Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ се бетонира в енергетиката. Защо Русия се държи все едно е на война


Протест в Прага срещу действията на Русия
Протест в Прага срещу действията на Русия

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Русия и взрива в Чехия
  • Руските войски край Украйна
  • Кой ще управлява

Бившият служител на полицията в американския град Минеаполис Дерек Шовин беше осъден за убийството на Джордж Флойд. Той почина по време на арест, докато полицаят притискаше с коляно врата му.

Русия срещу Запада

Поне шестима агенти на руското военно разузнаване са участвали в мисията през 2014 г., която според властите Чехия е имала за цел да взриви военен склад. Разкритието е на разследващия сайт “Белингкат“. Прага обяви за издирване двама от тях.

Този случай стана причина Чехия да изключи руската държавна компания “Росатом”от търга за строителство на нова ядрена мощност в атомната централа в Дуковани.

Чешките власти работят по версия, която свързва взривовете с България и българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Вижте повече за разследването в това видео.

Фирмата Гебрев призна, че част от взривените боеприпаси във военен склад в Чехия са били нейни. Компанията обаче отрече да е планирала да ги внесе в Украйна.

Напрежението между Москва и Киев продължава. Русия е струпала повече военни и техника край границата си с Украйна сега, отколкото през 2014 г., когато анексира Крим, смята Пентагонът.

Представители на САЩ и Русия обсъдиха възможността за среща между президентите на двете страни Джо Байдън и Владимир Путин. Идеята дойде от Вашингтон, а Москва все още не е отговорила дали ще приеме.

Какви са причините за тези демонстрации на сила от Русия и до какво ще доведе това? Не пропускайте разговора на Ивайло Везенков с журналисти и експерти по темата. Според тях Русия се държи все едно е на война.

Русия изгони двама български дипломати. Това е реципрочна мярка на решението на България да изгони двама руски дипломати през март, след като прокуратурата ги уличи в “нерегламентирана разузнавателна дейност”.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Коронавирусът

Новите случаи на COVID-19 в България са 2096. Смъртните случаи през последния ден са 106. В болници са 8 598 пациенти с вируса.

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е открила възможна връзка между ваксината на Johnson&Johnson и редки случаи на тромбоза при хора, ваксинирани в САЩ. Регулаторът остава на мнението, че ползите от ваксината надвишават рисковете.

Властите в столицата на Индия Ню Делхи въведоха пълен локдаун в опит да овладеят ситуацията с коронавируса. За пореден ден в страната има над 200 000 нови случая.

Бъдещото управление

Номинираният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов получи от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на правителство. Премиерът в оставка Бойко Борисов представи състава на проектокабинета.

Преди края на мандата на старото правителство управляващите от ГЕРБ са назначили близки хора в ръководствата на държавните енергийни дружества, съобщи “Капитал”.

Изборите минаха, но спорът между България и Северна Македония остана. Може ли да се очаква промяна в политиката на София и тя да вдигне ветото си върху началото на преговорите на Скопие с ЕС? Отговорът е тук.

Издателят Иво Прокопиев и бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков бяха оправдани на втора инстанция по делото за продажбата на държавния дял в ЕВН.

И две препоръки

Строителството на една магистрала, която си остана недовършена, докара на Черна гора дълг към Китай от 1,18 милиарда долара. Заради заема държавата вдигна данъците, но пак може да не успее да го плати. Попадна ли Черна гора в примката на Пекин?

За първи път в човешката история хеликоптер успешно излетя и след това се приземи на повърхността друга планета. Зад този исторически успех стои една жена, посветила живота си на изследването на космоса. МиМи Аунг е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG