Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски, Божков и "Магнитски". Защо единият може, а другият не може да се кандидатира


Делян Пеевски (вляво) и Васил Божков. Колаж.
Делян Пеевски (вляво) и Васил Божков. Колаж.

Те са двама бизнесмени, и двамата са в черния списък на САЩ за корупция - по закона "Магнитски". И двамата искат да станат депутати. Но единият ще се кандидатира, а другият - не. Защо, къде е разликата?

Първият е Делян Пеевски, който въпреки наложените му санкции отново влиза в политиката. Той ще бъде водач на листите на ДПС във Велико Търново и Благоевград. “Това за нас като областна организация е голяма чест. Това е нашият Делян, който ДПС винаги стои зад него”, каза областният председател на ДПС Велико Търново Гюнай Далоолу.

Вторият е Васил Божков – друг български бизнесмен, чиито амбиции да стане депутат бяха прекършени с решение на Централната избирателна комисия (ЦИК). ЦИК отказа регистрация на партията му “Българско лято”. А Божков точно колкото и Пеевски е в списъка по Закона "Магнитски".

Основната разлика между тях се оказва в това, че партията на единия ("Българско лято") е спомената изрично в американския списък, а партията, която издига другия (ДПС), не е там.

Две думи за Пеевски

Делян Пеевски беше избран за депутат от ДПС за първи път през 2009 г. Той не е член на партията, но в годините се превърна в един от символите й. Членовете на движението също неведнъж са заявявали, че Пеевски е важен за тях. “Ние си харесваме г-н Пеевски”, каза и в началото на януари заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

За първи път Пеевски не попадна в листите на партията за депутат за изборите на 4 април тази година. Два месеца по-късно финансовото министерство на САЩ обяви, че той е един от санкционираните по глобалния закон “Магнитски”.

Делян Пеевски не беше се появявал публично от 2019 г. В началото на октомври изненадващо той отново влезе в ДАНС. Това се случи дни след като името му се появи като собственик на офшорни фирми в международното журналистическо разследване “Досиетата “Пандора”. "Ще се показвам в публичното пространство, тепърва ще станат ясни нещата за много хора", каза Пеевски на влизане в агенцията. Дни по-късно ДПС го регистрира като водач на две листи за изборите ноември.

Васил Божков, “Българско лято” и Магнитски

Не така стоят нещата с другия бизнесмен, санкциониран по “Магнитски”. Васил Божков попадна в черния списък също заради корупция. Самият той преди това изнесе данни за висши управляващи в България, на които е плащал и определи Пеевски като "паяк, който дърпа конците".

Божков се крие в Дубай от началото на 2020 г. Българската прокуратура му е повдигнала 18 обвинения.

В началото на годината Божков учреди партия “Българско лято”. Формално той “не е сред създаталите, не членува в нея и не е дарявал пари”, каза за Свободна Европа Антоанета Раковска от “Българско лято”. На изборите през април мандатоносител на партията на Божков беше Българско национално обединение (БНО).

Партията “Българско лято” обаче също попадна в списъка “Магнитски” като свързана с Божков. Така пътят й към парламента на практика беше отрязан. Причина за това е фактът, че новата партия просто не може да си открие банкова сметка.

В края на септември Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да я регистрира за изборите. Според решението на ЦИК към заявлението не е било приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс.

“Нито една банка не пожела да ни открие сметка. Запитахме всички банки, включително и БНБ. Всички отказват. Казват, че сме рисков профил”, каза Антоанета Раковска. Тя обясни, че непосредствено след обявяването на името на партията в списъка “Магнитски” обслужващата банка едностранно е закрила сметката на партията.

Вътре е останала и наличната сума. “Ние не сме получавали субсидия от държавата за изборите през април, защото се явихме с мандата на БНО”, каза Раковска. В момента от партията не могат да получат обратно и депозитите, внесени в ЦИК за участие в изборите – общо 5 хил. лв.

Пари в плик

Причината за проблемите със сметките са “Българско лято” е, че непосредствено след обявяването на санкциите, от БНБ съобщиха, че всички банки в България, в които има сметки на Божков, Пеевски и фирмите им, са предприели необходимите ограничителни мерки, включително и блокиране.

Това повдига друг въпрос: ако Пеевски стане депутат, той ще трябва да получава заплата. Но как? Сметките му са блокирани заради санкциите.

“Парите ги получаваме по банка", каза за Свободна Европа бившият депутат от “Изправи се.БГ! Ние идваме!” (ИБГНИ) Мария Капон. Тя описа начина, по който депутатите си получават заплатите, а в тази хипотеза би попаднал и Пеевски, ако бъде избран.

"За първи път записахме в Правилника на Народното събрание, че и допълнителните разходи на депутатите се превеждат по сметка”, добави Капон.

Законът обаче не забранява заплатите да се дават и на ръка. “Заплатата може да я получава и в брой, ако не предостави сметка. Отива и я взима на касата”, каза тя.

Теоретично по сметките на Пеевски могат да постъпват пари, но не могат да се правят разплащания. Неясен е въпросът дали Народното събрание би подлежало на санкция, ако превежда пари по такава сметка. Въпрос на тълкуване е и по какъв начин едно санкционирано лице може да се разпорежда с доходите си по трудово правоотношение, получени по банков път.

“Законът “Магнитски" е за американските граждани и американските юридически лица. Това е закон на ценностна база. Идеята е, че когато не можеш да имаш правосъдие по друг начин, защото не можеш да влияеш на другите държави, ти можеш, заради ценностите си, да предупредиш американските граждани”, каза Капон.

Пеевски влезе за втори път в ДАНС. Предишния път - като директор
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

XS
SM
MD
LG