Връзки за достъпност

Извънредни новини

Част от републиканците в Сената гласуваха за продължаването на импийчмънта на Тръмп


Делото по импийчмънт срещу Доналд Тръмп в американския Сенат
Делото по импийчмънт срещу Доналд Тръмп в американския Сенат

Делото по импийчмънт на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп не нарушава Конституцията и ще продължи в Сената. До това решение се стигна след гласуване, в което 56 сенатори, включително шестима републиканци, гласуваха “за“, докато 44 бяха “против“.

Вотът в горната камара на Конгреса беше предизвикан от дебат за това дали процедурата може да бъде продължена, след като мандатът на президента е вече изтекъл. Републиканците, които се присъединиха към колегите си от Демократическата партия бяха Мит Ромни, Сюзан Колинс, Лиса Мърковски, Патрик Туми, Бен Сейс и Бил Касиди.

Основното обвинение срещу Тръмп е свързано с подбудителство на насилието, което се разигра във Вашингтон в началото на февруари. То беше предхождано от реч и редица публикации в социалните мрежи на бившия президент.

През януари той беше признат за виновен в долната камара на Конгреса.

Демократите от Камарата на представителите, т.нар. мениджъри по импийчмънта, които са в ролята на обвинители, започнаха същинския процес с излъчването на тринадесетминутно видео. То показа атаката на Капитолия, както и думите и публикациите в социалните мрежи на Тръмп, предхождащи събитието. По техни думи фактът, че президентът вече не е на поста си, не означава, че делото трябва да бъде прекратено, както и че той не трябва да понесе последствия за поведението си.

“Ако това не е нарушение, от което да последва импийчмънт, тогава не съществува подобно нещо“, заяви водещият от екипа на обвинителите Джейми Раскин.

Представителите на защитата на бившия президент се опитаха да обявят процеса за противоконституционен заради приключилият в края на януари мандат, както и защото от Камарата на представителите са гласували импийчмънт по ускорена процедура и не са предоставили възможност за защита.

Адвокатите на Тръмп определиха делото като политически мотивирано, а техен аргумент бяха призиви на демократите за отстраняването на бившия президент още от първите дни на мандата му. Те защитиха тезата, че продължаването на делото ще доведе и до допълнително разделение в страната.

Според тях речта на Тръмп, предхождаща безредиците в Капитолия, няма как да бъде причина за осъждане, тъй като каквото и да е изрекъл президентът, той е имал конституционното право на свобода на словото.

Неуспехът на защитата провокира коментари сред републиканците, които защитават Тръмп. Според сенатор Тед Круз адвокатите не са свършили добра работа, а други заявиха, че изобщо не са разбирали целта на аргументите им.

По данни на няколко американски медии самият Тръмп е реагирал гневно на слабата и неуспешна защита, предоставена от екипа му. От излизането си от Белия дом той се намира в един от домовете си във Флорида.

Делото по импийчмънт ще продължи в сряда. Въпреки гласуването за продължаването му остава малко вероятно то да завърши с осъждане на Тръмп. За това са необходими общо 2/3 от гласовете на всички сенатори или поне 17 републиканци, заедно с всички демократи.

Първото дело по импийчмънт на Тръмп по обвинения, че е злоупотрелил с властта си като е искал от Украйна да разследва неговия политически противник Джо Байдън, доведе до оправдаването му в Сената, който тогава беше доминиран от републиканците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG