Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Денят, в който ИТН загуби подкрепа. Ръст на COVID-19


Петър Илиев, кандидатът на ИТН за вътрешен министър и вицепремиер по сигурността пред Нова телевизия.
Петър Илиев, кандидатът на ИТН за вътрешен министър и вицепремиер по сигурността пред Нова телевизия.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Рязък ръст на случаите на COVID-19
  • Правителството на ИТН е под въпрос
  • Една година от протестите в Беларус

Понеделник донесе три нови проблема с номинациите на ИТН за членове на правителството.

Първият сюжет: Кандидатът за поста министър на вътрешните работи Петър Илиев даде първото си интервю. Пред Нова телевизия той не отговори конкретно на два основни въпроса, по които има спорове в обществото – дали е плагиатствал в научен труд и как е получил покана да стане почетен консул на Барбадос. Последният въпрос възникна заради това, че Барбадос е известен включително и като офшорна зона. „Дневник“ проучи въпроса с този етикет. По-късно стана ясно, че на сайта на министерството на външните работи на Барбадос липсва почетен консул на име Петър Илиев, пише Офнюз.

Вторият сюжет: Кандидатът за премиер Пламен Николов не е бил студент, нито абсолвент в австрийския университет в Клагенфурт, съобщиха от институцията. На сайта на ИТН този университет е посочен като място, в което Николов е получил образованието си. По-късно кандидатът за премиер уточни пред БТА, че не е бил абсолвент в австрийския университет, а е защитил в него научен проект. Историята обобщава Медиапул.

Третият сюжет: Поведението на Петър Илиев, Слави Трифонов и Тошко Йорданов във Фейсбук и по двете големи телевизии беше окачествено като арогантно от много наблюдатели в медиите и социалните мрежи. На фона на проблемите с кандидатите, ИТН обвини всички останали в това, че не приемат предложенията.

Ще има ли правителство

Шансовете за правителство с първия мандат рязко намаляха в понеделник. „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ казаха, че ще гласуват против. От БСП казаха, че няма да подкрепят правителство с Петър Илиев, но от ИТН съобщиха, че няма да оттеглят кандидатурата му.

Решението на ДБ се очаква днес. Гласуването в парламента е насрочено за утре.

Тошко Йорданов от ИТН отказа да коментира как ще постъпи партията му, ако и ДБ не ги подкрепи. Пред бТВ той каза, че „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ са предатели на протеста. Същото определение използва и Слави Трифонов по адрес на всяка от партиите на протеста, която не подкрепи проекта му за правителство.

COVID-19

Новата вълна на COVID-19 вече се усеща в статистиката. През изтеклото денонощие има 774 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 3,32% от извършените тестове. Починали са 23 души.

Здравните власти предупредиха, че очакват до 1000 случая дневно преди края на седмицата.

Напомняме ви, че единствено ваксинирането засега предпазва от тежко протичане на болестта или от смърт.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

„Турски поток“. „Булсатком“

КЕВР глоби „Булгартрансгаз“ с 427 хил. лева заради договорите за „Турски поток“. Тези договори са били сключени без предварително разрешение.

Най-големият доставчик на сателитна телевизия „Булсатком“ вече официално е собственост на Viva Corporate Bulgariaна бизнесмена Спас Русев. До края на юни 2020 г. той притежаваше „Виваком“.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Една година от протестите в Беларус

Великобритания наложи нови санкции на Беларус, насочени срещу петролната и калаена промишленост и срещу всеки, който купува беларуски ценни книжа. ЕС също обмисля да въведе нови санкции. В понеделник се навърши една година от началото на протестите срещу Александър Лукашенко.

В Москва почина големият правозащитник Сергей Ковальов. Той беше на 91 години. След 7 години в съветски лагер Ковальов става един от създателите на „Мемориал“, критик на войните в Чечня, Грузия и Крим и на режима на Путин.

И две препоръки

В понеделник се откри фотографска изложба за това как уязвимите групи преживяват пандемията. Фотографът Вихрен Георгиев е човек на деня на Свободна Европа.

В Молдова се съживява една от водещите индустрии на страната от време, в което тя е част от СССР – производството на лавандулово масло. Вижте видеото.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG