Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това беше аларма". Защо САЩ санкционират за корупция, а Брюксел отчита напредък


Еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон
Еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон

Евродепутати обвиниха Европейската комисия (ЕК), че не води ефективна борба с корупцията. В четвъртък в Европейския парламент се проведоха дебати за наложените от САЩ санкции срещу шестима българи заради корупция. В същото време в редовните доклади на ЕК пише, че България отбелязва напредък.

Дебатите бяха предложени от председателя на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Фернандо Лопес Агилар, социалист от Испания. Той попита еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон, социалист от Швеция, как американските санкции променят оценката на ЕК за борбата с корупцията в България. В докладите на Брюксел редовно се отбелязва напредък и не се споменават посочените от САЩ проблеми.

На 2 юни Службата за контрол на чуждестранните активи оповести списък с лица и фирми, на които налага санкции по глобалния закон „Магнитски“. Това бяха Васил Божков заедно с 58 негови компании, Делян Пеевски - с 6, и Илко Желязков, който беше член на Бюрото за контрол на СРС и няма собственост в дружества. На други трима българи и семействата им беше забранено да влизат в САЩ.

ЕС е силно притеснен от налагането от САЩ на санкции срещу европейски граждани, особено без предварителни консултации, отговори еврокомисарката Илва Йохансон. Тя каза още, че след този случай ЕС и САЩ са заздравили своето сътрудничество по санкциите.

„В нито един доклад до момента не са констатирани нещата, за които говорят американските власти. Защо?“, попита Елена Йончева от БСП. Тя припомни, че в доклада на ЕК се говори за напредък, а САЩ говорят за предлагане на подкуп на действащ политически лидер

„Кой е този политически лидер, госпожо комисар?“, попита Йончева.

Илва Йохансон не отговори, но каза, че Европейската комисия е разработила нов механизъм и всяка година изготвя доклади за върховенството на закона, включително и борбата с корупцията.

„Всяко едно евро по Плана за възстановяване и развитие трябва да отиде за възстановяване и нито един цент не трябва да стигне до джобовете на корумпираните“, каза Йохансон.

Еврокомисарката каза, че вече има действаща Европейска прокуратура, която ще си сътрудничи и с трети страни.

„Тя вече установи канали за комуникация с партньорите от САЩ. Комисията ще подкрепи това сътрудничество“.

Евродепутати от различни партии обвиниха Еврокомисията, че не се справя с корупцията в страните членки. „Санкциите от САЩ трябва да ни събудят, защото има проблем във функционирането на ЕС“, каза либералката от Нидерландия Софи инт Велд.

„Ситуацията в България е много по-лоша от това, което пише в докладите. Санкциите постигнаха своя ефект. Поне американците правят нещо, докато европейците бездействат“, каза Даниел Фройнд от германските зелени.

„Санкциите на САЩ бяха аларма“, каза французинът Франсоа-Ксавиер Белами от Европейската народна партия. Той призова ЕС да засили борбата с корупцията, но такива случаи да не се използват за политически цели.

Илхан Кючюк от ДПС защити своя съпартиец Делян Пеевски. „Нашите партньори са дълбоко подведени. Подведени от един кръг „Капитал“, начело с олигарха Иво Прокопиев“, каза той и повтори версията, която ДПС и близките до Пеевски медии тиражират и в България.

Ангел Джамбазки от ВМРО обвини колегите си и Еврокомисията, че откриват корупция „само в държави, чиито правителства не ви харесват. Това са вечните набедени – България, Унгария, Полша, Словакия“.

В писмено изказване по темата Радан Кънев от „Демократична България“ каза, че санкциите „ясно показват, че антикорупционните механизми в България не работят. Нещо повече – че механизмите за гарантиране на Върховенството на правото в ЕС са, поне засега, неефективни“.

XS
SM
MD
LG