Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой ще води България утре


В неделя българските граждани гласуват за избирането на 240 депутати, които ще съставят 45-ото Народно събрание.

Това са първите редовни парламентарни избори от 2009 година насам. Правителствата досега не изкарваха мандатите си докрай.

Резултатите от изборите в неделя трябва да дадат отговор на въпроса кой ще управлява България утре. ГЕРБ заявиха амбиция да направят четвърто правителство. БСП са готови да бъдат алтернатива, а ДПС пожела вече официално да бъде част от властта.

В Народното събрание се очаква да влязат три нови политически сили, които се обявяват за алтернатива на статуквото и отказват да работят заедно с някоя от досегашните големи три партии.

Кой и как гласува

По данни на Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГД ГРАО) право на глас имат общо 6 732 316 български граждани.

Те ще гласуват в 11 983 секции в България, а всеки избирател може да провери номера и адреса на секцията си в сайта на ГД “ГРАО” .

Всеки български гражданин има право на глас, независимо къде по света се намира. Извън България са разкрити общо 465 секции в 69 държави, след като бяха подадени рекорден брой заявления – 85 710 онлайн и още 2086 на хартиен носител. Най-много заявления бяха подадени от Турция, следвана от Великобритания, Германия, Испания и САЩ.

Въпреки рекордния брой заявления се очаква много български граждани в чужбина, особено във Великобритания, САЩ и Турция, да не успеят да гласуват заради ограниченията в Изборния кодекс, които позволяват разкриването на най-много 35 избирателни секции в държавите извън Европейския съюз (ЕС).

Заради пандемията от COVID-19 бяха учредени и голям брой подвижни секции. Заради лошата организация се очаква десетки хиляди българи да останат без възможност да упражнят конституционното си право на глас.

В избирателните секции с повече от 300 гласоподаватели има възможност да се гласува и машинно.

Изборният ден започва в 7 часа сутринта и завършва в 20 часа вечерта. По изключение секциите могат да останат отворени и до 21 часа, ако пред тях чакат хора.

Гласа си можете да подадете с документи за самоличност, дори ако те са изтекли след 13 март 2020 г.

България е разделена на 31 многомандатни избирателни райони (МИР). Всеки избирателен район дава най-малко 4 мандата, а с най-много – 16, е 23 МИР София-град.

За вота на гласоподавателите ще се състезават общо 30 партии и коалиции, а в някои от избирателните райони ще се явят и независими кандидати. Тук може да проверите с кой номер се гласува за определена партия или коалиция. Тук може да видите и водачите на листи във всеки район на основните партии и коалиции, на които проучванията дават шанс да влязат в следващия парламент.

Какво се решава днес

В последните четири години на власт в България е коалиция между ГЕРБ и “Обединени патриоти“ (ОП), съставени от ВМРО, НФСБ и “Атака“, но последните бяха извадени от коалицията след юли 2019 г.

На последните парламентарни избори през 2017 г. ГЕРБ спечели 33.54% от общия брой гласове, а ОП - 9.31%, което им позволи да получат парламентарно мнозинство.

На изборите преди четири години в парламента влязоха още “БСП за България“, която получи 27.93% от гласовете, ДПС с 9.24% и "Воля" с 4.26%.

Начело на правителството за трети път е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. За разлика от предишните си два мандата, които приключиха с предсрочни избори, този кабинет “Борисов“ успя да удържи властта до максимално позволения от закона срок.

Кампанията за изборите през 2021 г. започна на 5 март и продължи до 2 април.

Какви са прогнозите

Според водещите социологически агенции в следващия парламент могат да влязат между 5 и 7 партии.

Според последното проучване на социологическата агенция “Алфа рисърч“ в следващия парламент ще влязат 7 политически сили. По техни данни победител във вота ще бъдат ГЕРБ-СДС с 28% подкрепа, следвани от БСП с 19.8%, партията на Слави Трифонов “Има такъв народ“ с 12.7, ДПС с 12.5%, "Демократична България" с 6.3%, “Изправи се! Мутри Вън!“ с 6.0 % и ВМРО с 4.0 %. С 3.1% остава коалицията между НФСБ и "Воля", която събира 3.1% подкрепа.

Според последните данни на “Галъп интернешънъл“ изборите ще бъдат спечелени от ГЕРБ с 28.2% подкрепа, следвани от БСП с 20.8%, “Има такъв народ“ с 12.9%, ДПС с 12.7%, “Демократична България“ с 6.1%, “Изправи се! Мутри вън!“ с 5.2% и ВМРО с 4.4%.

От агенция “Тренд“ също прогнозираха победа на ГЕРБ с 28.6%, следвана от БСП с 21.8%, “Има такъв народ“ с 12.6%, ДПС с 12.4%, “Демократична България“ с 5.9%, “Изправи се! Мутри вън!“ с 4.8% и ВМРО с 4.3%.

Всички извънпарламентарни партии, които се очаква да попаднат в следващия парламент, както и БСП, заявиха, че няма да участват в преговори за формиране на кабинет на ГЕРБ. Подобна беше и позицията на ДПС, като от потенциалните участници в следващото Народно събрание, само ВМРО обявиха, че са готови да се коалират с най-голямата партия в последното десетилетие.

Въпреки това представители на ръководствата на партиите все пак обявиха, че ще изчакат изборните резултати от 4 април преди да заявят точните си намерения.

Как протече кампанията можете да си припомните в специалния блог на “Свободна Европа“.

В дните преди изборите в нашето студио гостуваха Тома Биков от “ГЕРБ“, Филип Попов от “БСП за България“, Христо Иванов от “Демократична България“, Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!“ и Ангел Джамбазки от ВМРО. Въпреки че имаха покани за участие, в предаванията ни не се включиха представители на “Има такъв народ“ и ДПС.

Потърсихме мнението на експерти, които анализираха поведението на партията на Трифонов и обявените планове на Движението за права и свободи.

Контролираният вот
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:09 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG