Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цената на природния газ пада с повече от заявеното


КЕВР одобри цената на газа за февруари
КЕВР одобри цената на газа за февруари

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри предложението на „Булгаргаз" цената на газа да намалее от вторник със 17,64 на сто до 109,88 лв./мегаватчас (MWh).

Комисията прие решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" заявление за утвърждаване на цена за февруари 2022 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издаден лицен за производство и пренос на топлинна енергия.

Предварително заявеното намаление на цената на газа беше 14 на сто.

Решението е прието в съответствие с условията на договора между "Булгаргаз" и "Газпром экспорт", условията по договора с азербайджанската компания и споразуменията към него, уточняват от КЕВР.

Междувременно Комисията по енергетика в Народното събрание проведе жребий за прекратяване мандата на двама от членовете на КЕВР. Жребият показа, че ще бъдат освободени Георги Златев и Владко Владимиров. Освобождаването на членовете на КЕВР се налага заради решението на парламента за намаляване на броя на членовете на Комисията.

Събитията в сектора на енергетиката бяха отключени след предложение на КЕВР в средата на декември за увеличаване на цените на тока и газа от 1 януари.

Последва налагане на мораториум, изостряне на напрежението с правителството, намаляване на броя на членовете на КЕВР и смяна на ръководството на „Булгаргаз“.

Премиерът Кирил Петков обвини КЕВР в преднамереност и поиска смените в комисията да се случат до края на януари.

В събота Петков каза, че мораториумът върху цените на тока за битовите потребители би трябвало да отпадне веднага след като се сформира новият състав на Комисията за енергийно и водно регулиране.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG