Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Връщането в клас се отлага. Фейсбук става Мета


Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Връщането в клас надали ще е през следващата седмица
  • Прокурорите не виждат какво да разследват по „Осемте джуджета“
  • Атлети и плувци със Синдром на Даун спечелиха медали

Компанията Фейсбук вече ще се казва Мета, съобщи Марк Зукърбърг. Промяната се отнася само до дружеството собственик, а името на социалната мрежа няма да се променя. Фейсбук се преориентира към новия си интерес - метавселената, пише "Дневник".

Децата в училище

Връщането на децата в училище надали ще стане през следващата седмица, както се надяваше МОН. Причината е, че още няма доставени щадящи тестове за деца. Новата дата за присъствено обучение за учениците до 4 клас е 8 ноември.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 124 души. 93,55% от тях не са били ваксинирани.

През изтеклото денонощие има 5 178 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 10,5% от тестовете.

23 395 души са се ваксинирали. Това е по-малко от дозите, поставени миналия петък, когато 24 042 души се бяха ваксинирали. Всички числа по дати можете да сравните в блога ни.

Новите мерки, съчетани с ръста на заболелите, доведоха до увеличаване на хората, които се ваксинират. Същият процес протича в Румъния, където само през вчерашния ден се ваксинираха 150 000 души. Румъния е предпоследна в ЕС по този показател с 37% ваксинирани.

Борисов и ваксините. Ресторантьорите

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров сезира прокуратурата за твърдението на Бойко Борисов, че хората се ваксинират с ваксини с изтекъл срок. Напомняме ви и нашата проверка, която показа, че твърдението на Борисов е невярно.

Ресторантьори протестираха и в четвъртък срещу въвеждането на здравните сертификати. Те определят въвеждането им като дискриминационна мярка.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

„Осемте джуджета“

Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова не вижда нищо за разследване в историята с кражба на бизнес, известна като „Осемте джуджета“. Това става ясно от нейно интервю за Свободна Европа. Проучване на „Антикорупционния фонд“ беше показало, че кражбата на бизнес е извършена с участието на бивши и настоящи представители на самата прокуратура, както и с помощта на охранителната фирма „Делта гард“.

МВР атакува лиценза на „Делта гард“ заради обвинение срещу собственика й Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста. Охранителните фирми нямат право на лиценз, ако срещу техен собственик има повдигнато обвинение.

Остана само един кандидат за поста председател на Върховния касационен съд. Това е съдия Галина Захарова. Членовете на ВСС можеха да издигат различни кандидатури до четвъртък, но не го направиха.

Изборите на 14 ноември

За 20 дни Делян Пеевски имаше повече публични изяви, отколкото за няколко години като депутат. Той се срещна с кметове на поне четири населени места, които са от различни партии. Полина Паунова провери защо тези кметове се срещат с него след като през лятото САЩ му наложиха санкции за корупция.

Асен Василев от "Продължаваме промяната" призова на дебат Бойко Борисов. Това стана след като Борисов отрече да е имало кражби по време на неговото управление и определи Василев като "рядко неграмотен". Сега Асен Василев предлага дебат с лидера на ГЕРБ и се аргументира така: "хората сами да преценят грамотността на всеки един от нас"

Русия. Унгария

Русия ще увеличи доставките на газ за Европа през ноември. Страната беше обвинена в това, че предизвиква криза на континента, след като цените на газа достигнаха рекордни нива.

Това, което става в Унгария, може да сложи край на популизма в Източна Европа, смята Димитър Бечев. Той има предвид обединяването на опозицията в Унгария и излъчването на общ силен кандидат, който да се пребори с Виктор Орбан на изборите през 2022 г.

И две препоръки

Български състезатели със Синдром на Даун станаха световни вицешампиони в няколко дисциплини на плуването и леката атлетика. За тях пише Елица Симеонова в рубриката Човек на деня.

Актьорът Алек Болдуин е изстрелял само един куршум от реквизитния пистолет, който се оказа зареден с истински патрони. Този куршум е убил операторката и ранил режисьора.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG