Агенцията за информация и сигурност (БИА), се посочва на сайта ѝ. Агенцията от своя страна отговаря за събирането и обработването на разузнавателна информация.

В интервюто Драган Симеунович казва, че „българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята“.

„Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масова практика е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им“, каза Симеунович, цитиран от БГНЕС. „Българите са изкормвали бебета от утробите на бременни жени и след това са ги изгаряли живи.”

Професорът добавя, че България претендира за територии в Сърбия и критикува политиката на София към Северна Македония.

В България за изказването на Симеунович първо съобщи агенция БГНЕС в петък. По-късно през деня българското Министерството на външните работи (МВнР) извика на спешна среща посланика на Сърбия Желко Йович. От българска страна е заявено, че „изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите“.

„Изтъкнато бе, че подобни публични изявления са напълно неприемливи и са в разрез с добросъседските отношения и приятелството между двата народа. Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции“, се казва в съобщението на МВнР. До този момент не е съобщено за реакция от официален Белград.

Това не е първият случай на дипломатическо напрежение между България и Сърбия през последните години. През лятото на 2019 г. вече бившият сръбски външен министър Ивица Дачич реагира остро на думи на българския премиер Бойко Борисов във връзка с позицията на европейските държави за независимостта на Косово и така предизвика реакция от българска страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG