Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
17:58 17.4.2022

В Харков беше свален и отнесен в неизвестна посока паметникът на съветския маршал Жуков. Това се случва за втори път. Улицата, която носеше името на маршала, беше преименувана няколко пъти.

17:57 17.4.2022

След като крайцерът "Москва" потъна, Русия ще трябва да промени своята военноморска стратегия, смята британското министерство на отбраната. В момента руските кораби в Черно са уязвими при евентуално нападение по въздух, защото досега са били защитавани именно от "Москва" с неговите противоракетни установки.

12:18 17.4.2022

Яхти на двама руски олигарси, санкционирани от ЕС и Великобритания, бяха забелязани в Турция, съобщи Ройтерс.

Една от тях е 73-метровата „Клио“, която е собственост на Олег Дерипаска. „Клио“ плава под флага на Каймановите острови и в момента се намира до турския курорт Гечек.

Две суперяхти на милиардера Роман Абрамович също са в турски пристанища.

Новината идва, след като в събота влезе в сила забраната за влизане на руски плавателни съдове в европейски пристанища.

Все повече руски олигарси търсят убежище в Турция, след като страната се превърна в посредник между Украйна и Русия, пише Ройтерс.

09:31 17.4.2022

Папа Франциск осъди жестокостта на войната в Украйна по време на месата си за великденското бдение. В неделя католическият свят отбелязва Великден.

Папата присъства на месата, но не я ръководи лично заради остри болки в крака, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

На месата присъства кметът на Мелитопол Иван Фьодоров, който през март беше отвлечен от руската армия, а по-късно освободен при размяна на пленници. С него бяха и трима украински депутати.

В края на своята проповед папа Франциск се обърна към тях: "В този мрак на войната, в нейната жестокост, се молим за вас и заедно с вас тази нощ". Той добави: "най-голямото нещо, което можете да получите е възкресението на Христос", като произнесе последните три думи на украински.

16:35 16.4.2022

27-годишна жена е посъветвала мъжа си "да изнасилва украинки", докато воюва срещу Украйна в състава на руската армия. Това става ясно от телефонен разговор, прихванат от украинските служби.

Двама журналисти установиха кои са мъжът и жената.

16:20 16.4.2022

Москва забрани на британския премиер Борис Джонсън да влиза в Русия. Същата забрана беше наложена и на външната министърка Лиз Трас, на бившата премиерка Тереза Мей както и на още 10 високопоставени длъжностни лица в Обединеното кралство.

Решението на Москва е в отговор на санкциите, наложени на Русия от Великобритания.

Ден по-рано Кремъл изгони от Русия 18 души от мисията на Европейския съюз в Москва. Това стана в отговор на решението на ЕС да изгони 19 руски дипломати от Брюксел.

13:57 16.4.2022

Руската армия нанесе удари по Киев и Лвов. Те започнаха рано тази сутрин и все още не могат да се смятат за приключили.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че обстрелът е бил по Дарницкия район в покрайнините на града. По-късно през деня говорителят на руското Министерство на отбраната съобщи, че на прицел е бил производствен корпус на завод за бронетанкова техника.

Част от ударите срещу Лвов, в западната част на страната, са били прихванати от украинската армия. Би Би Си съобщи, че на 70 км от полската граница са прелитали руски военни самолети.

Новините за атака срещу Лвов идват на фона на очакването за ново руско нападение срещу източните райони на Украйна, които са в противоположна посока на сегашната активност.

09:26 16.4.2022

Във войната са убити около 3000 украински военни, а са ранени около 10 000, "без да е ясно колко от тях ще оцелеят". Това каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за CNN.

Русия и Украйна рядко съобщават за собствените си загуби, но често информират за загубите на противника. В условията на война данните за материални щети на армиите и за броя на загиналите и ранени войници не могат да бъдат потвърдени независимо.

През март Русия съобщи, че е загубила около 1500 свои войници. Украйна твърди, че убитите руски военни са около 20 000. Американското разузнаване съобщи в края на март, че Русия е загубила между 8 и 14 хил. военни.

09:08 16.4.2022

Украинка и рускиня носеха кръста на Разпети петък в Рим, съобщиха информационните агенции. Церемонията препраща към пътя на Исус Христос към Голгота. В неделя, 17 април католическият свят ще отбележи Великден.

Инициативата на католическата църква за съвместно участие на рускиня и украинка на Разпети петък беше обявена по-рано тази седмица. Тя срещна негативна реакция в Украйна, където я възприемат като призив за помирение между украинци и руснаци. Подобно послание изглежда преждевременно на фона на войната, започната от Русия на 24 февруари.

16:40 15.4.2022

Руската армия за първи път от началото на инвазията си е използвала бомбардировачи за далечни разстояния в атаките си срещу обсадения пристанищен град Мариупол, съобщи в петък военното министерство на Украйна.

Говорителят на министерството Александър Мотузяник каза, че Русия сега концентрира усилията си върху превземането на източните украински градове Рубежне и Попасна и южния град Мариупол.

По думите му добави в Мариупол се водят улични боеве около стоманодобивната и железарска фабрика Илич, както и в района на пристанището.

14:59 15.4.2022

Поведението на руската армия в Украйна е равносилно на геноцид, заяви латвийският президент Егилс Левитс. В четвъртък той посети заедно с президентите на Полша, Естония и Литва украинския им колега Володимир Зеленски.

"Бих нарекъл това геноцид", каза Левитс, който е бивш съдия от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Държавните глави на четирите страни членки на ЕС и НАТО пътуваха до Киев с влак в знак на солидарност с усилията на Украйна да се противопостави на руската инвазия. Преди да се срещнат със Зеленски в сряда, те посетиха тежко пострадали райони около Киев.

"Можеше да се види, че руските войски са действали с изключителна жестокост, за да избият колкото се може повече цивилни", каза латвийският президент.

14:16 15.4.2022

Русия е загубила почти 20 000 души от военния си състав от началото на инвазията в Украйна на 24 февруари до 15 април, съобщи в петък Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна,

Оттам уточняват, че предоставянето на точния брой е затруднено поради продължаващите военни действия.

Украинският Генерален щаб твърди още, че руската армия е загубила още 756 танка, 1976 бойни бронирани машини, 366 артилерийски системи, 144 хеликоптера, 163 самолета и 8 кораба.

13:05 15.4.2022

Евентуално приемане на Финландия и Швеция в НАТО няма да остане без последици за тези държави и за европейската сигурност, предупреди в петък говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Франс прес.

По думите ѝ тези страни "трябва да разберат и последиците, които ще има подобна стъпка за двустранните отношения, и като цяло за архитектурата на европейската сигурност, която в момента се намира в криза".

Финландия и Швеция от десетилетия поддържат политика на неутралитет, но от началото на руската инвазия в Украйна двете страни подкрепят санкциите срещу Русия и започнаха да обмислят присъединяване към НАТО.

11:25 15.4.2022

Министерството на отбраната на Русия заяви, че армията на страната е нанесла ракетни удари по украинската столица Киев.

В съобщението се предупреждава, че руските сили ще засилят ракетните си атаки в знак на отмъщение за украински "терористични атаки" или "актове на саботаж" в Русия, предаде Би Би Си.

Това се случва само няколко часа, след като най-големият военен руски кораб “Москва” потъна, докато беше теглен на буксир заради взрив на борда му в четвъртък.

Освен това Русия обвинява Украйна за изпращането на хеликоптери през границата срещу руски градове. Би Би Си уточнява, че не е в състояние да потвърди твърденията на Москва.

10:45 15.4.2022

Руските военни, които държат южния украински пристанищен град Мариупол под обсада от началото на март, са започнали да ексхумират тела на убити цивилни, погребани в междублокови пространства.

Това твърдят местните власти, цитирани от Би Би Си с уточнението, че информацията не е потвърдена от независим източник..

Общинският съвет на Мариупол съобщи в Телеграм, че окупаторите не позволяват на жителите да погребват хора. Затова вече има надзорници, които следят местните да не нарушават тази забрана.

Украинските власти твърдят, че в Мариупол има 13 мобилни крематориума, чрез които руснаците могат да се опитат да прикриват свои военни престъпления срещу цивилното население на града.

09:17 15.4.2022

Полицията в руската република Хакасия в Сибир задържа известен местен журналист заради публикация, в която се съобщава, че 11 служители на полицейското звено за борба с безредиците отказват да воюват в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Арестуваният е Михаил Афанасиев, главен редактор на онлайн изданието “Новий фокус”.

08:05 15.4.2022

Около 2550 души са успели да избягат в четвъртък от районите на най-тежките сражения в Украйна, съобщи украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, цитирана от ДПА.

По думите ѝ близо 2300 души са пристигнали в южния украински град Запорожие, като сред тях са били и 290 жители на Мариупол. Други 220 души са се евакуирали от Луганска област.

През следващите дни се очакват руска офанзива и ожесточени сражения в източните области Донецк и Луганск, където руснаците съсредоточават силите си, отбелязва ДПА.

Ирина Верешчук
Ирина Верешчук

07:55 15.4.2022

Украинският президент Володимир Зеленски призова сънародниците си да се гордеят, че вече 50 дни отблъскват руската военна офанзива, “докато руснаците ни даваха максимум пет“, предаде Асошиейтед прес.

Той отправи поредно видеообръщение в ранните часове на петък. Зеленски определи украинската съпротива като “постижение на милиони украинци – на всеки един, който на 24 февруари е взел най-важното решение в живота си – да се сражава“.

Президентът на Украйна засегна в речта си потъването на руския боен кораб “Москва”, който потъна късно в четвъртък, докато беше изтеглян на буксир към пристанище.

Зеленски каза още, че помни първия ден от инвазията, когато много световни лидери, несигурни дали Украйна може да оцелее, са го съветвали да напусне страната.

“Те обаче не знаеха колко смели са украинците, колко много ценим свободата и възможността да живеем, както ние искаме“, обобщи украинският държавен глава.

07:23 15.4.2022

Над 500 цивилни жители на втория най-голям украински град Харков са били убити от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Това съобщава в Телеграм областният управител Олег Синегубов, цитиран от Би Би Си. По думите му сред тези жертви са и 24 деца. Британската медия уточнява, че не може да потвърди независимо това твърдение.

Харков се намира на 40 км от руската граница и преди началото на войната имаше население от 1,5 милиона души. За разлика от други части на Украйна, в които от края на март има прекъсване на огъня заради изтеглянето на руските сили на изток, там руските атаки продължават.

22:37 14.4.2022

Най-големият руски военен кораб "Москва" потъна, съобщи руското Министерство на отбраната. Крайцерът беше сериозно повреден след експлозия на борда, а екипажът от над 500 души - евакуиран.

"Москва" е флагманът на руския Черноморски флот. Корабът е бил теглен към пристанището, когато е потънал заради "бурното море".

Причините за експлозията на борда на кораба са противоречиви. Русия твърди, че е следствие на пожар, а Украйна - че крайцерът е поразен целенасочено от украинска ракета.

Заредете още

XS
SM
MD
LG