Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ваксинирането се ускорява. Връщането на децата в училище става приоритет


Опашка за антигенни тестове пред НДК в събота. В заведенията вече се влиза или със сертификат, или с тест за COVID-19.
Опашка за антигенни тестове пред НДК в събота. В заведенията вече се влиза или със сертификат, или с тест за COVID-19.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Ваксинирането ускори темповете
  • Президентът настоя децата да учат присъствено
  • Изнася ли България корупция навън

Ваксинирането продължава с ускорени темпове, откакто правителството въведе зелените сертификати. В неделя са се имунизирали 7 156 души, което е над два пъти повече от предишната неделя. В събота ваксинираните бяха почти три пъти повече, отколкото седмица по-рано. Всички числа можете да сравните в блога ни.

През изтеклото денонощие коронавирусът отне живота на още 40 души. 97,5% от тях не са били ваксинирани.

Новите случаи на COVID-19 са 1 370. Това отговаря на 12,98% от тестовете.

Децата и COVID-19

Президентът Радев поиска децата да се върнат в училище и това да стане приоритет. В неделя той се срещна с министри заради новата вълна на COVID-19. Министрите на образованието и здравеопазването казаха, че до 10 дни могат да се осигурят щадящи тестове за децата – тип „близалка“, но родителите трябва да са съгласни с тестването.

Ситуацията с коронавируса става устойчива част от предизборната кампания. „Продължаваме промяната“ поиска в сертификатите да фигурират и хората с антитела. ИБГНИ обжалва в съда заповедта за въвеждане на сертификата. Лозан Панов настоя децата да се върнат в училище. Продължават протестите срещу сертификатите.

Изборите на 14 ноември

Външно министерство разкри 760 секции в чужбина за изборите на 14 ноември. На предишните избори, проведени през юли, когато беше отбелязан рекорд в броя на секциите, не бяха с 24 повече. МВнР препоръчва да се въведе гласуване по пощата за българите в чужбина.

След последните избори „партиите на промяната“ не успяха да се разберат заради ултимативния тон, който използваха някои от тях. Но сега историята сякаш се повтаря, пише Полина Паунова. И петте партии (ИТН, „Продължаваме промяната“, ДБ, ИБГНИ, БСП) поставят ултимативни условия за това каква бъдеща коалиция биха подкрепили.

Износ на корупция

Възможно ли е България да удържа корупцията само в националните си граници и да не я изнася навън? Отговорът е „не е ясно“. Той е даден в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Институцията твърди, че София не разследва такива случаи и вече 10 години не предлага адекватна статистика на международното сътрудничество, въпреки препоръките, пише „Дневник“.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Пиарката и прокурорът. Vera Su

Помните ли онази снимка от парламента, на която се вижда как главният прокурор Иван Гешев си пише по телефона с пиарката на Бойко Борисов? Случаят придоби известност заради очакванията пиарката Севдалина Арнаудова да бъде разследвана от прокуратурата за твърдения, свързани с корупция. В петък обаче стана обратното – прокуратурата нареди на МВР да проучи кой е направил снимката на Иван Гешев с телефонния му чат.

През нощта на събота срещу неделя беше направен втори неуспешен опит да се изтегли корабът Vera Su, който се вряза в скалите на Яйлата на 20 септември. Корабът беше натоварен с над 3 хил. тона азотен тор и разпиляването му доведе до отчетени замърсявания. Припомняме ви какво откри Генка Шикерова, когато взе да проучва действията на властите по този случай.

Турция. Колумбия. Русия

Турция изгони от страната 10 западни посланици, включително и тези на Германия и САЩ. Причината е, че те са се застъпвали за освобождаването на турския активист Осман Кавала. Активистът е в затвора от 4 години. Той е обвинен във финансиране на протестите през 2013 г. и в участие в неуспешния опит за преврат в Турция от 2016.

Колумбия залови най-издирвания накротрафикат - Дайро Антонио Усуга, известен като Отониел. Това е най-големият удар по трафика на наркотици след смъртта на Пабло Ескобар, каза президентът Иван Дуке.

Русия е една от най-опасните страни за журналисти. Вестник Новая газета, чийто главен редактор преди десет дни получи Нобеловата награда за мир, наброява няколко убити репортери.

И две препоръки

Актьорът Алек Болдуин, който по време на снимки уби операторка с реквизитен пистолет, всъщност е стрелял с истински патрони. Без да го знае. Зареденият пистолет му е бил подаден от асистент режисьор, срещу когото още преди две години е имало оплаквания в немарливост, съобщи бТВ.

Само си представете, че Катрин Деньов е могла и да не стане актриса. Колебаела се е дали иска да прави точно това в живота. Дневната красавица навърши 78. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Катедралата Нотр дам бавно, но сигурно си възвръща блясъка след пожара преди две години. Срокът да заработи е 2024 г., но той може да не бъде спазен. Вижте видеото.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG