Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парите за “Хемус” са изчезнали в чували. Кандидат-депутат в схема с фалшиви сертификати


Министърът на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков по време на пресконференция за резултатите от разследването на праве на пари и данъчни измами при строежа на магистрала "Хемус"
Министърът на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков по време на пресконференция за резултатите от разследването на праве на пари и данъчни измами при строежа на магистрала "Хемус"

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Изчезналите милиони от “Хемус”
  • Схемите за фалшиви сертификати
  • Историята на “Цар Бомба”

Строежът на магистрала “Хемус” е използван за авансово изплащане на поне 60 млн. лева по сметки на кухи фирми, от които парите веднага са изтеглени и отнесени в сакове и чували. МВР разследва пране на пари и данъчни измами.

Според зам.-шефа на ГДБОП тези фирми са свързани със “случаен човек”, на когото “е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари”.

По-рано във връзка със случая бяха задържани 14 души, сред които предприемачът Виктор Велев, и бяха проведени разпити и изземвания в АПИ и “Автомагистрали”.

COVID-19

Кандидат за депутат е разследван за участие в схема за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу коронавирус. Величко Георгиев е заснет в разследване на Нова телевизия, което показва как човек може да си купи фалшив сертификат за 300 лева.

През последния ден в болници в България са приети нови 303 пациенти с COVID-19, а още 69 болни са починали.

Д-р Рада Прокопова ръководи отделение за лечение на пациенти с COVID-19, в което има 30 легла, а се лекуват 37 болни и други чакат да се освободи легло. “Представете си колко е мъчително”, казва лекарката. Не пропускайте разказа ѝ.

Учениците до IV клас могат да се върнат в училище тази седмица, ако родителите им се съгласят децата да бъдат тествани два пъти седмично. Правилата за тестване на учениците “стъпка по стъпка” ще бъдат обявени в понеделник.

Изборите

До изборите за парламент и президент остават шест дни. Можете да следите най-важното от кампанията в блога ни. Социологически агенции предвиждат първо място за ГЕРБ, а за второто място ще се борят БСП и “Продължаваме промяната”.

Няма риск за опорочаване на изборите заради 228 допълнителни машини, намиращи се в склад на фирмата “Сиела Норма”, смята МВР. За машините съобщи ГЕРБ, а прокуратурата започна проверка по сигнал за неправомерни действия на служители на МВР.

Новият правосъден министър Иван Демерджиев съобщи, че ще поиска отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Мотивите му са свързани с разследвания, които “протичат по странен начин”.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Светът

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви, че ще подаде оставка. Как се стигна до това? Сред факторите са спорът с България, корупционните скандали и неизпълнените обещания за реформи.

Двама бивши затворници от трудовата колония, в която е затворен Алексей Навални, описаха методите за оказване на натиск върху опозиционера. Той е бил подлаган на изолация, безсъние и са правени опити да бъде въвлечен в сбиване.

Резиденцията на премиера на Ирак Мустафа ал Казими беше нападната с дрон. Според властите става дума за опит за убийство на премиера, но той е останал невредим.

Хиляди млади хора излязоха на протест в отговор на Конференцията на ООН за климатичните промени. Сред тях беше и активистката Грета Тунберг, която смята конференцията за провал. Припомнете си какво постигна форумът досега.

И две препоръки

Сигурно си мислите, че всяко дете се научава да чете в първи клас, но това не винаги е така. Някои деца не успяват и им е все по-трудно в горните класове. Един специален буквар цели да им помогне. Представяме ви авторките му в рубриката Човек на деня.

Преди 60 години над един арктически остров избухва най-мощната бомба в историята. Устройството, в чието разработване участва Андрей Сахаров, е над 2 000 пъти по-мощно от това, хвърлено над Нагасаки. Не пропускайте това видео за историята на “Цар Бомба”.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG