Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

на живо Войната:Украйна очаква голяма руска офанзива през май или юни

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
06:21 31.3.2022

Русия обяви, че спира обстрела на Мариупол, за да позволи евакуация.

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че от четвъртък сутринта спира огъня в обградения украински град Мариупол, за да позволи на цивилните да се евакуират. По-рано президентът Владимир Путин беше казал, че обстрелването на Мариупол ще спре само след като градът се предаде.

"За да успее тази операция, ние предлагаме тя да бъде изпълнена с директното участие на Върховния представител за бежанците на ООН и Международния комитет на Червения кръст", се казва в съобщението на министерството, цитирано от АФП.

Хуманитарният коридор от Мариупил към Запорожие, през контролираното от руските части пристанище Бердянск, трябва да отвори в 10 часа местно време. Украйна не е коментирала това съобщение все още.

Предишните опити за спиране на огъня в Мариупол бяха проваляни, а двете страни се обвиняваха взаимно в продължаване на обстрела. Нови сателитни снимки показват, че жилищните райони на града са разрушени до основи.

"Там е ад". Какво разказват избягалите от Мариупол
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

17:14 30.3.2022

Западът може да отмени част от санкциите срещу Русия, ако Москва спре инвазията в Украйна и изтегли войските си.

Това каза зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд в интервю за телевизия Current Time (Настоящее время).

В противен случай САЩ и съюзниците им могат да наложат допълнителни санкции.

“Докато тази война продължава, ние имаме намерение заедно със съюзниците и партньорите си да увеличаваме натиска върху [руския президент Владимир] Путин и неговото правителство всяка изминала седмица и да спрем парите, от които те се нуждаят за своята военна машина”, каза Нюланд.

“Ако имаме договорено уреждане на този конфликт, което предвижда изтегляне на руските сили от Украйна, което защитава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, което гарантира възстановяването на Украйна, тогава санкциите биха могли да бъдат отменени”, добави Нюланд.

„Ние сме много, много далеч от там. Не сме там в момента", каза още тя.

14:44 30.3.2022

Русия ще спре обстрела срещу Мариупол само ако градът се предаде.

Това каза руският президент Владимир Путин, цитиран от Кремъл, в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон.

Франция съобщи, че Путин се е съгласил да обмисли планове за евакуация на цивилни от града. Според Елисейския дворец ситуацията в обсадения Мариупол е “катастрофална”.

“Цивилното население трябва да бъде защитено и трябва да може напусне града, ако желае. Хората трябва да имат достъп до хранителна помощ, вода и лекарства”, посочи френското президентство в изявление, цитирано от Би Би Си.

14:02 30.3.2022

По време на мирните преговори между Русия и Украйна не са постигнати пробиви, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

“Положителното е, че украинската страна поне започна да формулира и излага на хартия това, което предлага“, каза Песков. “Относно останалото [...] в момента няма никакви пробиви, нищо много обещаващо“, каза той пред руски медии, цитиран от Би Би Си.

Песков добави, че Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г., “е част от Русия”, а руската конституция не позволява да се обсъжда съдбата на който и да е руски регион. Изказването е препратка към едно от условията на Русия в мирните преговори - Киев да признае Крим за руска територия.

12:33 30.3.2022

Над 4 милиона украинци са напуснали страната си заради войната, започната от Русия.

Това стана ясно от обновената статистика на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Числата са актуални към 29 март 2022 г.

“Пет седмици след началото на руската атака бежанците от Украйна вече са 4 милиона”, написа в Туитър върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Най-много украински граждани, бягащи от войната, са отишли в Полша - близо 2,34 милиона души. Следват Румъния с 609 хиляди, Молдова с 387 хиляди и Унгария с 365 хиляди души.

11:32 30.3.2022

Атаките срещу Чернигов не са намалели въпреки изявлението на Москва, че планира да “намали драстично” военните действия в района, съобщиха местните власти в украинския град.

“Дали вярваме на това обещание? Естествено, че не”, написа в Телеграм губернаторът на Черниговска област Вячеслав Чаус. Той добави, че руските сили продължават да “нанасят удари по [град] Нежин, включително въздушни удари, и цяла нощ удряха Чернигов”.

По-рано кметът на Чернигов Владислав Атрошенко каза, че обещанието на Москва да намали военните действия би било добра новина, ако може да му се вярва.

“Често руснаците казват едно нещо, но в действителност се случва нещо различно”, каза той, цитиран от Би Би Си. “Само времето ще покаже колко истина има в тези думи.”

Кметът каза също, че само ден по-рано артилерийски обстрел срещу жилищни райони в Чернигов е пратил в болници около 35 души. “Хора загубиха краката си, някои бпха убити”, каза Атрошенко.

11:12 30.3.2022

Руски военни части, претърпели тежки загуби в Украйна, са били принудени да се върнат в страната си и в Беларус, за да се прегрупират, съобщи Министерството на отбраната на Великобритания.

Според британското военно разузнаване това “показва трудностите, които Русия среща при реорганизирането на своите части” в Украйна. Според Лондон Русия вероятно ще продължи да компенсира намалената си способност за наземни маневри чрез масови артилерийски и ракетни удари.

Съобщението на британското военно министерство дойде на фона на изявлението на Москва, че планира да “намали драстично” военните действия в района на украинската столица Киев и град Чернигов.

06:25 30.3.2022

Генералният щаб на Украйна предупреди, че обявеното от Русия изтегляне на войски е подвеждащо.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили изказа скептицизъм по отношение на обявеното от Москва изтегляне на части от някои райони на Украйна. В публикуваната всекидневна сводка за развоя на събитията Генералният щаб казва, че руски части продължават да се изтеглят от Киев и Чернигов. Москва вече обяви, че ще фокусира действията си в източния район Донбас.

Украинските военни обаче твърдят, че изтеглянето "вероятно е ротация на отделни части", чиято цел е да заблуди украинското военно ръководство и да създаде "погрешна представа" за разположението на руските сили.

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кърби също изрази скептицизъм. Според него заплахата за Киев остава, въпреки движението на руските сили в обратна посока, съобщава Би Би Си.

16:15 29.3.2022

Украйна е предложила на разговорите с Русия в Турция да приеме статут на неутралитет в замяна на гаранции за сигурността. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на украинските преговарящи след края на тричасовите преговори.

Агенцията уточнява, че това означава, че Украйна е съгласна да не се присъединява към военни съюзи, включително НАТО, и да не приема военни бази на своя територия. В замяна се предвиждат гаранции за сигурността на страната, подобни на Член 5 от договора за колективна сигурност на НАТО. Като потенциалните гаранти на сигурността на Украйна са посочени Полша, Израел, Турция и Канада.

Част от предложенията е и 15-годишен консултативен период за статута на анексирания от Русия украински полуостров Крим. Те ще бъдат отправени официално само в случай на пълно прекратяване на огъня, казаха украинските преговарящи пред репортери в Истанбул.

Това са най-подробните и конкретни предложения, обявявани публично от Украйна, отбелязва Ройтерс. Министърът на външните работи на Турция определи изхода от срещата като най-значимия напредък от началото на преговорния процес.

Според украинските преговарящи настоящите предложения на страната им са достатъчно съдържателни, за да оправдаят провеждането на среща между президента Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин. От украинската делегация съобщиха още, че очакват отговора на Русия.

14:52 29.3.2022

Русия планира да "намали драстично" военните действия в района на Киев и Чернигов. Това каза заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фромин, който е част от руската преговорна делегация в Истанбул, цитиран от руските информационни агенции.

По думите му това решение цели да "увеличи взаимното доверие" и да спомогне за напредък в мирните преговори и постигането на "крайната цел" - подписването на споразумение между двете страни.

"Поради факта, че преговорите за споразумение за неутралитет на Украйна и нейния ядрен статут и гаранции за сигурност (за Украйна) преминават в практически етап и като се вземат предвид принципите, обсъдени по време на днешната среща, Министерството на отбраната на Руската федерация взе решение да намали драстично бойните действия в района на Киев и Чернигов с цел повишаване на взаимното доверие и създаване на необходимите условия за по-нататъшни преговори и за подписване на гореспоменатото споразумение", се казва в изявлението на Фромин, цитирано от Би Би Си.

13:41 29.3.2022

Най-малко 12 души са загинали и 33 са ранени, съобщиха украинските власти, след като руски ракети удариха сграда на местната администрация в южния град Николаев.

Вследствие на атаката беше разрушена цялата централна част на 9-етажната сграда. По-рано през деня губернаторът на Николаевска област Виталий Ким съобщи, че продължава търсенето на оцелели под отломките. Засега са спасени 18 души.

"Сградата на регионалната администрация беше ударена, половината е разрушена", каза Ким, цитиран от Би Би Си. "Що се отнася до хората и жертвите, в Божиите ръце сме и мнозинството е успяло по чудо да се спаси."

12:53 29.3.2022

Руският милиардер Роман Абрамович беше забелязан на преговорите между Украйна и Русия, които се провеждат във вторник в Истанбул. Неговата роля в разговорите обаче не е ясна.

От Кремъл съобщиха, че Абрамович не е официален член на руската делегация. Руската страна също така опроверга информацията, че милиардерът, както и двама членове на украинския преговорен екип са имали симптоми на отравяне. Според Москва новината е част от "информационната война". Тя беше съобщена в понеделник от американското издание Уол стройт джърнъл и разследващия сайт Белингкат.

По-късно говорителят на собственика на Челси съобщи, че милиардерът подозира, че е е бил отровен по време на предишен кръг от преговори. Източник, близък до Абрамович, каза пред Би Би Си, че той вече се е възстановил и е фокусиран върху преговорите за прекратяване на войната.

10:49 29.3.2022

Напредък в сегашните преговори между Русия и Украйна ще проправи път за среща между украинския президент Володимир Зеленски и неговия руски колега Владимир Путин. Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на новия кръг от преговори, който започна във вторник в Истанбул.

Турция е домакин на срещата между украински и руски представители. Двете делегации се срещат за първи път на живо от две седмици насам.

Новият кръг от раговори започна с реч на турския президент Ердоган. В нея той каза, че както Русия, така и Украйна имат своите "основателни опасения", но вече е време за конкретни резултати от преговорите. Той добави, че страната му е готова да организира и среща на най-високо ниво между Путин и Зеленски.

"Прекратяването на тази трагедия зависи и от двете страни", каза Ердоган. "Постигането на прекратяване на огъня и мир възможно най-скоро е в полза на всички. Смятаме, че вече навлязохме в период, в който са необходими конкретни резултати от преговорите", допълни той.

10:41 29.3.2022

Американският президент Джо Байдън не съжалява за думите си, че руският президент Владимир Путин "не може да остане на власт". С това изявление обаче той не е имал предвид, че САЩ целят смяна на режима в Русия, а е изразил "моралния си гняв". Това каза самият Байдън в понеделник.

Пояснението се отнася до думите, които той отправи по време на посещението си в полската столица Варшава на 26 март. Коментарът му тогава предизвика безпокойство и беше интерпретиран като призив за смяна на режима в Русия. Впоследствие от Белия дом уточниха, че Байдън е искал да каже, че "Путин не трябва да бъде оставен да упражнява властта си върху своите съседи или върху региона".

06:24 29.3.2022

В Истанбул започват преговори между висши представители на Русия и Украйна.

Късно в понеделник вечерта делегациите на Москва и Киев пристигнаха в Истанбул за първите преговори от седмици насам. Руснаците кацнаха по тъмно, а украинската делегация се приземи още по-късно, предаде Би Би Си.

Целта на Украйна е да договори прекратяване на огъня. Преговорите са насрочени да започнат в 10 часа местно време, което съвпада с българското. Украинската делегация е водена от военния министър Олексий Резников и президентския съветник Михайло Подоляк.

Русия нападна Украйна на 24 февруари. Москва настоява Киев да се откаже от намерението си да стане член на НАТО. Президентът Володимир Зеленски вече каза, че е готов да преговаря за неутралитет, но след изтеглянето на руските войски и референдум. Той каза още, че няма да направи компромис за териториалната цялост на страната.

18:10 28.3.2022

Кметът на Ирпен Александър Маркушин каза, че украинските сили са си върнали пълен контрол над града в понеделник.

Ирпен се намира само на 20 км северозападно от столицата и се оказа в центъра на някои от най-важните битки за бъдещето на Киев.

„Днес имаме добри новини – Ирпен е освободен“, каза кметът Маркушин във видео публикация в социалните мрежи.

„Знаем, че ще има още нападения срещу нашия град и ще го защитаваме смело“, добави той.

Тази информация не може да бъде потвърдена чрез други източници.

Ирпен пострада тежко при постоянните бомбардировки.
Ирпен пострада тежко при постоянните бомбардировки.

17:52 28.3.2022

В Мариупол за загинали около 5 000 души, сред които 210 деца от началото на руската инвазия. Информацията е на кмета на града Вадим Бойченко и не може да бъде проверена чрез други източници. Самият Бойченко определи данните като „приблизителни“.

Мариупол беше обсаден от руската армия на 1 март. В момента под обсада са около 170 000 души, оставени без храна, вода, ток, парно, бензин и мобилна комуникация, казва Бойченко.

По думите му 90% от жилищните сгради са напълно или частично разрушени. 40% от засегнатите постройки са унищожени напълно, а 60% са повредени в различна степен чрез директен ракетен удар по тях.

Напълно или частично са разрушени и 90% от болниците, поликлиниките, училищата, детските градини.

По думи на кмета над 90% от сградите в Мариупол са унищожени.
По думи на кмета над 90% от сградите в Мариупол са унищожени.

16:02 28.3.2022

Руските сили се прегрупират, но не са в състояние да напреднат никъде в Украйна. Това твърди украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр.

По думите й руските сили се опитват да укрепят позициите, които вече заемат, и се опитват да пробият отбраната на Киев, но "няма шанс да превземат столицата".

„От днес противникът прегрупира силите си, но те не могат да напреднат никъде в Украйна“, каза тя на брифинг.

Редица руски военни части се върнаха в Беларус през Чернобил, за да се прегрупират на фона на нарастващите загуби, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна (GSAFU) във Facebook.

Те обаче допускат, че военните части могат да се върнат подсилени и да увеличат опитите за обкръжаване на столицата Киев.

15:59 28.3.2022

Няма да се откажат в никакъв случай. На това са решени лекарите и доброволците в една болница в Киев, която работи денонощно с всякакви жертви на руската инвазия в Украйна, включително и руски войници. Вижте какво разказват те.

"Или ще победим, или Путин ще загуби"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

13:10 28.3.2022

Украинските власти няма да отворят хуманитарни коридори за евакуация на цивилни в понеделник, въпреки че условията за жителите в някои от градовете под обсада са много тежки. Това съобщи вицепремиерът Ирина Вересчук.

По думите й решението е взето заради данни на службите за сигурност за възможни „руски провокации“ по някои маршрути.

Безопасни коридори бяха създадени от Мариупол, Суми и градовете около столицата Киев. Всички те са под руска окупация от над седмица. Според Украйна на няколко пъти руската армия атакува с бомбардировки тези коридори за евакуация на цивилни, въпреки че преди това е сключила уговорка с Киев да не го прави.

Русия отрича да атакува цивилни.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза по-рано в понеделник, че окупираният град е на ръба на хуманитарна катастрофа и трябва спешно да бъде напълно евакуиран. По думите му в капан в центъра му са около 160 000 цивилни, които нямат достатъчно вода, храна и лекарства.

Според Бойченко 25 автобуса чакат на извън града, за да евакуират цивилните, но руските сили не ги допускат.

Заредете още

XS
SM
MD
LG