Връзки за достъпност

Извънредни новини
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември

Изборите: Преговорите за коалиционно правителство започват във вторник

На 14 ноември в България се провеждат редовни избори за президент и вицепрезидент, както и третите за годината парламентарни избори.

13:17 16.11.2021

Лидерката на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради "катастрофалния резултат" на партията по време на изборите. Тя атакува представители на служебния кабинет и инициативния комитет на Румен Радев като ги обвини във връзки с Бойко Борисов.

12:28 16.11.2021

Двамата кандидати за президентския пост, които ще се явят на балотаж в неделя, Румен Радев и Анастас Герджиков ще проведат единствения си дебат в четвъртък вечер. Дебатът ще бъде излъчен в ефира на БНТ и ще започне в 20 ч.

Преди изборите Румен Радев не се яви на нито един от дебатите, направени от телевизиите. В тях участваха почти всички други кандидати за поста.

09:02 16.11.2021

Кирил Петков вече е провел първи разговори с лидерите на партиите, с които „Продължаваме промяната“ (ПП) ще разговаря за съставяне на коалиционно правителство – БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, каза той пред Нова телевизия. По думите му следващата стъпка е съставянето на работни групи с експерти от всички партии, които ще провеждат разговори за политиките на евентуалното правителство.

„С Христо Иванов, Слави Трифонов и Корнелия Нинова вече се чухме. Аз им се обадих. Разговорите бяха кратки, за да им кажа, че тръгваме с намерение за обща работа“, каза Кирил Петков.

Той потвърди, че предложенията на партията за премиер и финансов министър остават съответно той самият и Асен Василев, но подчерта, че партията му няма да влезе на преговори с „червени линии“ относно персоналния състав на кабинет. По думите му от ПП ще настояват за ясни и конкретни цели, които да бъдат придружени с много детайли.

„Ще чуем всеки един от нашите партньори. Вярваме, че първа стъпка би била да тръгнем през КПКОНПИ. Г-н Цацаров не трябва да я оглавява“, каза още Петков.

Малко по-рано съпартиецът му Никола Минчев каза пред БНТ, че преговорите с останалите партии започват още от днес, а целта е да се състави правителство с четиригодишен мандат.

ПП ще приеме кандидатури за премиер и от останалите партии, но не вижда възможност за преговори с „Възраждане“ заради желанието им за излизане от Европейския съюз и НАТО.

18:57 15.11.2021

„Продължаваме промяната“ печели парламентарните избори в България с 25,65% от гласовете, сочат резултатите на ЦИК при обработени 99,5% от изборните протоколи.

ГЕРБ ще бъде втора сила с 22,8%. Трета ще бъде партията, която събра най-голяма подкрепа в чужбинаДПС с 12,92% от гласовете. Четвъртото място остава за БСП, която получава 10.26% от гласовете.

Пета е „Има такъв народ“ с 9.52%. Коалицията „Демократична България“ е шеста с подкрепата на 6,34% от избирателите. В парламента влиза и „Възраждане“, която получава 4,86% от гласовете.

18:55 15.11.2021

Румен Радев печели първия тур на изборите за президент, сочат публикуваните от ЦИК резултати при обработени 99,5% от изборните протоколи.

Радев води с 49,45% от гласовете пред основния си опонент Анастас Герджиков, който получава подкрепата на 22,85% от избирателите. Двамата ще се явят на балотаж на 21 ноември.

Трети на първият тур на президентските избори е Мустафа Карадайъ, който получава 11,51% от подкрепата на гласувалите. Четвърти е Костадин Костадинов с 3,92%, а пети е Лозан Панов с 3,65%.

18:49 15.11.2021

„Продължаваме промяната“ е готова да започне разговори с потенциалните си партньори за бъдещо управление още тази седмица. Това каза един от лидерите на формацията Асен Василев пред бТВ.

Той добави, че вижда всички партии в парламента без ГЕРБ и ДПС като възможни партньори. Василев не спомена „Възраждане“ нито сред потенциалните партньори, нито сред партиите, с които формацията му не би водила преговори.

„Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование – да се сформират работни групи от всичките партии – от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет – в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите 4 години“, каза Василев.

Той коментира, че всички клаузи в коалиционното споразумение ще бъдат детайлно описани и с конкретни срокове.

17:17 15.11.2021

Разликата между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ на парламентарните избори се запазва при обработени 93,3% от изборните протоколи от вота на 14 ноември. Няма промени в подреждането на партиите, които ще влязат в следващото Народно събрание.

Според данните, публикуване от ЦИК, „Продължаваме промяната“ ще е първа сила с 25,46% от гласовете. ГЕРБ ще бъде втора с 22,78%. Трета сила ще бъде партията, която събра най-голяма подкрепа в чужбинаДПС с 13,17% от гласовете.

Четвъртото място остава за БСП, която получава 10.28% от гласовете. Пета е „Има такъв народ“ с 9.6%. Коалицията „Демократична България“ е шеста с подкрепата на 6,16% от избирателите. В парламента влиза и „Възраждане“, която получава 4,88% от гласовете.

17:09 15.11.2021

Румен Радев запазва преднината си в изборите за президент, сочат публикуваните от ЦИК резултати при обработени 93,3% от изборните протоколи.

Радев води с 49,39% от гласовете пред основния си опонент Анастас Герджиков, който получава подкрепата на 22,75% от избирателите. Двамата ще се явят на балотаж на 21 ноември.

Трети на порвият тур на президентските избори е Мустафа Карадайъ, който получава 11,81% от подкрепата на гласувалите. Четвърти е Костадин Костадинов с 3,93%, а пети е Лозан Панов с 3,53%.

17:02 15.11.2021

Демократи за силна България (ДСБ) ще избере ново ръководство и председател. Това съобщи във Фейсбук настоящият лидер на партията, която е част от коалицията "Демократична България", Атанас Атанасов.

"Въпреки положените усилия резултата ни на тези избори е слаб, за което поемам личната си отговорност", написа Атанасов. "В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност."

"Заедно с другите лидери на "Демократична България" сме длъжни и ще защитим интересите на избирателите на обединението, което единствено е способно ефективно да отстоява каузите, които изповядваме. То трябва да бъде запазено и развито", написа още Атанасов.

По-рано оставка подаде и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

16:24 15.11.2021

Красимир Каракачанов подава оставка като лидер на ВМРО, съобщи „Медиапул“.

Оттегля се цялото ръководството в лицето на Изпълнителния комитет. Оставки подават и заместниците на Каракачанов – евродепутатът Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Атанас Стоянов и Милен Михов. Ще бъде свикан конгрес, който да избере ново ръководство.

Решението за оставката на ръководството е взето заради слабите изборни резултати на партията. Според резултатите на ЦИК, които не са окончателни, ВМРО печели около 1% на изборите за парламент на 14 ноември, а кандидатът за президент на партията Милен Михов получава 0,47% от гласовете във вота за президент.

Каракачанов е дългогодишен лидер на ВМРО. Той беше вицепремиер и министър на отбраната в третото правителство на Бойко Борисов. ВМРО не успя да влезе в последните две Народни събрания.

15:47 15.11.2021

Членове на „Правосъдие за всеки“ се извиниха за издигането на кандидатурата на Лозан Панов за президентските избори. В публикации във Фейсбук адв. Емил Георгиев и адв. Петромир Кънчев определиха участието си в инициативния комитет, издигнал председателя на Върховния касационен съд, за грешка.

„Участвах в инициативния комитет, издигнал Лозан Панов като кандидат в президентската надпревара. С убеждението, че издигаме доказал се във времето борец за правосъдие, управленец, достигнал кариерния си връх в съдебната власт, готов да бъде държавник на още по-високо равнище. Проведената от Панов и екипа му кампания ми показа, че съм сгрешил“, написа Емил Георгиев, който се разграничи от „неясните и стъписващи тези“ на Панов, изразени в медийни участия.

„Цялата кампания, която видяхме беше изцяло организирана, проведена и изговорена от самия кандидат без участието и помощта на ИК“, написа Петромир Кънчев, който също посочи, че е бил „изумен“ от коментари на Панов пред медиите, включително думите му пред Свободна Европа, че президентът Румен Радев е трябвало да покани и ГЕРБ и ДПС на разговори за съставяне на правителство.

15:02 15.11.2021

Христо Иванов подава оставка като председател на „Да, България“. Това съобщи той в изявление на живо във Фейсбук. Повод е слабият резултат на коалицията „Демократична България“ на изборите на 14 ноември.

14:33 15.11.2021

Коалицията „Демократична България“ остава седма във Велико Търново на изборите за парламент, сочат данните на ЦИК при преброени 72,62% от бюлетините. Съпредседателят на формацията Христо Иванов беше водач на листата в този район. Коалицията беше изпреварена от ДПС, чийто водач във Велико Търново беше Делян Пеевски.

Победител във Велико Търново е „Продължаваме промяната“ с 27.1% от гласовете според неокончателните данни. Втора е ГЕРБ с 21.3%, трета е БСП с 14,5%, а четвърта е ИТН с малко над 11%. ДПС е пета със 7,18% от гласовете, шеста е „Възраждане“, а ДБ е седма с малко над 5% от гласовете.

12:33 15.11.2021

Позициите на политическите партии се запазват при преброяване на 75.69% от протоколите от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК).

На първо място е „Продължаваме промяната“ с 25.34%, следвани от ГЕРБ-СДС с 22.43%. Трети са победителите от вота в чужбина ДПС с 13,68%.

Четвъртото място засега остава за БСП, която има 10.35%, но близко зад тях са „Има такъв народ“ с 9.74%.

Намалява и разликата между формациите на последните две места. „Демократична България“ засега получава 5.92% от гласовете, а „Възраждане“ 4.97%.

12:13 15.11.2021

Румен Радев и Анастас Герджиков ще отидат на балотаж на президентските избори, сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 75,7% от протоколите.

Според резултатите от първи тур Румен Радев води с 49,4% от гласовете, а Анастас Герджиков е втори с 22,4%.

Трети е Мустафа Карадайъ, който получава 12,37% от подкрепата на гласувалите. Четвърти е Костадин Костадинов с 3,99%, а пети е Лозан Панов с 3,32%.

За да бъде избран президент от първи тук, е необходимо той да получи над 50% от гласовете, а избирателната активност да е над 50%. Според последните данни на ЦИК от 16 часа в изборния ден, активността на президентските избори е била 25,72%.

12:04 15.11.2021

Президентът Румен Радев съобщи, че ще свика 47-ото Народно събрание веднага след бъдат обявени резултатите от изборите и имената на новите депутати.

Той коментира и предстоящия балотаж на президентските избори на 21 ноември, на който ще се бори за втори мандат срещу Анастас Герджиков.

„Битката за укрепване на държавността не е приключила. Партиите на статуквото многократно изразяваха своя стремеж да овладеят и президентството – никога не са жалили ресурси, най-малко ще ги жалят през тази седмица“, каза Радев.

Радев поздрави „Продължаваме промяната“ за „категоричния успех“ на парламентарните избори. Според него резултатите носят „шанс“ и „надежда“.

11:32 15.11.2021

„Възраждане“ няма да преговаря за нищо с ГЕРБ и ДПС. Това стана ясно от думите на заместник-председателя на партията Цончо Ганев пред бТВ. Председателят на формацията Костадин Костадинов каза пред Нова телевизия, че ще подкрепи само политическа сила, която отмени зелените сертификати и прекрати „натиска за принудителна ваксинация на населението“.

На изборите в неделя „Възраждане“ прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента и се очаква да бъде седмата политическа сила в 47-ото Народно събрание.

„Възраждане“ е националистическа партия, която е против членството на България в НАТО, против ваксинирането срещу COVID-19 и изразява съмнения в съществуването на пандемия от коронавирус. Тя определя българския политически процес като дирижиран от посолството на САЩ.

До този момент нито една политическа сила не е коментирала влизането на „Възраждане“ в парламента.

11:12 15.11.2021

Позициите на политическите партии се запазват при преброяване на 60.95% от протоколите от страна на ЦИК. На първо място продължават да бъдат „Продължаваме промяната“ с 25.3%, следвани от ГЕРБ-СДС с 22.1%. Трети са победителите от вота в чужбина ДПС с 14%.

Четвъртото място засега остава за БСП, които имат 10.2%, но близко зад тях са „Има такъв народ“ с 9.75%, които обаче се очаква да повишат резултата си заради гласовете от чужбина. Разместването може да означава, че са в рамките на година социалистите са се сринали от втора до пета политическа сила.

Намалява и разликата между формациите на последните две места. „Демократична България“ засега получава 5.9% от гласовете, а „Възраждане“ 4.9%.

10:59 15.11.2021

Непредвидено от социолозите новата партия "Продължаваме промяната" спечели парламентарните избори. Откъде дойдоха гласовете им и имат ли те връзка със загубата на подкрепа у "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП?


10:57 15.11.2021

Партия, която се роди само преди два месеца и с две разпознаваеми лица - бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, спечели изборите. Ще успее ли "Продължаваме промяната" да състави коалиционно правителство?

Заредете още

XS
SM
MD
LG