Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин и Лукашенко се срещнаха часове преди очакваното налагане на нови санкции от Запада


Владимир Путин и Александър Лукашенко по време на срещата им в Сочи
Владимир Путин и Александър Лукашенко по време на срещата им в Сочи

Президентът на Русия Владимир Путин и колегата му от Беларус Александър Лукашенко започнаха директни преговори по отлагания от години план за интеграция между двете страни. Срещата между двамата лидери в Сочи идва в момент на засилен натиск срещу държавите им заради масовите протести и санкциите, налагани от Запада.

По време на събитието обсъжданите тема са били свързани с икономическите връзки, сигурността, енергийните проекти и планът за интеграция.

По данни на руски медии Лукашенко е заявил по време на срещата, че от плана за интеграция, съдържащ 33 точки, остава да се изпълнят още едва 6-7.

“Всички останали са готови да бъдат подписани“, е казал още беларуският лидер.

Двамата лидери покараха ски по време на срещата си в Сочи
Двамата лидери покараха ски по време на срещата си в Сочи

До преди няколко месеца се смяташе, че Лукашенко отбягва вариант за пълна интеграция с Москва. Продължаващите вече повече от половин година протести в Беларус принудиха лидера да потърси по-близки връзки с Владимир Путин. Москва често настоява за пълната интеграция между двете страни, която беше начертана с договор от преди 20 години.

ЕС и други западни държави наложиха редица санкции на Беларус заради проявите на насилие от страна на властта срещу протестиращите, опозицията и критичните медии.

Срещата между двамата президенти идва в момент, в който се очаква ЕС да наложи нови санкции на Русия заради осъждането на Алексей Навални и задържането на стотици граждани, участващите в протестите в страната. Възможно е от блока да се договорят и за нови санкции срещу Минск по време на срещата на външните министри на страните членки в понеделник.

Предишната среща между Путин и Лукашенко дойде през септември, когато беше договорен заем от 1.5 млрд. долара за икономиката на Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG