Връзки за достъпност

Извънредни новини
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3

Войната: Бомбардировач се разби в Русия. Украйна пое отговорност за свалянето му

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области
  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
16:39 13.3.2022

НАТО ще отговори, ако Русия атакува държава членка, каза Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на президента на САЩ Джо Байдън.

“Президентът ясно каза, че САЩ ще работят със съюзниците си за защитата на всеки сантиметър територия на НАТО”, каза Съливан в интервю за телевизия Си Би Ес. “И ако има военна атака срещу територия на НАТО, това ще доведе до задействането на член 5 и ние ще приложим цялата сила на Алианса, за да отговорим.”

Думите на Съливан бяха по повод руската атака срещу украинска военна база само на 25 км от границата с Полша - държава членка на НАТО и Европейския съюз.

“Ако Русия атакува, открие огън, стреля по територия на НАТО, Алиансът ще отговори”, каза той в отговор на въпрос дали това се отнася и за случаен удар.

14:01 13.3.2022

Областният управител на Запорожие Олександър Старух съобщи, че кметът на украинския град Днепрорудне е бил отвлечен.

"Военните престъпления стават системни. Отвлечен е кметът на Днепрорудния град Евгени Матвеев", написа Старух на страницата си във Фейсбук в неделя.

Информацията беше потвърдена от външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Преди два дни, на 11 март, стана известно, че е отвлечен кметът на Мелитопол Иван Федоров, който е отказал да сътрудничи на руските сили.

13:48 13.3.2022

Най-малко 35 души са убитите и 134 ранените при руската ракетна атака срещу военна тренировъчна база “Яворов” в Западна Украйна, съобщи областният управител на Лвов. По-рано през деня беше съобщено за деветима убити. Числото както на загиналите, така и на пострадалите расте.

Яворовският международен център за поддържане на мира и сигурноста е военна база, разположена на площ от 360 квадратни километра. Той се намира на по-малко от 25 километра от полската граница и е един от най-големите в Украйна. Там страната провежда повечето от ученията си с държавите от НАТО. По тази причина в базата е имало и чужденци.

Областният управител Максим Козицки каза, че руските самолети са изстреляли около 30 ракети по съоръжението, като добави, че някои са били прихванати, преди да ударят.

13:18 13.3.2022

От началото на руската агресия в Украйна до момента са убити 85 деца. Това стана ясно от данни, публикувани от офиса на главния прокурор в страната. Информацията не може да бъде проверена от независим източник.

Ранените, пак по данни на главния прокуор, пък са повече от 100 деца. Властите в страната твърдят, че бомбардировките са засегнали 369 учебни заведения, 57 от които са напълно разрушени.

11:29 13.3.2022

Девет души са загинали, а 57 са ранени в резултат на обстрела на военния полигон в Яворов близо до Лвов. Информация е потвърдена от губернатора на Лвовска област.

Първоначално съобщенията бяха за за осем изстреляни от Русия ракети по полигона. Впоследствие беше съобщено за 30 ракети, но тази информация не е потвърдена официално.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че чуждестранни военни инструктори работят на военния полигон в Яворов. Той нарича атаката нова "терористична атака срещу мира и сигурността в близост до самата граница на ЕС и НАТО".

10:10 13.3.2022

От началото на руската агресия в Украйна досега над 270 хил. бежанци са влезли в Молдова, а близо 100 хил. са избрали да останат поне временно и страната се нуждае от помощ. Това казва за Би Би Си премиерът Наталия Гаврилица.

В страната с жители от около 2.6 млн. души този брой търсещи закрила представлява около 4% от населението. Молдова, която е една от най-бедните държави в Европа полага усилия за настаняването на бежанците. Гаврилица обаче е сигурна, че страната се нуждае от "помощ отвън":

"Силно се притесняваме от икономическите последици от войната, която засяга особено тежко страна като Молдова, една от най-бедните в Европа”, казва тя.

09:59 13.3.2022

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри в събота допълнителни 200 милиона долара за оръжия и друга помощ за Украйна съобщиха от администрацията на президента.

Решението идва след като украинските власти казаха, че тежкият обстрел от страна на руските сили застрашава опитите за евакуация на цивилни граждани.

С решението от събота помощ на САЩ, предоставена на Украйна, достига 1,2 млрд. долара от януари 2021 г. насам и общо 3,2 млрд. долара от 2014 г. насам, когато Русия анексира Кримския регион на Украйна.

Новите средствата могат да бъдат използвани за оръжия и други отбранителни артикули от запасите на Министерството на отбраната на САЩ, както и за военно обучение и образование в помощ на Украйна срещу нахлуването на руските сили.

08:13 13.3.2022

Властите в западния украински град Лвов съобщиха за въздушен удар срещу военен полигон, разположен на 30 км северозападно от града.

Според регионалната военна администрация, руските сили са изстреляли осем ракети срещу полигона, който се намира на 25 км от границата с Полша.

Кореспондентът на Бъзфийд Кристофър Милър съобщи в Туитър, че кметът на Лвов също е потвърдил за атаката.

Снимки показват гъст дим в района на полигона, за който се твърди, че е ударен.

Полигонът е известен по името Международен център за поддържане на мира и сигурността. Той се намира на около 30 км от Лвов, в района Яворов. Създаден е през 2007 г. като център за тренировки и обучение на украинската армия. Според Би Би Си той е едно от двете места в страната, където се провеждат международни военни учения.

Според свидетели, цитирани от Би Би Си, експлозии са чути и в западния град Ивано-Франковск. Кметът на града каза, че според предварителна информация е ударено летището край града.

В неделя сутринта сирени, предупреждаващи за атака, се чуваха в редица украински градове - Житомир, западно от Киев, Ривне, Ивано-Франковск на запад, както и Краматорск на изток.

18:55 12.3.2022

Тя беше снимана как бяга от разрушената детска болница в Мариупол - в напреднала бременност и ранена след бомбардировката на руската армия. След това беше използвана в руска дезинформационна кампания. Сега Мариана и новородената ѝ дъщеря все още са в обсадения град.

18:31 12.3.2022

Нови сателитни снимки, направени в района на украинската столица Киев на 11 март, показват руски военни части, които се разгръщат по-близо до града и активно обстрелват жилищни райони.

17:39 12.3.2022

Би било трудно за България да да се присъедини към съюзниците си от Европейския съюз и НАТО в изпращането на оръжия на Украйна. Това каза премиерът Кирил Петков за брюкселското издание Политико. Причината по думите му е „политическата чувствителност у нас“.

Също така Петков би бил против към санкциите да бъде прибавен и вносът на горива от Русия „поради зависимостта на България от енергия от Москва“.

Относно основните призиви на Украйна към Запада, Петков поясни, че подкрепя присъединяването ѝ към Съюза, но не би подкрепил евентуална зона, забранена за полети над Украйна.

16:52 12.3.2022

Руската армия е загубила повече от 360 танка, 1205 бронирани превозвачи, почти 60 самолета и повече от 80 хеликоптера по време на 17-те дни на войната. Това каза украинският президент Володимир Зеленски в събота.

От началото на инвазията 31 батальонно-тактически групи войски на Руската федерация са загубили бойна си способност. По думите на Зеленски загубите са колосални.

"Руските военни се предават не само сами, а на групи", добави президентът.

Според Генералния щаб над 12 000 руски военнослужели са убити или ранени в Украйна. Руското Министерство на отбраната съобщава за много по-малки числа.

По думите на Зеленски за този период са загинали близо 1300 украински военни.

16:45 12.3.2022

Канцлерът на Германия Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон са разговаряли в продължение на 75 минути с президента на Русия Владимир Путин в събота. Те за пореден път са призовали руския президент за незабавно прекратяване на огъня.​

„Разговорът е част от продължаващите международни усилия за прекратяване на войната“, твърди говорител на Шолц. По негови думи участниците в разговора са се разбрали да не издават повече детайли относно дискусията.

Според източник от кабинета на Макрон, цитиран от Би Би Си и Ройтерс, Путин не е показал желание да спре войната по време на разговора.

15:59 12.3.2022

Италианските власти са конфискували суперяхта, собственост на руски милиардер, санкциониран от Европейския съюз.

Корабът Ветроходна яхта А е на Андрей Игоревич Мелниченко, бивш собственик на големия производител на торове EuroChem Group и въглищната компания SUEK.

Двете компании съобщиха, че Мелниченко е подал оставка като член на управителните им съвети и се е оттеглил като техен бенефициент.

Това е най-голямата ветроходна яхта в света и е изчислена на стойност близо 578 милиона долара, твърди италианското правителство. Според информационната агенция ANSA длъжностни лица от италианската финансова полиция са я иззели на 11 март.

Миналата седмица италианската полиция конфискува вили и яхти на стойност 156 милиона долара от петима високопоставени руснаци, включени в списъка със санкции на ЕС.

14:41 12.3.2022

Вицепремиерът Калина Константинова съобщи, че в България са пристигнали близо 70 000 украински граждани от началото на войната на 24 февруари. От тях в страната са останали малко над 33 500.

По думите съветника на премиера Валери Рачев от понеделник, 14 март, ще заработи държавната система за посрещане на украинските бежанци на границата.

14:36 12.3.2022

Руските въоръжени сили напредват към украинската столица Киев, докато условията в обградените от армията на Москва украински градове се влошават непрекъснато. Обстрелвани са редица цивилни обекти, сред които детска, онкологична и психиатрична болница.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че страната “вече достигна стратегическа повратна точка.

14:13 12.3.2022

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова всички световни лидери да помогнат за освобождаването на кмета на Мелитопол Иван Федоров. По-рано украинските власти съобщиха, че той е отвлечен от руски военнослужещи предния ден. Появи се и видео от охранителна камера, за което се твърди, че показва въпросното отвличане.

"Окупаторът трябва да види, че не е добре дошъл нашата земя, на цялата ни украинска земя, и никога няма да бъде приет. През нощта и днес непрекъснато говорим с партньори за ситуацията с нашия кмет. Изискването е просто – незабавно да го освободим от плен. Призоваваме всички световни лидери, които са в контакт с Москва", казва Зеленски във видеосъобщение в събота.

Зеленски отбелязва също, че вече е провел разговор с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон.

"Ще говоря с всички, от които се нуждаем, за да освободим хората си. Очакваме от тях, лидерите на света, да покажат влиянието си. Да направят простичкото нещо да освободят един човек. Човек, който представлява цялата мелитополска общност", казва още Зеленски.

13:34 12.3.2022

Русия предупреди САЩ, че конвоите с чужди оръжия в Украйна може да станат „законни цели“ за руската армия. Това каза заместник-външният министър на Русия Сергей Рябков в руското телевизионно предаване „Голямата игра“.

"Предупредихме Съединените щати, че организираното снабдяване с оръжия от редица страни не е просто опасен ход, а действие, което превръща съответните конвои в законни цели", каза Рябков. Според него Вашингтон не възприема предупрежденията на Москва като сериозни сигнали.

12:44 12.3.2022

Руски ракети са ударили военно летище на юг от Киев. Атаката е унищожила пистата и склад за гориво, както е предизвикала и експлозии в магазин за боеприпаси. Това казва кметът на Василков, където се намира летището, пред Би Би Си.

Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда плътен черен пушек над зоната.

Продължава също така струпването на руска артилерия и друга военна техника около столицата, като това се приема от украинските власти за признак, че Русия подготвя мащабна атака над Киев.

Междувременно не спират бомбардировките над северния град Чернигов и над южния Николаев, където по-рано през деня беше уцелен онкологичен диспансер.

12:31 12.3.2022

Руските войски са бомбардирали джамия в обсадения Мариупол, докато в нея са подслонени над 80 души. Това съобщи Би Би Си, цитирайки външното министерство на Украйна. Част от хората вътре са турски граждани. Все още не е ясно дали има жертви или ранени.

През последната седмица Украйна обвинява Русия, че възпрепятства евакуацията на цивилни от Мариупол, където са обсадени стотици хиляди украински граждани. Русия обвинява украинските власти за провалената евакуация и твърди, че не обстрелва цивилни цели.

Заредете още

XS
SM
MD
LG