Връзки за достъпност

Извънредни новини
Русия нанася въздушни и артилерийски удари по украинската енергийна и друга инфраструктура.
Русия нанася въздушни и артилерийски удари по украинската енергийна и друга инфраструктура.

на живо Войната: Зеленски призова за затягане на санкциите срещу Русия, за да не бъдат заобикаляни

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи;
  • Нови атаки с дронове срещу руски рафинерии;
  • 4 млн. боеприпаса и 1600 ракети. Великобритания обяви най-голямата си помощ за Украйна;
  • Русия нападна Одеса с дронове и рани 7 души. Атака и срещу Киев.
09:48 5.6.2022

Русия обстрелва Киев за пръв път от седмици

През нощта срещу неделя е имало експлозии в украинската столица Киев за първи път от няколко седмици, съобщиха украински власти.

„Няколко експлозии в районите Дарницки и Днепровски на столицата“, написа кметът на Киев Виталий Кличко в Telegram на 5 юни, като добави, че на място има спасители.

По думите на Кличко един човек е бил инжектиран, но не се съобщава за смъртни случаи. Причината за експлозиите не се уточнява. Въпреки че в града редовно се чуват сирени за въздушни нападения, там не е имало удари през последните няколко седмици, откакто Русия изтегли силите си от района, за да съсредоточи военните си усилия в Източен Донбас и Югоизточна Украйна.

09:39 5.6.2022

Боевете в Донецк са довели до пожар в исторически манастир

Дървена църква на исторически православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при нова руска бомбардировка, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в събота. Русия твърди, че не провежда боеве в района и обвинява украинските сили за огъня.

16:46 4.6.2022

Чуждестранният легион съобщи за жертви

Чуждестранният легион, който се бори на страната на Украйна и включва доброволци от различни страни, съобщи за смъртта на четирима свои бойци.

Според командирите на легиона граждани на Австралия, Германия, Холандия и Франция са убити в битки с руски войски. Имената, времето и обстоятелствата на смъртта им не се съобщават.

Чуждият легион е създаден със заповед на украинския президент Володимир Зеленски малко след началото на руската инвазия. Според украинските власти са получени около 20 хиляди заявления за присъединяване към редиците на легиона.

Русия твърди, че "стотици чуждестранни наемници" вече са загинали в битките в Украйна, вследствие на което притокът на доброволци към легиона е спрял.

Днес доброволци от Австралия, Бразилия, Грузия, Франция и други страни служат в състава му. През последните дни те се бият в Северодонецк, най-горещата точка на фронта в Донбас.

13:13 4.6.2022

Русия продължава въздушните атаки над Северодонецк

Британското министерство на отбраната съобщи, че руската въздушна активност остава висока над украинския регион Донбас. Руските самолети нанасят удари, използвайки както управляеми, така и неуправляеми боеприпаси.

Това стана ясно от ежедневния разузнавателен бюлетин на министерството, публикуван в Туитър. В него се казва също, че Русия е увеличила използването на въздушни атаки, за да засили настъплението си в Донбас.

„Увеличеното използване на неуправляеми боеприпаси доведе до широко унищожаване на застроени райони в Донбас и почти сигурно е причинило значителни съпътстващи щети и цивилни жертви“, написа министерството. Москва пренасочи фокуса на непредизвиканата си инвазия към източния регион Донбас, след като по-рано беше изтласкана от Киев.

12:57 4.6.2022

Украйна твърди, че си е върнала части от Северодонецк

Украинските сили са завзели част от град Северодонецк, съобщи областният управител на Луганск Сергей Гайдай. Северодонецк е една от малкото територии в източния украински регион Луганск, които все още не са превзети от Русия.

Според Гайдай украинските войски са си върнали 20% от територията, която са загубили в Северодонецк. Това стана ясно, след като по-рано в четвъртък той съобщи, че Русия контролира 80% от града. В събота Гайдай добави, че руските сили взривяват мостове през река Северски Донец, за да попречат на Украйна да вкара военни подкрепления и да достави помощ на цивилни в града.

Твърденията на Гайдай за върнатите територии не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

10:09 4.6.2022

Украйна e във връзка със заловените войници от "Азовстал"

Украйна твърди, че разузнавателните служби на страната поддържат връзка със заловените бойци от "Азовстал" и че Киев прави всичко възможно, за да осигури освобождаването им.

Стотици украински войници са в плен на руските сили, след като напуснаха металургичния завод "Азовстал" в пристанищния град Мариупол миналия месец. „Чрез разузнавателните служби ние научаваме за условията, храненето им и възможността за тяхното освобождаване“, каза украинският вътрешен министър Денис Монастирски в телевизионния ефир късно вечерта на 3 юни.

Русия съобщи, че около 2500 украински войници са били задържани в завода. Украински официални лица и роднини на войниците призоваха Москва да третира мъжете като военнопленници. Киев иска те да бъдат върнати при размяна на затворници. Някои висши руски депутати поискаха някои от войниците да бъдат съдени.

10:00 4.6.2022

Русия обстрелва района на Одеса

Руската армия започна ракетни удари в събота сутрин над складовете на земеделско предприятие в региона на Одеса.

"Стратегическите авиационни самолети изстреляха X-59 (круизна ракета). Територията на земеделското предприятие и складовете бяха засегнати", съобщи украинското Оперативното командване "Юг" в изявление.

По предварителни данни двама души са ранени. В резултат на удара е започнал пожар, който вече е елиминиран от спасителите. На място работят разследваща и оперативна група.

17:12 3.6.2022

Германия излага на риск европейската сигурност, заяви Москва

Русия обяви, че Германия нарушава баланса на европейската сигурност със своята „ремилитаризация“. Това каза говорителката на Външното министерство на Москва Мария Захарова по повод предприетите от Берлин стъпки за увеличаване на военните разходи.

През седмицата канцлерът Олаф Шолц направи коментари в медиите, че заради инвазията на Русия в Украйна Германия скоро ще притежава най-голямата конвенционална армия сред европейските членове на НАТО.

„Берлин е начертал курс на ускорена ремилитаризация на страната. Как може да свърши това? За жалост това е добре известно от историята“, каза Захарова.

Германия планира да направи харч от 100 млрд. евро за въоръжените си сили, като заедно с това увеличи и процентът от БВП, който страната харчи на година, за да постигне изискванията на НАТО.

09:23 3.6.2022

200 хил. украински деца са отведени в Русия, твърди Зеленски. 60% от Лисичанск е унищожен

200 000 деца са сред украинците, които насила са били отведени в Русия от началото на войната. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски. Сред тях са такива, които са били настанени в сиропиталища, деца които са били отведени заедно с родителите си и такива, които са били отделени от семействата си.

„Нашите деца няма да станат собственост на окупаторите“, каза Зеленски и подчерта, че Украйна ще накаже всички престъпления, извършвани на нейна територия.

На фронта украинските сили съобщиха за известен напредък около защитата на Северодонецк. В същото време ситуацията в Донбас остава непроменена.

В Лисичанск, който е един от последните градове под украински контрол в източната част на страната, 60% от инфраструктурата и жилищните сгради са били унищожени, съобщиха от местната администрация. В града все още се намират 20 хил. жители.

„Цялата временно окупирана територия на нашата държава сега е зона на пълно бедствие, за което Русия носи пълна отговорност“, каза Зеленски по време на традиционния си брифинг.

07:26 3.6.2022

Украинските сили продължават да отбраняват Северодонецк, каза Зеленски

Украинските сили са постигнали определен успех срещу руските войски в Северодонецк, каза президентът Володимир Зеленски в обръщението си в четвъртък вечерта. Като цяло обаче военната ситуация в източния регион Донбас не се променя.

Украинските сили са блокирани в боевете за контрола на Северодонецк и други райони в Източна Украйна. Те очакват доставката на модерни ракетни системи от САЩ, но това може да отнеме седмици.

Войната вече е "война на изтощение", предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в разговор с американския президент Джо Байдън.

"Войните по природа са непредсказуеми и затова трябва да сме готови за дълго бягане", каза Столтенберг пред репортери в Белия дом.

Войната най-вероятно ще приключи на масата за преговорите, но позициите по време на преговори са тясно свързани със ситуацията на бойното поле, каза още той.

Уличните сражения в Северодонецк продължават, въпреки че руските сили вече контролират по-голямата част от града.

18:53 2.6.2022

Тази карта показва териториите в Украйна, които са под контрола на руските сили към 1 юни.

17:13 2.6.2022

Тази карта показва кой какво контролира в Източна Украйна на 1 юни.

17:06 2.6.2022

Русия контролира 20% от територията на Украйна, каза Зеленски

Русия контролира 20% от територията на Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски в обръщение пред парламента на Люксембург.

По думите на Зеленски Москва контролира близо 125 000 кв. км от украинската територия. Това е повече от територията на Люксембург, Белгия и Нидерландия взети заедно. В контролираната от Русия територия Зеленски включва незаконно анексирания полуостров Крим и териториите, завзети от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Фронтовата линия на сражения между руската армия и украинските сили е повече от 1000 км, добави Зеленски.

Украинският президент твърди, че в Украйна са загинали над 30 000 руски военни - повече отколкото във войната в Афганистан и Чеченските войни взети заедно. Последното число на броя на убитите в Украйна руски войници, което Москва е публикувала, е 1300.

“Това не спира Русия, Тази държава е готова да губи и убива, да убива хора”, каза Зеленски.

10:29 2.6.2022

Руската армия се доближава до превземането на Северодонецк

Руската армия се доближава до превземането на ключовия украински град Северодонецк. 80% от територията на населеното място са под контрола на руските сили, съобщи областният управител Сергей Гайдай.

“Уличните боеве продължават”, каза Гайдай и добави, че украинските сили “ще се бият за Северодонецк до края”.

Говорител на Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че руските военни са стигнали до центъра на града, но украинските сили оказват “активна съпротива”.

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че руската армия контролира по-голяма част от Северодонецк. Главният път към града все още “вероятно” е под украински контрол, но руските сили напредват с помощта на артилерийски обстрел, добави Лондон, като се позова на разузнавателни данни.

09:31 2.6.2022

Русия обвини САЩ, че се опитват да удължат войната

Русия обвини САЩ, че се опитват да продължат войната в Украйна като изпращат оръжия на украинската армия. Повод стана съобщението, че Вашингтон ще предостави на Киев артилерийски ракетни системи (HIMARS) М142.

САЩ “нарочно наливат масло в огъня” с доставките, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Би Би Си. “Подобни доставки не допринасят за готовността на украинското ръководство да поднови мирните преговори”, добави той.

Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че съобщението на президента на САЩ Джо Байдън за нови доставки на оръжия за Украйна увеличава риска от това “трета страна да бъде въвлечена в конфликта”. По думите му че новата военна помощ за Украйна “преминава всички граници на благоприличието” и представлява “директна провокация, която цели да въвлече Запада в сраженията”.

Москва повтаря това предупреждение от началото на непредизвиканата си военна агресия срещу Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отхвърли обвиненията.

“Русия напада Украйна, не обратното”, каза той.

08:19 2.6.2022

Военната ситуация в този украински град започва да напомня на обсадата на Мариупол. Става дума за Северодонецк, чието превземане от руските сили днес изглежда сигурно. Въпреки това украинската армия продължава да го защитава.

07:30 2.6.2022

243 деца са загинали досега. Убитите украински войници всеки ден са между 60 и 100

От началото на руската инвазия в Украйна 689 деца са станали жертва на войната, каза президентът Володимир Зеленски в обръщение вечерта на 1 юни, международният ден на детето.

"Все още нямаме информация от окупираните територии. Но от това, което знаем днес - 446 деца са ранени, 243 деца умряха. 139 изчезнаха", каза Зеленски.

"243 деца! Вечна памет за всяко едно, чийто живот е отнет от руската войната срещу нас, срещу украинците, срещу Украйна".

В интервю за американската медия Нюзмакс Зеленски каза още, че между 60 и 100 украински военни умират всеки ден в сражения и около 500 други са ранени.

"Ситуацията в Източна Украйна е наистина трудна", каза той. "Губим между 60 и 100 военни на ден, които са убити в сражения, и около 500 военни на ден биват ранени", допълни Зеленски.

Украинските сили водят ожесточени сражения срещу руските сили, които се опитват да поемат контрола върху Луганск в Източна Украйна. По-голямата част от Северодонецк, ключов град в тази зона, е вече под контрола на руската армия след много бомбардировки, които разрушиха около 90 процента от града.

Украинското правителство миналата седмица каза, че Русия е изгубила над 30 000 военни от началото на агресията в Украйна на 24 февруари.

17:12 1.6.2022

Русия твърди, че е унищожила 24 западни оръжейни системи в Украйна

Руската армия в Украйна унищожава оръжейни системи, доставени от западни правителства, и поразява други цели, обяви говорителят на военното министерство в Москва ген. Игор Конашенков, цитиран от ДПА.

По думите му с мощни въздушни и артилерийски удари са били елиминирани "до 200 човека и 24 оръжейни системи, вкл. батарея от 155-милиметрови гаубици М777, 203-милиметрови самоходни оръдия 2С7 "Пион", ракетна система за залпов огън "Град" и два склада за муниции". Освен това руските сили са свалили изтребител "Су-25" и военен хеликоптер "Ми-8" в района на Харков, каза генералът, като уточни, че повечето поразени мишени са в района Донбас.

Тази информация не може засега да бъде потвърдена от независим източник, посочи ДПА. Агенцията припомни, че според медийни публикации Австралия и САЩ са доставили на Украйна оръдия М777.

14:54 1.6.2022

Германия изпраща на Украйна зенитни ракети и радарни системи 

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи в сряда, че страната му ще изпрати на Украйна модерни зенитни ракети и радарни системи, увеличавайки оръжейните доставки на фона на критики, че Берлин не прави достатъчно, за да помогне на Киев да се защити от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Пред германските парламентаристи Шолц каза, че правителството е решило да предостави на Украйна управляеми ракети с малък обсег ИРИС-Т (IRIS-T), разработени от Германия в партньорство с партньори от НАТО.

Канцлерът отбеляза, че на Киев ще бъдат доставени също радарни системи, с които украинските военни ще могат да установяват местонахождението на вражеската артилерията.

07:53 1.6.2022

Украйна съобщава за близо 15 хиляди военни престъпления

Украйна съобщава за близо 15 хиляди военни престъпления от началото на войната, а всеки ден има данни да между 200 и 300 нови случаи. Данните изнесе главният прокурор на страната.

Досега са идентифицирани близо 600 заподозрени и са започнали 80 наказателни производства, каза Ирина Венедиктова пред журналисти в Хага.

Списъкът със заподозрените включва "висши военни, политици и агенти на пропагандата на Русия", каза тя. Москва отрича да атакува цивилни.

Голяма част от военните престъпления са извършени в източния регион Донбас, каза още Венедиктова. Предполагаемите военни престъпления включват насилствено изселване към Русия, както и мъчения и убийства на цивилни и разрушаване на гражданска инфраструктура.

Въпреки че разследванията са започнати, властите нямат достъп до контролираните от руските сили територии. В тези случаи те интервюират евакуирани украинци и военопленници.

Естония, Латвия и Словакия са започнали да помагат на разследванията. Полша и Литва са част от тези усилия от самото начало.

Международният наказателен съд определи Украйна като "сцена на престъпление" и изпрати най-големия си екип от разследващи досега.

Заредете още

XS
SM
MD
LG