Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Това е ясен отговор”. Германия, Швеция и Полша изгониха руски дипломати


Изгонването на дипломатите дойде по време на посещението на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Москва. Там той се срещна с руския външен министър Сергей Лавров
Изгонването на дипломатите дойде по време на посещението на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Москва. Там той се срещна с руския външен министър Сергей Лавров

Германия, Швеция и Полша изгониха служители от посолствата на Русия на тяхна територия като ответна мярка на експулсирането на техни дипломати от Москва преди седмица. Тогава те бяха заставени да напуснат дипломатическите мисии след обвинения, че са взели участие в протестите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални.

“Днес от Външното министерство обявиха служител на руското посолство в Берлин за persona non grata“, се казва в съобщение на германските власти. Те добавят, че решението на Русия да прогони техен дипломат “не е било оправдано по никакъв начин“, а служителят е действал в рамките на гарантираните му правомощия и само е съобщавал как се развиват нещата на място.

Подобни съобщения дойдоха и от външните министерства на Полша и Швеция, които експулсират по един представител от руските дипломатически мисии. Шведската външна министърка Ан Линде обяви решението, като "ясен отговор" на "недопустимото решение" на Москва.

От 23 януари насам Русия преживя дни на масови протести, които бяха най-многолюдните от седем години насам. Те бяха свикани от Навални, който през август беше отровен с Новичок, а след завръщането му в Москва беше арестуван, а впоследствие и осъден на 3 и половина години лишаване от свобода.

Изгонването на дипломатите дойде по време на посещението на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в Москва. Там той се срещна с руския външен министър Сергей Лавров и обяви, че отношенията между ЕС и Русия са "на кръстопът" и "много усложнени"

"Агресивно организираната пресконференция и изгонването на трима дипломати от ЕС по време на моето посещение показват, че руските власти не пожелаха да се възползват от възможността за по-конструктивен диалог с ЕС", заяви Борел.

От своя страна Лавров определи ЕС като “ненадежден партньор”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG