Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Новата партия взима гласове от "партиите на протеста". Докъде могат да стигнат антиваксърите


Кирил Петков и Асен Василев по време на представянето на партията си "Продължаваме промяната".
Кирил Петков и Асен Василев по време на представянето на партията си "Продължаваме промяната".

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Социолозите за вероятността от "нулев резултат"
  • САЩ за спора София-Скопие
  • Руската опозиция за "нарисувания" вот

САЩ ще продължат с натиска на България за намиране на компромис със Северна Македония. Погрешно е София да използва двустранен спор, за да спре стремежите на Скопие към членство в ЕС, казва специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар.

Кой как отива на избори

„Продължаваме промяната“ ще се яви на изборите като коалиция между партиите „Волт“ и „Средна европейска класа“. ДБ и ИБГНИ призоваха новата формация към среща, на която да обсъдят общо явяване на изборите.

ИТН губи 7% от избирателите си, като поне 3-4% от тях вече дават доверието си на „Продължаваме промяната“, казва Боряна Димитрова от Алфа Рисърч пред БНТ. ИБГНИ и най-вече ДБ също преливат гласове в новата формация, като ИБГНИ може и да не влезе в следващия парламент. Димитрова допуска, че накрая за партиите със сходен профил може да се получи „игра с нулев резултат“. Изследването е правено преди партията на служебните министри да е била обявена.

COVID-19

Противници на ваксините са нападнали мобилен пункт за ваксиниране срещу COVID-19 във Варна. Министърът на здравеопазването каза, че няма да позволи на антиваксърите да обиждат медиците. България остава на последно място в ЕС по брой на ваксинираните и с най-ниско доверие към имунизациите. На този фон Пфайзер обяви, че ваксината на компанията е безопасна и за деца над 5 години.

В България през изтеклото денонощие са били ваксинирани едва 7 555 души. Новите случаи на COVID-19 са 2 360. Починали са 138 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Русия, Афганистан

Студент уби шестима души и рани 28 при стрелба в руския град Перм. Стрелецът е задържан. Новината идва след тридневно гласуване за парламент в Русия, белязано с обвинения за фалшификация на вота. Най-коментираният източник на нередности е електронното гласуване, особено в Москва. Вечерта в столицата имаше протест на стотици срещу „нарисуваните“ избори. Комунистите призоваха да се анулират резултатите в електронното гласуване. За победител в изборите е сочена „Единна Русия“ на Путин.

Талибаните забраниха на момичетата да учат след 5 клас. До 4 клас децата са разделени по пол и учат в отделни класни стаи. Група жени протестираха в Кабул срещу отнемането на правата им.

След три присъди за наркотрафик

Евелин Банев-Брендо, който беше арестуван в Киев, има три окончателни присъди за наркотици и пране на пари в 3 различни страни на ЕС. Той е поискал да изтърпи присъдите си в България, но това му е било отказано. Причината е, че в момента той се намира извън ЕС.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Сериалът „Короната“ беше сред големите победители в наградите Еми. Неговият режисьор Питър Морган е Човек на деня на Свободна Европа.

Как се играе хокей, ако си над 80 годишен? Оказва се, че има цял отбор от жени пенсионерки, които тренират редовно именно това. Вижте видеото.

… плюс моят личен фаворит

Много медии научиха кой точно е бил подслушван измежду политиците, активистите и журналистите през 2020 г., но не могат да го съобщят. Наложена е злоупотреба с власт и с правото да засекретиш информация, обяснява адвокат Михаил Екимджиев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG