Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Преди изборите: „Нещо не са ме разбрали“. Слави е за „защита на семейството и семейните ценности“

На 11 май президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело със Стефан Янев и насрочи предсрочни парламентарни избори за 11 юли.

В този блог следим действията на служебното правителство и действията на политическите сили преди изборите за ново Народно събрание.

18:35 16.5.2021

От ГЕРБ смятат, че президенът Румен Радев е бил в координация с партиите "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП за съставяне на служебното правителство. Мнението изказа заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той коментира интервюто, което в неделя Радев даде пред общественото радио.

Митов отговори задочно на президента, като му благодари, че не е подписал указа за посланическото му назначение в Румъния. "Когато му беше зададен въпрос защо е скрил декларацията на страните Б9 [срещу руската намеса в Черноморския регион] от българските граждани, разсъждаваше върху емоционалното ми състояние. Едва ли не съм бил афектиран, че не подписал указа за мое посланическо назначение. Благодаря, че не подписахте този указ, това е услуга. Не отговарям на неговите критерии, нямам картонче на агент на ДС", заяви Митов.

Според него президентът не е отговорил категорично на зададените въпроси. “Държавния глава мрънка сутринта по радиото и не отговори на нито един въпрос категорично. Специално по декларацията Б9 той мрънка и заобиколи темата”, каза заместник-председателят на ГЕРБ.

11:09 17.5.2021

Министерство на образованието и науката (МОН) ще има четири приоритета през следващите три месеца. Те са: успешното завършване на учебната година; подготовка на следващата учебна година; завършване на картата на висшето образование в България и преглед на дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Приоритетите бяха представени в понеделник от служебния министър на образованието Николай Денков.

12:08 17.5.2021

С уволнението на главния секретар на МВР Ивайло Иванов е нарушен Законът за МВР. Това твърди в публикация в социалните мрежи бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

Основанието за увлонение на Иванов е "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството". Според Терзийски “и служебният министър, и служебният премиер, и Президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени.

Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда, пише Терзийски.

12:26 17.5.2021

Служебният министър на вътрешните работи каза, че разполага с информация за покровителство над канал за мигранти.

"Имам данни за осигуряване на възможност за преминаване на границата от мигранти. Имам информация, че високопоставени служители са ползвали служебна кола и са катастрофирали със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител", каза Бойко Рашков в интервю за Би Ти Ви.

Рашков каза, че има съмнения как в населено място има 98% подадени гласове за една партия под строй като уточни, че става въпрос за село Студена.

По-рано в понеделник Рашков съобщи, че службите за сигурност са без ръководства заради неплатени отпуски.

15:42 17.5.2021

Изборите на 11 юли ще струват 57,1 млн. лв, според одобрената в понеделник план-сметка от правителството.

Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лв. по бюджета на Министерския съвет в случай, че изборите се проведат при условията на обявена извънредна епидемична обстановка в страната.

"При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април 2021 година, които са на стойност 65,7 млн. лева", се казва съобщението на Министерски съвет. В условията на епидемична обстановка разходите ще са 68,2 млн. лв. и изборите ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април 2021 г.

15:57 17.5.2021

Георги Димов е новият заместник-изпълнителен директор на НАП, съобщиха от приходната агенция. Димов е бивш служител на териториалната дирекция на НАП в София, където последно е заемал длъжността началник на сектор „Ревизии“.

16:01 17.5.2021

Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов каза, че е научил от медиите за уволнението си.

Според него освобождаването му е политическо. Иванов отхвърли твърденията за полицейско насилие по време на протестите миналата година, както и изнесените от служебния вътрешен министър Бойко Рашков данни за полицейски чадър над купувачите на гласове.

19:09 17.5.2021

Късно в понеделник пресслужбата на Министерския съвет разпространи информация за отпуските на ръководителите на специални служби.

"Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително. Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. включително. Председателят на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) Цветан Китов е в платен отпуск за обучение – от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително", се казва в съобщението.

19:27 17.5.2021

Министерството на икономиката публикува списък с осемте фирми, които са получили най-големите кредити от Българската банка за развитие.

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в ББР, съобщи министерството. Целта на комисията е да провери дали отпуснатите кредити над 1 млн. лева съответстват на закона и устава на банката.

10:54 18.5.2021

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски никога не е получавал кредити от Българската банка за развитие (ББР) нито лично, нито като собственик на фирма. Това заяви зам.-председателят на партията Йордан Цонев пред Нова телевизия във вторник.

Министерството на икономиката официално обяви, че осем компании са получили близо 1 млрд. лв. от ББР, а над 500 млн. лв. са отишли към фирми, които са индиректно свързани с Пеевски.

По този повод Цонев призова служебния икономически министър Кирил Петков да изнесе конкретни факти, ако разполага с такива, "иначе излиза "една жена каза на пазара", нека да бъдем сериозни".

11:35 18.5.2021

Временната комисия по ревизията на държавните харчове в 45-oто Народно събране е изпратила 22 сигнала до прокуратурата, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Сред документите, подбрани от бившия депутат и председател на комисията Мая Манолова, има сигнали за разпределение злоупотреби с европейски средства, твърдения за корупция в МВР, Министерството на отбраната, Държавен фонд “Земеделие”, Държавния резрев и други.

От съобщението става ясно още, че на прокуратурата са изпратени данни от журналистически разследвания за строежа на “Турски поток”, както и за разпределянето на средства от Българската банка за развитие (ББР).

12:41 18.5.2021

Премиерът Стефан Янев вика на среща шефовете на службите за сигурност, които са в неплатен отпуск до началото на месец септември. Очаква се срещата за прекратяване на почивките им да се проведе във вторник или сряда, стана ясно от интервю на служебния вътрешен министър Бойко Рашков пред БНР.

От справка, изпратена преди ден от вътрешното министерство, стана ясно, че ръководителите на Държавна агенция “Национална сигурност” и Държавна агенция “Разузнаване” Димитър Георгиев и Атанас Атанасов ползват дълъг неплатен отпуск. А в кратка почивка до 21 май е шефът на Държавта агенция “Технически операции” Цветан Китов. Китов е и единственият, който до момента се е отзовал на поканата за среща със служебния премиер.

15:07 18.5.2021

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов започва мащабни проверки по всички направления в Министерството на правосъдието. Ще бъдат ревизирани Агенцията по вписванията, Търговския регистър, дирекцията за българското гражданство и регистъра на особените залози. Наред с това ще бъдат проверявани и обществените поръчки, направени от правосъдното министерство в последните няколко години.

Стоилов подчерта, че очаква резултатите от тоталната ревизия до края на месеца.

Министърът на правосъдието каза още, заради сведенията от страна на агробизнесмена Светослав Илчовски, че съществуват клипове с насилие над затворници, е направена проверка в министерството. Във ведомството не са постъпвали сигнали за издевателства в арестите, но е наредена проверка за последните четири години.

13:14 19.5.2021

Ръководителят на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Георги Хаджиев е свален от поста, съобщи в сряда служебният вътрешен министър Бойко Рашков пред журналисти в Пловдив. Той мотивира поредната кадрова смяна в министерството с допуснатото полицейско насилие по време на антиправителствените протести през миналата година. Със същия мотив беше освободен и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Георги Хаджиев оглави СДВР в края на 2018 г., след като дотогавашният ѝ директор Ивайло Иванов беше повишен на най-висшия професионален пост в полицията. След сблъсъците между протестиращи и униформени на 2 септември 2020 г., завършили с десетки пострадали и арестувани, Хаджиев оправда действията на подчинените си с обяснението, че срещу тях "не бяха изправени мирно протестиращи, а криминало проявени и ултраси от провинцията".

Рашков анонсира още предстоящи рокади в ръководството на министерството в страната, но не конкретизира кого има предвид. Той посети Пловдив във връзка с операция по задържането на 15-има души, сред които по думите му са няколко полицаи и началникът на местното Трето РПУ Самуил Хаджиев.

14:49 19.5.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри първоначалния списък с над 500 места извън България, където ще има секции за изборите на 11 юли. Това са местата, където в последните 5 години е имало образувана поне избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

14:54 19.5.2021

„Галъп интернешънъл болкан“ публикува данни от изследване „лице в лице“ с таблети, проведено между 7 и 14 май, сред 812 пълнолетни българи.

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така: ГЕРБ биха разчитали на 22,8% от гласовете. „Има такъв народ“ би разчитала на 20,1%, БСП – на 16,1%, „Демократична България“ – 11,6%, ДПС – 11,2% и „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,6%,

ВМРО – 3,1%, партията на Васил Божков с 2,8%, „Възраждане“ – с 2,6%, „Воля“ – 1,4%. Общо, 2,7% са за други партии, които имат под процент заявена електорална подкрепа.

Изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за изборите на 11 юли
Изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за изборите на 11 юли

15:44 19.5.2021

Ръководителите на ДАНС и разузнаването – Димитър Георгиев и Атанас Атанасов, които бяха излезли в неплатен отпуск от 7 май до 6 септември, все пак са се появили в сградата на Министерския съвет (МС) в сряда, но служебният премиер Стефан Янев е отказал да ги приеме. Това обяви говорителят на кабинета Антон Кутев, определяйки случващото се като "интересна драматургия".

В началото на седмицата служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков съобщи, че службите "са се самообезглавили", тъй като ръководителите им са излезли в дълъг неплатен отпуск, за да не могат да бъдат отстранени.

"Бяха поканени още миналата седмица на среща с премиера и не се отзоваха", потвърди Кутев думите на Рашков с уточнението, че премиерът не е могъл да ги приеме в сряда, тъй като е бил зает заради провеждането на редовното заседание на служебния кабинет. Попитан дали появата на Георгиев и Атанасов в МС означава, че са прекратили отпуските си, той заяви, че няма такава информация, но вероятно е така.

17:56 19.5.2021

Пред журналисти президентът на Румен Радев заяви, че шефовете на служби като НСО и ДАТО не работят с него и не са предоставяли еднакъв обем от информация, какъвто е бил предоставян на бившия министър-председател Бойко Борисов.

“Абдикацията от отговорност към националната сигурност в предизвикателни за България етапи от шефовете на тези служби е ясен знак, че верността им е била и е към Борисов, а не към България”, каза Радев.

Президентът подчерта, че инструкциите към служебното правителството са били за честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот. Според него най-важният резултат от действията на правителството е даването на пример, но също и работа за реалното разделение на властите.

Служебното правителство освободи всички областни управители и назначи нови.

09:19 20.5.2021

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов смята, че пред МВР стоят поне две задачи - да бъдат освободени почти всички областни директори и да се провери използването на специални разузнавателни средства (СРС) в последните три месеца от дирекция „Вътрешна сигурност“.

Пред Свободна Европа Атанасов каза, че има информация за 32-ма опозиционни политици, които са били подслушвани.

10:03 20.5.2021

Лидерът на партия КОД Петър Москов каза, че е водил разговори с ВМРО за съвместно явяване на изборите. Той изключи възможността да влезе в общ съюз с "Атака" и "Воля", и добави, че формацията му ще се оттегли от преговорите, ако двете сили също бъдат привлечени към тях.

Пред бТВ Москов каза, че няма как КОД да бъде заедно с партии, които искат България да излезе от НАТО и Европейския съюз.

Заредете още

XS
SM
MD
LG