Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кирил Петков е бил министър с двойно гражданство. Полша плаща по 1 млн. евро на ден за проблеми в съда


С тази снимка бившият министър на икономиката Кирил Петков реагира на решението на Конституционния съд, което го определи като човек с двойно гражданство до 20 август 2021 г. Българският основен закон не позволява министрите да имат двойно гражданство.
С тази снимка бившият министър на икономиката Кирил Петков реагира на решението на Конституционния съд, което го определи като човек с двойно гражданство до 20 август 2021 г. Българският основен закон не позволява министрите да имат двойно гражданство.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Кирил Петков е бил министър с двойно гражданство
  • Полша ще плаща по 1 млн. евро на ден за спорна съдебна реформа
  • "Делта Гард" губи лиценза си

Когато е станал министър на икономиката, Кирил Петков е бил с двойно гражданство – на България и Канада, а това е недопустимо според основния закон, реши Конституционният съд.

Защо е такова решението

Аргументът на съдиите е в това, че макар и Петков да се е отказал от канадското си гражданство далеч преди да стане министър, процедурата в Канада не е приключила чак до 20 август. Това, че решението е обвързано с процедури на чужда държава, накара Кирил Петков да напише, че България е изгубила част от своя суверенитет.

Какво следва оттук нататък за самия Петков и каква сила имат решенията, които той е взимал като министър, са все въпроси, по които няма еднозначен отговор, пише „Дневник“, като цитира мненията на различни министри.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 154 души. 89,80% от тях не са били ваксинирани.

През изтеклото денонощие има 5 643 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 13,56% от тестовете.

25 424 души са се ваксинирали. През миналия четвъртък, когато влязоха в сила новите мерки, те са били два пъти по-малко – 13 484, а тогава ваксинираните вече бяха рязко нараснали след въвеждането на зелените сертификати. Всички числа по дати можете да сравните в блога ни.

Pfizer и децата. Какво значи „антитела“

Американският регулатор препоръча ваксината на Pfizer за деца над 5 години. В момента тя е разрешена за деца над 12 години.

Ако се чудите защо не получавате сертификат, след като имате антитела срещу COVID-19, за това си има съвсем конкретен отговор. Дамяна Велева събра най-важното за антителата на едно място.

Полша и ЕС. Турция

Полша беше глобена от Съда на ЕС с 1 млн. евро на ден заради спорната си съдебна реформа. Страната не изпълни по-ранно решение на институцията да разпусне Дисциплинарната камара на Върховния си съд и ще плаща тези пари, докато не приложи изискването.

Турция избегна голяма криза, след като се отказа да изгони 10 западни посланици. По-рано те бяха обявени от Ердоган за нежелани в страната му, след като се бяха застъпили за арестуван опозиционер, наричан от президента на Турция „соросоидна измет“.

Охранителната фирма „Делта Гард“ и „Осемте джуджета“

МВР започна процедура по отнемане на лиценза на охранителната фирма „Делта Гард“. Това е дружество, нашумяло около разследването „Осемте джуджета“. То описваше схема за отнемане на бизнес, приложена от бивши и настоящи представители на следствието и прокуратурата. Собственикът на отнетия бизнес твърдеше, че е бил следен, не охраняван от „Делта Гард“, като фирмата не е допускала хора до завода му.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Нов шеф на БНР. Нови европрокурори

Новият шеф на БНР е Милен Митев. От 2009 г. досега той е работил като юрисконсулт на медията. Лаура Кьовеши назначи нови четирима европрокурори от България. Това са Анна Алексова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Елена Попова, пише lex.bg.

И три препоръки

Капитан Андрей Станев ръководи успешното изтегляне на кораба Vera Su, който преди повече от месец се разби в скалите до Камен Бряг. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Поетът Константинос Кавафис е един от великите европейци на 20-и век. За него разказва Пламен Асенов.

Божи е най-известното куче в Истанбул и звезда в социалните мрежи. То пътува в градския транспорт и дори по фериботите и в асансьорите, показва това видео.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG