Връзки за достъпност

Извънредни новини
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел

на живо Войната: Жозеп Борел иска страните в ЕС да дарят системи за противовъздушна отбрана на Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители

  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области

  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов

23:39 21.2.2022

България осъди решението на Путин да признае за независими два района на Украйна. Премиерът Петков реагира в Туитър по-малко от час след речта на руския президент.

23:36 21.2.2022

Русия призна за независими два района на Украйна - Донецк и Луганск. Тези територии от 2014 г. са под контрола на проруски сепаратисти, подпомагани от Москва.

18:14 21.2.2022

Контролираните от сепаратисти и самоправъзгласили се Донецка и Луганска „народни републики“ („ДНР“ и „ЛНР“) са поискали от Русия да бъдат признати за независими. Руският президент Владимир Путин каза, че до края на деня ще бъде взето решение по въпроса.

16:54 21.2.2022

България не е продавала оръжия на Украйна след подписването на Минското споразумение и от 2014 и 2015 г. е наложена подобна практика. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по време на извънредна пресконференция в понеделник.

Повод за изказването ѝ станаха появили се в руски агенции информации, че при обстрел срещу Донецката народна република от страна на украинската армия са използвани български боеприпаси. Към момента Украйна категорично отрича да е са извършвани каквито и да е бойни действия срещу окупираната от подкрепяните от Русия сепаратисти.

„Още вчера поисках пълна проверка. Резултатът – в Комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие, стоки и технологии с двойна употреба за Украйна“, каза Нинова.

14:47 21.2.2022

Лидерът на проруските сепаратисти в района на Луганск Леонид Пасенчик обяви доброволна мобилизация за мъжете над 55 години.

Преди два дни той беше мобилизирал само мъжете от 18 до 55 години, като им забрани да напускат окупираната територия.

Леонид Пасенчик е начело на един от двата района в Източна Украйна, които бяха превзети от проруски сепаратисти още през 2014 г. – районът на Луганск. Тази територия се самообяви за „Луганска народна република“ (ЛНР), която не е международно призната.

14:34 21.2.2022

Руските танкове и бойни машини, разположени близо до границата с Украйна, вече се движат „на собствен ход“, показват сателитни снимки.

Доскоро те бяха придвижвани върху танкови транспортьори или по железопътни линии. Съобщението е на Conflict Intelligence Team (CIT), цитирано от Радио Свобода.

CIT е разследваща група, която беше сред първите, публикували любителски снимки от струпването на руски войски близо до границата с Украйна в края на 2021 г. По тях авторите установиха вида на военните части.

11:50 21.2.2022

В последните три дни се провеждат усилени международни преговори и срещи, насочени към дипломатическо разрешаване на кризата около Украйна. ​

11:50 21.2.2022

Русия и Беларус решиха да удължат съвместните си военни учения. Те започнаха на 10 февруари и трябваше да приключат в неделя. Със завършването им се очакваше, че около 30 000 руски военни, които се намират в Беларус близо до украинската граница, ще напуснат страната.

След срещата си с френския президент Еманюел Макрон Путин беше говорил за такова предстоящо изтегляне.

11:48 21.2.2022

В събота районите на Донбас, които са под контрола на проруските сепаратисти, са били обстреляни около 2000 пъти, съобщи Ройтерс. За петък се съобщава за около 1600 обстрела.

Ройтерс се позовава на данни на мониторинговата мисия на ОССЕ за Украйна, която следи дали в района се спазва обявеното примирия.

XS
SM
MD
LG