Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Институциите не могат да изяснят чия е вината за смъртта на дете. Студеният резерв отново е при Доган и Ковачки


Мястото на трагичния инцидент, при който в неделя загина 16-годишно момче
Мястото на трагичния инцидент, при който в неделя загина 16-годишно момче

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Институциите не казват чия е вината за смъртта на дете
  • Проверката на “Осемте джуджета” е доникъде
  • Доган и Ковачки пак получават пари за студен резерв

Институциите още не могат да посочат чия е отговорността за трагичния инцидент в София, при който 16-годишно дете загина от токов удар. Никой не знае кой стопанисва шахтата, по чиято рамка е протекъл ток, нито какво захранват кабелите в нея.

Коронавирусът, изборите, болниците

Новите случаи на COVID-19 в България са 1068, което отговаря на 9,6% от направените тестове през последния ден. В болници се лекуват 3421 пациенти с коронавируса. Поставени 2048 дози ваксини.

Парламентарните избори наближават. За част от около 2 милиона българи, живеещи в чужбина, гласуването ще бъде бъде почти невъзможно. Вижте повече в репортажа на Ивайло Везенков.

Миналата седмица Миролюба Бенатова разкри в разследване, че над 100 души са отчетени от болница “Лозенец” като приети по спешност със скъпоструваща диагноза, без да са лежали там. Сега НЗОК съобщи в отговор до журналистката, че лечебното заведение е обяснило случилото се с “технически пропуски” и е върнало 238 хил. лева.

“Осемте джуджета”, студеният резерв

Бизнесменът Илия Златанов разказа публично за схема за изземване на бизнеси с участието на високопоставени бивши и настоящи прокурори. Седем месеца след разкритията около “Осемте джуджета” няма напредък по разследването, но Златанов се оказа обявен за издирване заради сигнал за фалшив подпис под заповед за уволнение.

Въпреки обещанието, че държавата ще дава пари за т.нар. студен резерв само на държавни централи, ТЕЦ “Варна” на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ “Бобов дол” отново получиха пари за поддържане на резервни мощности, разкри “Капитал”.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Импийчмънтът, протестите, изборите

Доналд Тръмп отново може да се кандидатира за президент на САЩ. Това е крайният резултат от гласуването в Сената, което не доведе до импийчмънт на бившия държавен глава. В този текст е обяснено какво друго следва от оправдаването на Тръмп.

В Мианмар протестите срещу военния преврат продължават. Армията разположи военна техника по улиците, продължи да задържа протестиращи и да претърсва домовете им и отмени законите, които гарантират правата им при арест и обиск.

Лявата националистическа партия “Самоопределение” спечели изборите за парламент в Косово. Партията на бившия премиер Албин Курти обаче вероятно ще трябва да състави коалиция, за да се върне на власт.

В Каталуня социалистическата партия спечели най-много гласове в изборите за местен парламент. Социалистите обаче имат малки шансове да съставят правителство, защото сепаратистките формации запазват мнозинството си.

И две препоръки

Румъния е държавата в Европа, в която живеят най-много кафяви мечки. Ловът на хищниците там е забранен, но убитите животни са стотици всяка година. Вижте в този материал как е възможно това и в чий интерес е.

Знаете ли какво е цисджендър? Или менсплейнинг? Ако не знаете, отговорите можете да намерите на Gender.land - сайтът, който обяснява сложни думи, свързани с пола и сексуалността, на ясен език. Той навърши две години в неделя, а неговата създателка Светла Енчева ви представяме в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG