Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фалшива е била заплахата за бомба, която отклони самолета на Раман Пратасевич към Беларус


Раман Пратасевич дава пресконференция от затвора през юни 2021 г.

Заплахата за бомба, заради която Беларус отклони полет на Ryanair миналата година, е била „умишлено фалшива“. Това е заключението на доклад на агенцията за гражданска авиация на ООН.

Изявеният критик на беларуския режим и журналист дисидент Раман Пратасевич пътуваше на борда на самолета заедно с приятелката си София Сапега,​ която е руска гражданка. И двамата бяха задържани при кацането на самолета в Минск. Той беше придружен във въздуха от военен самолет на Беларус. Това беше редовен пътнически полет на авиокомпания Ryanair от Атина, Гърция до Вилнюс, Литва.

Беларуските власти твърдят, че са действали заради заплаха за бомба на борда на самолета, която е била фалшива според заключението на доклада.

Още през май множество държави обвиниха дългогодишния държавен глава в Минск Александър Лукашенко за "държавно отвличане" на пътнически самолет. Международната организация за гражданска авиация на ООН събра екип, който да разследва и установи фактите по случая. Дългоочакваният доклад беше публикуван на 17 януари.

В него се казва, че беларуската версия за събитията относно контактите между отдела за въздушен контрол на летището в Минск и пилотите не е издържала на проверка и бомбената заплаха е невярна.

„Тъй като не са били открити нито бомба, нито доказателства за нейното съществуване по време на проверката преди излитане в Атина, Гърция и след множество претърсвания на самолета в Беларус и Литва, се счита, че бомбената заплаха е била умишлено фалшива“, се казва в съобщението. Въпреки това, нито едно лице или държава не е идентифицирано като източник на незаконната заплаха, се казва в съобщението. Освен това беларуските власти не са сътрудничили на разследването и са задържали важна информация за установяване на фактите.

През 2020 г. в Беларус се проведоха президентски избори, на които за победител отново беше обявен Александър Лукашенко. Той управлява страната от 1994 г. Опозицията не призна резултата на изборите и през август в страната избухнаха масови протести. САЩ, Европейският съюз и Великобритания също смятат резултатите от вота за фалшифицирани.

В отговор на общественото недоволство Лукашенко проведе кампания за репресиране на опозицията, гражданското общество и независимите медии, сред които е и каналът в Телеграм Nexta-Live, за който работеше Пратасевич.

След като беше арестуван на борда на самолета, той беше държан в затвора до юни 2021 г.,когато беше преместен под домашен арест. Родителите му изгубиха контакт с него 6 месеца по-късно и нямат информация за състоянието му от октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG