Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новозаразените минаха 3000 за денонощие. Възможни са "по-рестриктивни мерки"


Опашка за ваксиниране в София
Опашка за ваксиниране в София

Броят на новозаразените за последното денонощие достигна 3004 души като за първи път е на толкова високо ниво от 12 декември 2020 г. насам. Това провокира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев да предупреди, че е възможно Националният оперативен щаб да предложи „по-рестриктивни мерки, като гледаме накъде вървят нещата“.

Въпреки стабилната тенденция към увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в България, засега здравните власти се придържат към тезата, че няма нужда от нови национални ограничения, а само от локални при необходимост. Преди ден обаче беше обявено, че спира плановият прием н пациенти в болниците.

На фона на растящия брой новозаразени всеки ден от 1 март управляващите вдигнаха забраната за работа на ресторантите, дневните развлекателни заведения, казината, игралните зали, обучителните центрове и школите. Освен това планират от 1 април да позволят и на дискотеките и нощните клубове също да да отворят при спазване на изискванията за намален капацитет, дистанция и хигиена.

"Следващите 2-3 седмици са последният връх"

„Следващите 2-3 седмици са последният връх, който трябва да преминем“, заяви в събота Кунчев пред БНТ, прогнозирайки „дълъг светъл период“ след това. По думите му от следващата година COVID-19 може да стане традиционен есенно-зимен вирус, който да преминава без да взима голям брой жертви.

„Знам колко боде в очите фактът, че ограничаваме дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже“, заяви главният здравен инспектор, добавяйки, че рискът от заразяване при спазване на мерките в заведение е „абсолютно сравним с много други места – и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина“.

По отношение на капацитета на здравната система за поставяне на ваксини срещу коронавирус Кунчев допусна, че е възможно да се имунизират дори до 100 000 души дневно, стига да са налични достатъчно дози. В началото на месеца здравният министър Костадин Ангелов обаче прогнозира, че на месец е реално да се правят до 600 000 ваксинации.

За последните 24 часа са поставени 15 920 дози ваксина, с което общо поставените достигнаха 284 464 броя. Имунизирани с по две дози пък са 49 938 души. Преди ден от здравното министерство съобщиха, че през първото денонощие от обявяването на новия електронен регистър за запазване на час за имунизация срещу COVID-19 заявки са подали над 41 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG