Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ковачки печели пореден рунд. И няколко стари снимки, публикувани за първи път заедно


Три от децата, прогонени от България през 1989 г. През декември се навършиха 37 години от насилственото преименуване на българските турци, довело до депортирането на над 300 000 от тях в Турция 5 години по-късно. Снимката е правена от турската страна на границата.
Три от децата, прогонени от България през 1989 г. През декември се навършиха 37 години от насилственото преименуване на българските турци, довело до депортирането на над 300 000 от тях в Турция 5 години по-късно. Снимката е правена от турската страна на границата.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Столичната община бездейства за шахтите
  • ТЕЦ "Брикел" осъди държавата
  • Как се търсят снимки на репресиите

Помните ли 16-годишния Людмил, който почина от токов удар, защото беше стъпил върху необезопасена шахта в София? Тогава общината обеща да постави аларми върху шахтите в града, които са около 4000 хиляди. Така се предполагаше да се следи кой кога ги отваря, за да е ясно кой носи отговорност, ако нещо се случи. Общината беше критикувана, че това е твърде малък ангажимент на фона на трагичния случай. Полина Паунова установи, че за 10 месеца общината не е извършила дори и това. Алармите са поставени само на 130 шахти.

Ковачки. „Хемус“

ТЕЦ „Брикел“ осъди Министерството на околната среда да му плати 25 млн. лв. обезщетение. Причината е в това, че през 2012 г. държавата не е предоставила на теца безплатни квоти на емисии от парникови газове.

Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован като свидетел по делото за пране на пари около строежа на магистрала „Хемус“. Причината е интервю на министъра, в което той казва, че за него не е тайна къде са отишли парите за строежа.

Пак убита жена

Полицията в Тервел задържа мъж, заподозрян в убийството на жена си. 45-годишна жена беше убита в града във вторник. Тя е имала ограничителна заповед срещу бившия й съпруг, но мъжът я е нарушавал многократно. Жената е била пребита до смърт.

Протест на жени в Афганистан доведе до насилие срещу тях, някои бяха ранени. Демонстрацията се проведе заради поредните отнети права – дни по-рано талибаните забраниха на жените да се возят в такси, ако не са покрити изцяло.

Докато християнският свят празнуваше Коледа, депутатите в Йордания стигнаха до ръкопашен бой заради равенството между половете. Поводът беше предложение за добавяне на думата „жени“ към определението за „йордански гражданин“.

Цените на телефоните

Комисията за защита на потребителите забрани със заповед увеличаването на мобилните услуги на операторите А1 и „Теленор“. В заповедта не се споменава „Виваком“, която също беше обявила намерението си да повиши цените. Забраната важи за календарната 2022 г., пише „Дневник“.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

БСП

Кирил Добрев, който е смятан за вътрешнопартийна опозиция на Корнелия Нинова в БСП, може да бъде изключен от партията. Предложението е на Изпълнителното бюро на формацията и за него се събират подписи до днес, 30 декември. Като причина за предложението за изключване е посочено противопоставянето на Добрев на решения на Националния съвет на БСП.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 162 души. 92,59% от тях не са били ваксинирани. През изтеклото денонощие има 3 449 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 9,46% от тестовете.

Ваксинирали са се 19 901 души. Всички данни можете да следите в блога ни.

В „Пирогов“ за седмица са се ваксинирали близо 2000 възрастни и 150 деца, центърът за ваксинация работи ежедневно с изключение на 1 януари.

Светът вече има данни за бързото разпространение на варианта Омикрон. Само за седмица новите случаи на COVID-19 в глобален мащаб са нараснали с 11%. СЗО обяви риска от омикрон за „много висок“.

И една препоръка

Опаковането на Триумфалната арка по проект на Кристо беше една от най-вълнуващите теми на 2021 г. Напомняме ви човека, който стои зад това – Владимир Явашев.

… плюс моят личен фаворит

Репресиите срещу българските мюсюлмани не се изчерпват със събитията от 80-те години. Има и по-ранни вълни на насилственото им преименуване и екстрадирането им в Турция. Историята е разказвана, но в нея липсва едно – снимки. Зейнеп Зафер от години издирва такива визуални спомени. Диана Иванова говори с нея и събра на едно място най-впечатляващите изображения – от началото на 50-те години до 1989 г.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG