Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните са се скарали заради правителството в Афганистан


От няколко дни Молла Абдул Гани Барадар (в средата) спря с публичните си изяви, заради което се появиха версии за евентуалната му смърт
От няколко дни Молла Абдул Гани Барадар (в средата) спря с публичните си изяви, заради което се появиха версии за евентуалната му смърт

Съставянето на правителството в Афганистан е довело до сериозно разделение между лидерите на талибаните. Информацията идва от няколко източници от групата, цитирани от Би Би Си.

Сблъсъкът е възникнал между съоснователят и политически ръководител на талибаните Молла Абдул Гани Барадар и Халил Хакани – министърът по бежанските въпроси. Двамата са разменили остри реплики, което е предизвикало още по-сериозно сдърпване между приближените им. Събитието се е случило в президентския дворец преди седмица, малко преди Барадар да спре с публичните си изяви.

Би Би Си съобщава, че основна разделителна линия е структурата на правителството, както и това на кого трябва да се признае основната заслуга за връщането на талибаните на власт. Барадар е настоявал, че основна заслуга заслужават той и приближените му заради дипломатическите си совалки, докато противниците му смятат, че постигнатото с военна сила е в основата на успеха.

Изчезването с дни от публичните изяви на Барадар доведе до тиражиране на версии за евентуалната му смърт, които по-късно бяха опровергани. Талибаните настояват, че лидерът им е здрав и в момента обикаля страната. Те отричат и информациите, с които се съобщава за вътрешните сблъсъци и разделения в организацията.

Спекулациите около случващото се сред лидерите на талибаните предизвиква сериозен проблем заради ниското доверие, с което те се ползват. Би Би Си припомня, че едва през 2015 г. те признаха за смъртта на лидера си Мулла Омар, починал две години по-рано. В периода между 2013 и 2015 г. те продължаваха да публикуват негови изявления.

Талибаните овладяха Афганистан в средата на август, когато завзеха столицата Кабул. Това предизвика десетки хиляди души да напуснат страната с помощта на няколко западни държави. Преди дни талибаните обявиха формирането на временно правителство, съставено изцяло от мъже, в което почти бяха изключени представители на най-големите етнически малцинства в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG