Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
11:48 10.5.2022

Телата на 44 цивилни бяха намерени в Изюм

Телата на 44 цивилни са били намерени под развалините на сграда в Изюм. Според украинските власти, цитирани от Би Би Си, тя е била разрушена от руските сили през март.

"Телата на 44 цивилни са открити във временно окупирания Изюм под развалините на пететажна сграда, която беше разрушена от окупаторите през първите дни на март", каза Олех Синегубов, ръководител на Харковската областна военна администрация.

"Това е поредното ужасно военно престъпление на руските военни срещу цивилното население", написа той в Telegram.

В условията на война тези данни не могат да бъдат потвърдени чрез независими източници.

11:04 10.5.2022

Убитите и ранените цивилни в Украйна надхвърлиха 7000

Броят на убитите и ранените цивилни в Украйна надхвърли 7000, съобщи ООН. Реалният им брой обаче вероятно е много по-голям, посочват от организацията.

Според данните на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека (СВКПЧ) към 9 май са били убити 3381 души, включително 235 деца. Други 3680 цивилни граждани са били ранени.

11:01 10.5.2022

Байдън подписа закон за ленд-лийз, който да улесни военната помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закон, който има за цел да улесни изпращането на военна помощ за Украйна. Това съобщиха световните агенции късно в понеделник.

Законът по програмата "заем-наем" (Lend-Lease), предвижда без бюрократични пречки да се отдават американски оръжия и боеприпаси на Украйна. Той е подобен на този, който САЩ приема през 1941 г., за да подпомогне противниците на нацистка Германия, включително и Съветския съюз.

10:11 10.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва какви територии контролират руските войници в Украйна и какви части са си възвърнали украинските сили чрез контраофанзиви.

07:04 10.5.2022

Въздушни сирени в Източна Украйна, нови ракети срещу Одеса

Рано сутринта във вторник са чути въздушни сирени в Луганск, Харков и Днипро. Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че руските сили провеждат "щурмови операции" срещу металургичния компрекс "Азовстал" в Мариупол, подкрепяни от танкове и артилерия.

В понеделник вечерта Одеса беше отново обстрелвана. В резултат на ракетни нападения се е запалил голям търговски център, съобщиха украински източници от града.

Въоръжените сили на Украйна твърдят, че един човек е загинал и петима са ранени при обстрела на търговския център и склад.

По-рано в понеделник срещу града бяха изстреляни други четири ракети тип "Оникс". Обстрелът е бил извършен от ракетния комплекс "Бастион", който е разположен в анексирания полуостров Крим.

По информация на украинската страна, целите са били "обекти от инфраструктурата и психологическа атака над мирното население". Министерството на отбраната на Русия каза, че целите са били украински вертолети, разположени в населеното място Арциз в Одеска област.

15:59 9.5.2022

Русия обстреля Одеса по време на посещение на Шарл Мишел 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е трябвало да прекъсне срещата си с украинския премиер Денис Шмихал в Одеса и да се прикрие в бомбоубежище заради руски обстрел, съобщи представител на ЕС в понеделник.

Мишел беше на посещение в града, за да се запознае със щетите от руската инвазия върху глобалните вериги за доставки.

По време на срещата межди Мишел и Шмихал, в която чрез видеоконферентна връзка се включи и украинският президент Володимир Зеленски, бяха обсъдени начините, по които ЕС може да продължи да оказва на Украйна хуманитарна, икономическа и военна помощ.

13:10 9.5.2022

Британският военен министър нарече твърдения от речта на Путин "детски приказки" 

Британският министър на отбраната Бен Уолъс определи като “детски приказки” част от твърденията, които руският президент Владимир Путин направи по време на речта си на военни парад за Деня на победата - 9 май.

“Ако не беше толкова трагично, щеше да е забавно, но не е”, каза Уолъс, цитиран от Би Би Си, посочвайки като измислица предположението на Путинм, че НАТО се готви да атакува страната му.

По време на своята реч по повод Деня на Европа в Лондон британецът опроверга и твърдението, че Русия е обкръжена от страни членки на Алианса, отбелязвайки, че едва 6% от сухопътната ѝ територия граничи с НАТО.

“Той твърди, че в Украйна има бази на НАТО и съм сигурен, че украинският посланик ще ви каже, че в Украйна не е имало бази на НАТО”, добави Уолъс, докларирайки, че “НАТО, Великобритания, Източна Европа не планират да нахлуят в Русия и никога не са го правили“.

Той заяви още, че е "много възможно" Украйна да победи руската армия, и призова руския президент Путин да се примири, че в дългосрочен план Москва е загубила, предаде Ройтерс.

11:27 9.5.2022

Путин не обяви всеобща мобилизация в Деня на победата

Руският президент Владимир Путин потвърди всичките си аргументи за това защо е започнал война в Украйна. Той направи това по време на военния парад в Москва за 9 май.

Путин каза, че НАТО се е готвела да нападне Крим и е "започнала да присвоява прилежащите към нас територии", че борбата в Украйна е с "неонацистите" и че Москва е нанесла "предупреждаващ удар". Не се сбъднаха прогнозите, че в понеделник Путин ще обяви всеобща мобилизация, а над Червения площад ще прелети специалният му "самолет на Съдния ден", който устоява на ядрен удар.

В понеделник Русия празнува 77 години от победата над нацистка Германия във Втората световна война. През тази година традиционният парад протича на фона на военната агресия на самата Русия в съседна Украйна.

10:49 9.5.2022

"Борим се за нова победа". Зеленски отбеляза 9 май

Украинският президент Володимир Зеленски обяви в понеделник, че сънародниците му няма да дадат на Русия "нито едно парче земя".

"Борим се за нова победа. Пътят към нея е труден, но не се съмняваме, че ще победим", каза той в специално видеообръщение по повод 77-годишнината от победата над нацизма, която се отбелязва на 9 май.

На този ден Русия отбелязва Деня на победата с мащабен военен парад в Москва, воден от президента Владимир Путин.

"Горди сме с нашите предшественици, които заедно с други народи, в рамките на антихитлеристката коалиция, победиха нацизма. Няма да оставим никого да анексира тази победа, да си я присвои", каза Зеленски по повод традиционния парад на Червения площад.

10:38 9.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва какви територии контролират руските войници в Украйна и какви части са си възвърнали украинските сили чрез контраофанзиви.

07:26 9.5.2022

Джил Байдън посети Украйна, а САЩ и Канада наложиха нови санкции на Русия

Първата дама на САЩ Джил Байдън се срещна с украинската първа дама Олена Зеленска в рамките на свое посоещение в Украйна, което не беше обявено предварително. Междувременно САЩ наложиха нови санкции на три руски телевизии, ръководители на "Газпромбанк" и общо 2600 лица от Русия и Беларус, след като лидерите на Г-7 проведоха видеоразговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Канада също обяви нови санкции срещу Русия, както и нова военна помощ за Украйна. Това стана по време на посещение на премиера на страната Джъстин Трюдо в Киев в неделя, където той се срещна с Володимир Зеленски. Същия ден украинският президент се срещна и с председателката на германския Бундестаг Бербел Бас.

06:25 9.5.2022

Украйна се заканва за разруши Кримския мост

Съветникът в украинското МВР Виктор Андрусив каза, че е само въпрос на време Кримският мост да бъде разрушен. Според него украинската армия вече разполага с необходимото въоръжение, за да изпълни тази задача, но военните "трябва да се придвижат много по-близо до брега на Азовско море".

Мостът свързва Русия с анексирания полуостров Крим. Той беше открит през 2019 г. Дълъг е 19 км и строителството му струва 250 млрд. рубли (над 3,5 млрд. евро).

Кримският мост обезателно ще бъде разрушен, това е въпрос на време.
Виктор Андрусив, МВР на Украйна

"Кримският мост обезателно ще бъде разрушен, това е въпрос на време", каза Андрусив пред украинска телевизия, цитиран агенция Униан.

Преди няколко дни се появи сайт "Кримският мост пада", който отброява оставащото време на моста. Според обратното броене мостът ще падне до обяд в понеделник, 9 май.

По-рано представител на латвийските въоръжени сили също предположи, че украинските военни могат да нанесат удар по Кримския мост точно на 9 май. Според Янис Слайдинш мостът е важен стратегически обект, чието повреждане ще бъде сериозен удар за Русия, защото той е връзката с цялото южно направление на руската военна офанзива.

От началото на инвазията Русия е превзела брега на Азовско море и така контролира както сухопътните, така и морските връзки към Крим.

17:01 8.5.2022

"Не можем да дадем такъв голям подарък на врага". Защитниците на "Азовстал" няма да се предадат

Последните украински бойци в обсадения металургичен завод "Азовстал" в стратегическото пристанище Мариупол се зарекоха да не се предават на руските войски. Това стана ясно в неделя на онлайн пресконференция на капитан Святослав Паламар, заместник-командир на украинския полк "Азов".

"Никой не очакваше, че ще издържим толкова дълго и все пак издържаме, все още се държим", казва лейтенант Илия Самойленко. "За нас капитулацията е неприемлива, защото не можем да дадем такъв голям подарък на врага", добавя той.

15:16 8.5.2022

Зеленски направи видеообръщение по случай годишнината края на Втората световна война

Украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение по случай 8 май, Деня на победата, на който Европа отбелязва капитулацията на нацистка Германия пред съюзниците във Втората световна война. В речта си той казва, че "злото" се е завърнало в Украйна на 24 февруари "в различна форма, под различни лозунги, но със същите цели".

По-късно в неделя по повод Деня на победата руският президент Владимир Путин поздрави лидерите на страните, които преди са били част от СССР, с изключение на Украйна и Грузия. Путин поздрави "народите" на тези страни, както и лидерите на така наречените Донецка и Луганска народни републики, чиято независимост беше призната от Русия дни преди началото на войната в Украйна.

14:58 8.5.2022

Украинските военни се оттеглят от Луганския град Попасна

Украинските военни се оттеглят от град Попасна в района на Луганск, където се водят улични боеве около два месеца.

Това съобщи в неделя ръководителят на регионалната администрация на Луганск Сергей Гайдай. "Войските ни се отдалечиха от Попасна. Въоръжените сили на Украйна сега са на по-силни позиции, които предварително подготвиха", казва той в телевизионно изявление. Ден по-рано редица руски медии публикуваха снимки и видеоклипове от центъра на града с твърдения, че той под контрола на руските военни и сепаратисти на т.нар. Луганска народна република. Градът изглежда разрушен.

Във видео съобщение, публикувано на 8 май, украинският президент Володимир Зеленски сравнява Попасна с чешкото село Лидице, унищожено от нацистите.

14:47 8.5.2022

Русия трупа допълнително оръжие на север от полуостров Крим

Русия трупа допълнително оръжие на север от полуостров Крим. Това става ясно от проекта "Схеми" на украинската служба на РСЕ/РС въз основа на анализа на сателитни снимки. На територията на граничната част в района на село Филатовка през последните 10 дни са се появили голям брой нови бронирани превозни средства. Експертът, на когото "Схеми" показа сателитните снимки, предполага, че са пренесени също ракетни системи Smerch, системата за противовъздушна отбрана S-300 или оперативно-тактическата ракетна система Искандер.

Сателитни снимки от Филативка, северно от Крим, от 27 април и 6 май, 2022 г.
Сателитни снимки от Филативка, северно от Крим, от 27 април и 6 май, 2022 г.

12:40 8.5.2022

Русия и Украйна съобщават за улучени военни цели край Одеса

Руските сили са унищожили с ракетен удар украински боен кораб край Одеса. Това твърди руското Министерство на отбраната, цитирано от "Ройтерс". Унищоженият кораб е бил корвета тип "Проект 1241". Според говорителя на министерството генерал Игор Конашенко руската противовъздушна отбрана е свалила над Змийския остров в Черно море два украински бомбардировача Су-24 и един хеликоптер Ми-24. В района на Одеса е бил свален и дрон "Байкартар". Според Кремъл през последните 24 часа са били унищожени общо четири украински бойни самолета и четири хеликоптера.

В неделя Киев също съобщи, че украинските сили са нанесли много удари по Змийския остров и са унищожили два руски катера от типа "Раптор", малък десантен катер и зенитен комплекс "Тор". По време на атаките са потънали близо 80 руски военни. Това съобщи агенция Укринформ, цитирайки видео обръщение на говорителя на Одеската военна администрация Сергий Братчук. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

10:50 8.5.2022

Русия бомбардира училище в Луганск. Предполага се, че загиналите са близо 60

Руските сили са бомбардирали училище в село Билохоривка в източната украинска област Луганск. Това съобщи губернаторът на областта Сергей Гайдай в неделя. По негови думи в сградата са се приютявали около 90 души по време на атаката, като експлозията е предизвикала масивен пожар.

"Пожарът беше потушен за близо четири часа, след това развалините бяха разчистени и, за съжаление, бяха открити телата на двама души", написа Гайдай в Telegram. "Тридесет души бяха евакуирани от развалините, седем от които бяха ранени. Вероятно 60 души са загинали под развалините на сградата:, пише още Гайдай. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

Русия неколкократно е улучвала цивилни цели в Украйна от началото на инвазията, включително цивилни убежища, болници, училища, както и театъра в Мариупол, в който се твърди, че са се укривали близо 1200 души по време на атаката.

07:45 8.5.2022

Украйна подготвя евакуация на военни и лекари от "Азовстал"

Украйна подготвя евакуация на ранени военни и лекари от металургичния завод "Азовстал" с помощта на международни организации. Това съобщи в събота вечерта президентът Володимир Зеленски. Новината идва малко след успешната евакуация на всички цивилни от индустриалния комплекс във вторник.

"Благодаря на екипите на Международния комитет на Червения кръст и ООН, които ни помогнаха да проведем първия етап от евакуационната мисия от Азовстал. Беше възможно да се спасят повече от 300 души - жени, деца. Всъщност оттеглихме цивилни от Азовстал. Сега подготвяме втория етап от евакуационната мисия – ранените и медиците. Разбира се, ако всеки изпълни споразуменията. Разбира се, ако няма измама. Работим и за да извадим военните си. Всички герои, защитаващи Мариупул“, казва Зеленски в свое видеообръщение.

По негови думи се обсъжда дипломатически начин за изтегляне на украинските военни от подземните бомбоубежища на "Азовстал", който е под обстрел от руските войски.

17:05 7.5.2022

Лентичка на ръката. Как хората в социалните мрежи сравниха руски военни с нацисти

Снимки от репетициите за Деня на победата показват униформени руснаци с ленти на ръцете, напомнящи на начина, по който изглеждат нацистките войници. Повечето коментатори в онлайн пространството обаче пропускат ключов детайл.

Заредете още

XS
SM
MD
LG