Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Децата може да се върнат в клас. Българите в чужбина търсят доброволци за изборите


В понеделник влезе в сила изискването за зелен сертификат или отрицателен тест при влизане в молове, кина и театри.
В понеделник влезе в сила изискването за зелен сертификат или отрицателен тест при влизане в молове, кина и театри.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Децата до 4 клас ще ходят на училище, ако се тестват
  • Не е вярно, че се слагат ваксини с изтекъл срок
  • Отравянето на Гебрев е работа на Кремъл, пише в нова книга

Коронавирусът отне живота на още 243 души. 96,3% от тях не са били ваксинирани.

През изтеклото денонощие има 5 863 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 11,34% от тестовете.

15 166 души са се ваксинирали. През миналия понеделник те са били 6 201. Всички числа преди и след въвеждането на новите мерки можете да сравните в блога ни.

Невярна информация

Бившият премиер Бойко Борисов и лидерът на националистическата „Възраждане“ Костадин Костадинов поотделно казаха, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Това твърдение не е вярно, провери Полина Паунова.

Училището

Децата от първи до четвърти клас може да се върнат на училище още другата седмица, казаха министрите на образованието и на здравеопазването. За тази цел обаче родителите трябва да се съгласят децата да бъдат тествани два пъти в седмица с щадящи тестове тип „близалка“. Изразът може да бъде подвеждащ, предупреди Стойчо Кацаров. Всъщност това е метод, чрез който от детето се взима само слюнка.

Зелените сертификати

От понеделник в моловете, кината и театрите се влиза само със зелен сертификат. Тук сме обобщили на едно място всичко, което трябва да се знае за него – кой го издава, къде е нужен и кой има право да го проверява.

Ниският процент ваксинирани в България се отразява и на работата на хората, които работят в моловете. Говорихме с няколко продавачки, които не са ваксинирани, а някои от тях и не искат да се ваксинират. Сега те ходят на работа след като си плащат антигенните тестове. Тези тестове са валидни два дни и струват 15 лева.

ГЕРБ и заплатите в държавни фирми. МВР и прокурорите

През 2020 г. правителството на Бойко Борисов е вдигнало тавана на заплатите в ръководството на държавните фирми. Размерът им се е увеличил с над 30%. В момента директор на държавно дружество може да получава до 10 980 лв. на месец.

Спецпрокуратурата все по-често отменя акции по задържането на организирани престъпни групи, твърди МВР. Главният секретар на институцията цитира 5 такива случая за 3 седмици в писмо до Висшия съдебен съвет.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Изборите на 14 ноември

Българите в чужбина са изморени от избори. В момента се търсят доброволци „под дърво и камък“, които да помогнат за организирането на секции за гласуване зад граница. На 14 ноември се очаква спад в ентусиазма по гласуването в чужбина, който беше характерен за изборите през април и юли, пише Генка Шикерова.

Кандидатът за президент Анастас Герджиков, който е подкрепен от ГЕРБ, каза, че ако бъде избран, ще бъде сформирано редовно правителство. Той разчита на поредица от срещи с партиите, проведени в приятелски дух.

Кремъл и Гебрев. Брюксел и Варшава. САЩ и Европа

Книга на руски автор описва като поръчка на Кремъл отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. Книгата е сборник с всички известни случаи на убийство или опит за убийство, извършени извън Русия. Авторът е Юрий Шулипа, бивш служител в президентската администрация. Заглавието е „Как Путин убива в чужбина“.

Полша може да не получи пари по своя План за възстановяване, след като конституционният съд на страната отхвърли предимството на европейското право над националното.

Между САЩ и Европа периодично възникват напрежения и сегашният момент е един от тях. Това, което става, е едно неизбежно преосноваване на американско-европейските отношения, пише Владимир Шопов.

И една препоръка

Неправителствената организация Програма „Достъп до информация“ навърши 25 години. През това време адвокат Александър Кашъмов защитаваше практически всеки, на когото институциите отказваха да предоставят публични данни. Александър Кашъмов е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG