Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Идва първият парламент без декларирани националисти от 2005 г. насам


Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ДПС изпреварва с по-малко от процент ДБ
  • Слави спечели българите от чужбина
  • В Мианмар са убити поне 40 деца

Всички партии, които се обявяват открито за националистически, остават извън парламента. В понеделник ВМРО призна поражението. За резултатите на НФСБ и “Воля” загубата беше ясна още в изборния ден. Това не се е случвало от 2005 г., когато съвсем новата партия “Атака” влезе в парламента.

Данните от парламентарните избори към 1 сутринта след преброени 98,93% от протоколите:

ГЕРБ-СДС получават 26,14%; "Има такъв народ" – 17,73%; "БСП за България" – 15,02%; "Демократична България" – 9,52%; ДПС - 10,34%; "Изправи се! Мутри вън!" - 4,74%.

Данните се обновяват редовно в блога ни.

Слави. БСП. ДПС

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ“ е първа политическа сила в два района в България – Русе и Плевен. Тя печели и най-много гласове сред българите в чужбина. В понеделник от партията казаха, че са готови за провеждането на нови избори.

Корнелия Нинова, под чието ръководство БСП загуби поредни избори, няма да подава оставка от лидерския пост. Оставки подаде Изпълнителното бюро на партията, без нея самата.

ДПС е лидер в три района – Кърджали, Търговище и Разград. Партията отстъпва третото място в парламента, което заемаше в продължение на близо три десетилетия. Сега тя е четвърта сила.

Хаос в следизборната нощ

Протоколите са пълни с грешки и РИК ги връщат обратно за поправка. През това време членовете на СИК чакат с часове. По опашките има припаднали, чуват се викове “Убийци!” Ситуацията напомня изборите от 2011 г. Някои партии се усъмниха, че се дописват протоколи. Видеото е тук.

Основни коментари за изборите

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) осъди поведението на трите водещи политически сили, които не говориха пред журналисти в изборната вечер.

Политическата кариера на Бойко Борисов приключи. Останалото е агония, смята социологът Цветозар Томов.

Това, което стана на изборите в България прилича на съвсем скорошни събития в Италия, казва Веселин Желев в Клуб Z. “Търси се българският Марио Драги”, допълва той.

COVID-19

През последното денонощие има 3860 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на над 20% от извършените тестове. В болница са настанени общо 10 402 души. 734 от тях са в интензивни отделения. Починали са 197 души.

Ваксинирани са нови 6 479 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Мианмар. Флорида

По време на протестите в Мианмар са били убити най-малко 40 деца. Това гласи разследване на Ню Йорк Таймс, основано на медицински данни, сведения от погребения и разговори със засегнати семейства. Едно от убийствата е на новородено дете в Янгон.

В част от американския щат Флорида беше обявено извънредно положение. Това стана, след като властите установиха, че може да се срути резервоар за токсични отпадни води. Стотици къщи бяха евакуирани. Замърсените води могат да залеят близкия район и залива Тампа.

И моят личен фаворит

Двама души и половина на минута. С това темпо са гласували българите в секция в Лондон, където един от доброволците е Атанас Цветански. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG