Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Конституционният съд изтълкува учебника по биология. ДПС тръгна срещу САЩ


Моловете останаха празни и във вторник заради пандемията и новите мерки.
Моловете останаха празни и във вторник заради пандемията и новите мерки.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Полът е "само биологичен", решиха съдиите
  • ДПС предизвиква САЩ с Делян Пеевски
  • Турция се отказа да гони дипломати

Думата „пол“ има само биологичен смисъл, реши Конституционният съд. Това означава, че половете могат да бъдат само два – мъж и жена. Съдиите добавят, че само тълкуват основния закон, а не дават задължителни указания на властите как да третират транссексуалните хора.

Филип Димитров е изразил особено мнение към това решение. Той твърди, че понятието „пол“ не може да се изчерпи с наличието на ХХ или ХУ хромозоми.

Реакциите на това решение са бурни и полярни. Обобщени са в „Дневник“.

ДПС срещу САЩ

ДПС директно предизвиква САЩ, като кандидатира за депутат именно Делян Пеевски – един от тримата българи, на които Вашингтон наложи санкции за корупция. Това казват американски и български дипломати за Свободна Европа. В последната седмица Пеевски обикаля страната и се среща с кметове, сякаш нищо не се е случило, пише Иван Бедров.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Три пъти повече ваксинирани

Коронавирусът отне живота на още 124 души. 94,35% от тях не са били ваксинирани.

През изтеклото денонощие има 6 816 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 13,53% от тестовете.

26 327 души са се ваксинирали. През миналата сряда, последният ден преди въвеждането на новите строги мерки, те са били почти три пъти по-малко – 9 097. Всички числа преди и след въвеждането на мерките можете да сравните в блога ни.

Децата. Антителата

Министърът на образованието не е очаквал толкова ниски нива на ваксиниране в България. Николай Денков беше гост на Генка Шикерова в „Студио България“ на Свободна Европа. Той каза, че прави всичко възможно, за да се върнат децата в училище, но единственият начин това да стане, е учениците да бъдат тествани. По-щадящите тестове за деца се очакват другата седмица.

Цялото предаване можете да слушате вече и в Спотифай.

Здравното министерство отхвърли възможността да се издават зелени сертификати на хора, които имат антитела срещу COVID-19.

Ако случаите на коронавирус достигнат до 1000 на 100 000 души население, властите ще въведат ограничения за придвижване, предупреди зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Изборите на 14 ноември

ЦИК отклони покана за среща при президента Радев за обсъждане на изборите в сегашната вълна на коронавирус. Причината е в това, че самият действащ президент е и участник в предизборна кампания.

Бойко Борисов призова партиите и президента да се обединят в искането за масова ваксинация. Досега никой не е откликнал на това.

Турция. Полша

Полша изпрати 10 000 войници на границата с Беларус. Страната е притеснена от мигрантския натиск, който доведе включително и до събаряне на оградата, издигната по границата.

Турция се отказа да гони западни дипломати. В неделя страната произведе политическо и сътресение, последвано от срив на лирата, след като съобщи, че гони дипломатите, застъпили се за опозиционер, пратен в затвора.

И две препоръки

Стефан Чурчулиев откри изложба в галерия „Контраст“, посветена на натюрморта. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Голямо постижение на медицината: лекари успяха успешно да трансплантират на човек бъбрек на прасе, показва Теодора Бързакова в това видео.

… плюс моят личен фаворит

Държавна фирма с милиони загуби е купила кола за шефа си. Поръчката за колата прави впечатление с това, че сякаш е била написана за един единствен изпълнител. Фирмата е „Ученически отдих и спорт“. Одитът й беше установил, че липсват документи за плащания за близо 8 млн. лева, напомня Николай Лавчиев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG