Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Загубихте партньор в наше лице". Доколко се обтегнаха отношенията между трите протестни партии


Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обвини в лицемерие лидерите на ДБ и ИБГНИ Христо Иванов и Мая Манолова
Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обвини в лицемерие лидерите на ДБ и ИБГНИ Христо Иванов и Мая Манолова

„Има такъв народ“ (ИТН) обвини „Демократична България“ (ДБ) и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) за провала на опита си да реализира първия мандат за съставяне на правителство. Впоследствие, след размяна на остри реплики, ИТН и ДБ декларираха, че са се изгубили като партньори.

Във вторник лидерът на партията Слави Трифонов каза, че предложението за кабинет на ИТН ще бъде оттеглено. По-късно кандидатът на премиер на ИТН Пламен Николов оттегли съгласието си да бъде избран.

Така се стигна до сряда сутринта, когато зам.-председателката на парламентарната група на ИТН Виктория Василева прочете декларация на партията в кулоарите на парламента. Тя критикува ДБ и ИБГНИ и ги обвини, че никога не са искали да се споразумеят с ИТН, а са се стремяли към постове в бъдещото управление.

„През цялото време очакваха този разговор, другия - кои министерства ще получат и кои регулаторни органи ще овладеят. Не го получиха и няма да го получат от ИТН. Това ги доведе до лудост. Никога не са искали споразумение с ИТН - доказаха го всички с взаимноизключващите се изисквания, които поставиха“, каза Василева.

Взаимни обвинения

По-късно в пленарна зала, докато обсъждаха създаването на анкетна комисия Буджака”, депутатът Радостин Василев (ИТН) се обърна към ДБ с думите: „Загубихте достоен партньор в наше лице и ще останете изолирани“. Репликата му стана повод за дебат, който доведе до изявление на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

„Христо Иванов заяви в нашата парламентарна стая, пред петима човека, че той трябва да одобри който и да е кандидат за министър-председател, членовете на МС и всяко едно бъдещо назначение по контролни органи. Иначе губим подкрепата. Ако това не е кадруване, аз съм висок 3 метра баскетболист”, каза Йорданов.

И продължи: „Мая Манолова пък заяви пред мен и Виктория Василева: „Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнявайте”. Готов съм да отида на детектор на лъжата, за да потвърдя думите на тези двама лицемери”.

Веднага след това Христо Иванов взе думата и потвърди, че е казал именно това: „Няколко пъти казвах публично, че няма как да гласуваме за чувал с котки”.

По думите му „Демократична България” няма да дава подкрепа на сляпо. Иванов отбеляза още, че по този начин от „Има такъв народ” сами са опровергали собственото си твърдение, че ДБ е искала постове за себе си.

„Не сме искали дялове, не сме искали порции и недейте да лъжете за това! Просто искахме да знаем за кого ще гласуваме”, каза той.

В разговора се намеси и Мая Манолова, която без да обясни конкретно какво има предвид каза от трибуната на парламента, че Слави Трифонов я е убеждавал да не се кандидатира за кмет на София.

„Ето затова настоявах разговорите да се водят публично. Ако исках да падна на вашето ниво, г-н Йорданов, можех да кажа как и срещу какво г-н Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София. И въпреки това, аз излязох срещу ГЕРБ”, заяви тя.

Какво следва

С обтегнатите отношения между „Има такъв народ”, ИБГНИ и ДБ съставянето на каквото и да е правителство в рамките на 46-то Народно събрание изглежда все по-малко вероятно.

Засега единственото ясно е, че след като в четвъртък парламентът гласува отказа на Пламен Николов да стане премиер, на ход отново ще е президентът, който трябва да връчи втория мандат.

Според конституцията той трябва да бъде получен от втората политическа сила в парламента – ГЕРБ. В сряда лидерът на партията Бойко Борисов съобщи, че тя ще обяви принципен състав на кабинет, но ще върне на президента мандата без да го изпълнява.

Процедурата предвижда третият мандат да бъде връчен на някоя от останалите формации в парламента по преценка на държавния глава.

Трета политическа сила е БСП. Партията по-рано обяви, че ако получи право да състави правителство, ще предложи служебното правителство да работи като редовно. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза във вторник, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат на БСП.

„Тъй като си знаем тежеста, казваме, че сме готови, ако президентът даде третия мандат на нас, да проявим отговорност, да проявим диалогичност, да поканим всички без ДПС и ГЕРБ на разговори, да сложим на масата пет-шест важни неща, да сложим срок за изпълнение на тези неща, да започнем разговори със служебните министри дали приемат да се превърнат в редовно правителство“, каза председателката на партията Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна.

Другите партии в парламента са „Демократична България“, ДПС и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

Председателката на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова предложи да се търси подкрепа за кабинет с мандат между шест и осем месеца, който „да изведе държавата от кризата“. Според нея този кабинет може да е „на основата на успешните министри от служебния кабинет“, а приоритетите му трябва да бъдат провеждането на съдебната реформа, пенсиите, актуализацията на бюджета, бюджетът за следващата година, Планът за възстановяване и устойчивост.

„Г-н Борисов си отиде, но мафията е на терена. Парите на мафията купуват подкрепа, те сглобяват министри - кукли на конци, тези пари сега са срещу нас и срещу парламентаризма“, каза Манолова в декларация от парламентарната трибуна.

На този фон председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова другите партии „да загърбят егоизма си“. По думите му „този път няма да мине номерът с анти-ДПС риторика да прикривате политическата си немощ“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG