Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: AstraZeneca е отново в играта. България е на трето място в света по ръст на смъртните случаи


Здравният министър Костадин Ангелов, малко преди да обяви затварянето на страната от понеделник.
Здравният министър Костадин Ангелов, малко преди да обяви затварянето на страната от понеделник.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • България затваря от понеделник
  • За две седмици има 124% ръст на смъртните случаи
  • Москва обвини в саботаж президента Байдън

От днес се възобновява ваксинирането с AstraZeneca в България. Решението дойде след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 за безопасна и ефективна. Прекоръката е тя да продължи да се използва в ЕС. Не са открити доказателства, че ваксинацията с този препарат води до повишен риск от тромбоемболии, които станаха повод редица европейски държави да спрат временно прилагането му.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 4008 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на над 22% от извършените тестове. В болница са настанени общо 8082 души. Това е с 278 повече от предишния ден. Починали са 102 души.

Здравните власти отчитат “стремителен ръст” на смъртните случаи, които за две седмици са нарастнали 124 пъти. В момента България е на трето място в света по интензивност на ръста на смъртните случаи.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Затваряне на цялата страна от понеделник

От понеделник в България се затварят моловете, заведенията, детските градини, яслите, университетите, спортните зали, кината, музеите и театрите. Това ще стане само 20 дни след пълното отваряне на страната, което беше въведено на 1 март при вече нарастващи случаи на коронавирус. От понеделник са забранени и събиранията на повече от 15 души на домашни празненства на закрито, провеждането на конгреси и семинари, на организирани тържества и събори на открито.

Правителството обеща пълна подкрепа на засегнатия бизнес. Една от мерките, по които кандидатстването за помощ е приключило през декември, ще бъде отново оперативна.

България отмени плановите операции във връзка с пандемията, но това е риск, който може да се окаже много по-голям от самата пандемия, пише Генка Шикерова и обяснява защо.

Избори 2021. Получаване на убежище в България

Ако изборите бяха днес, в парламента щяха да влязат 5 партии и коалиции – ГЕРБ, БСП, партията на Слави Трифонов, ДПС и Демократична България. Данните са на “Тренд”. Новините от кампанията можете да следите в нашия блог.

България отказа статут на бежанец на Йосиф Топуридзе – бивш зам.-шеф на грузинските тайни служби от времето на Михаил Саакашвили. Сега Топуридзе може да бъде екстрадиран в Грузия. Екипът на Саакашвили се преследва политически в Грузия вече 8 години.

САЩ и Русия

Москва обвини Джо Байдън в това, че саботира отношенията между САЩ и Русия. Това стана след интервю на Байдън по АВС, в което той беше казал, че Путин “ще си плати” за намесата в изборите от 2020 г., а на въпрос дали смята Путин за убиец отговори утвърдително. В отговор Путин пожела на Байдън “добро здраве”.

Твърденията, че Москва се е намесила в изборите в САЩ от 2020 – а не само в тези от 2016, за които се проведе разследване – произтичат от разсекретен доклад на американските служби, за който пише тук.

Нидерландия, Г-7

Дясноцентристката партия на Марк Рюте печели парламентарните избори в Нидерландия. Това ще осигури на Рюте четвърти премиерски мандат.

Навършиха се 7 години от анексирането на украинския полуостров Крим от Русия. В четвъртък страните от Г-7 осъдиха окупацията и потвърдиха подкрепата си за териториалната цялост на Украйна.

И две препоръки

Мария Йорданова е майка на дете с церебрална парализа. В момента тя помага на други 21 семейства в същото положение да полагат ежедневните грижи за децата си. Мария Йорданова е Човек на деня на Свободна Европа.

Личен или национален е успехът на Мария Бакалова, която беше номинирана за Оскар? Вижте видеото.

плюс моят личен фаворит

Убийството на жена във Великобритания стана повод за нови демонстрации в защита на правата на жените.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG