Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
15:57 31.5.2022

Съд в Украйна осъди двама руски войници за военни престъпления

Съд в североизточния украински град Котелва осъди двама руски войници на по 11 и половина години затвор, след като ги призна за виновни в извършването на военни престъпления.

Войниците Александър Иванов и Александър Бобикин бяха осъдени за обстрел и унищожаване на няколко жилищни сгради в град Козача Лопан и училище в град Ветеринарне в източната Харковска област. Те са сторили това с реактивна система за залпова стрелба "Град" на 24 февруари - деня, в който Русия започна своята непредизвикана инвазия в Украйна.

Двамата бяха заловени от украински военни същия ден. Те признаха, че са изстреляли ракетите, но казаха, че не са знаели какви са били целите, тъй като са получили единствено координати, с които да настроят оръдията.

13:53 31.5.2022

Руските сили са установили частичен контрол над Северодонецк

Част от Северодонецк е "вече контролирана от руската армия" и руските войски "постепенно се придвижват към центъра" на града. Това съобщи във вторник Серхий Хайдай, ръководител на регионалната военна администрация в Луганск.

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк каза пред националната телевизия, че руснаците контролират "около половината" град. Началникът на областната администрация Роман Власенко също потвърди пред украинската служба на Радио Свободна Европа, че руските войски са превзели около 50% от града, добавяйки, че сраженията вече са достигнали неговия център.

Норвежкият съвет за бежанците (NRC) съобщи по-рано през май, че до 12 000 цивилни остават в капан в Северодонецк. Спроед информация на местните власти ситуацията в града е много тежка – цари пълна разруха, няма газ, вода и електричество.

10:44 31.5.2022

Руските сили продължават настъплението си в Северодонецк

Руските войски са все по-близо до центъра на източния украински град Северодонецк. Тежките битки между силите на Москва и Киев по улиците на града продължават и във вторник. На този фон по-голямата част от Северодонецк вече е превърната в руини.

"Ситуацията в Донбас остава изключително тежка. Руската армия се опитва да събере повече сили в конкретни райони, за да окаже по-голям натиск върху нашите защитници. Там, в Донбас, сега е събрана максималната бойна мощ на руската армия", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщението си късно вечерта на 30 май.

Настъплението на Русия в градовете Северодонецк и Лисичанск от двете страни на стратегически важната река Северски Донецк е част от всеобхватна офанзива, която беше представен като част от надпревара на Кремъл с времето. Двата града играят ключова роля в опитите на Русия да овладее Донбас, преди Украйна да заздрави защитните си способности с нови западни оръжия.

08:09 31.5.2022

САЩ няма да изпращат далекобойни ракетни системи в Украйна

Американският президент Джо Байдън каза, че САЩ няма да изпращат далекобойни ракетни системи в Украйна. Изявлението му дойде на фона на съобщения, че в момента се обмисля такъв ход, предаде Асошиейтед прес.

"Няма да изпращаме в Украйна ракетни системи, с които биха могли да бъдат нанесени удари в Русия", каза Байдън в понеделник.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия, определи решението като "разумно".

"В противен случай, ако нашите градове бъдат атакувани, въоръжените сили на Русия биха изпълнили (своята) заплаха и биха поразили центровете, където се вземат подобни престъпни решения", каза Медведев, цитиран от БТА. "Някои от тях не са в Киев", добави той и заяви, че "няма нужда от по-нататъшни обяснения".

07:02 31.5.2022

Френски журналист беше убит до Северодонецк

Френски журналист беше убит близо до източния град Северодонецк. 32-годишният Фредерик Льоклер-Имоф е работил за телевизия BFMTV и е отразявал евакуационна операция.

Според официалните съобщения той е загинал от шрапнели, попаднали върху автомобила, с който се е придвижвал. Неговият колега Максим Брандстетър е ранен. Това е било второто пътуване на Фредерик Льоклер-Имоф до Украйна от началото на войната.

Президентът на Франция Еманюел Макрон отдаде почит в Туитър на загиналия френски журналист и неговите колеги, които предават от бойното поле. "Искам отново да повторя безусловната подкрепа на Франция", написа той.

"Журналистът Фредерик Льоклер-Имоф беше в Украйна, за да покаже истината за войната", написа Макрон.

Министерството на външните работи на Франция настоя за "прозрачно разследване".

През март американският журналист Брент Рено стана първият чуждестранен журналист, жертва на войната в Украйна.

12:02 30.5.2022

Сраженията вече се водят по централните улици на Северодонецк

Руските сили напредват все повече към центъра на Северодонецк, след като успешно си пробиха път в покрайнините от североизток и югоизток. За това съобщи управителят на Луганска област Серхий Хайдай.

Той каза още, че ситуацията в града е много тежка – цари пълна разруха, няма газ, вода и електричество.

Градът Лисичанск, който е от другата страна на река Северски Донец, остава под украински контрол.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че се опитва да превземе стратегическия град на всяка цена, без да се интересува от броя на човешките жертви, които според него са хиляди.

По-рано Зеленски посети втория по големина град в Украйна Харков, за да посети войници на първа линия на отбраната срещу руската армия.

По-късно в понеделник той ще се включи в срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, където се очаква да настоява държавите членки да наложат пълно ембарго на вноса на суров петрол от Русия.

06:30 30.5.2022

Сергей Лавров определи "освобождението" на Донбас за "безусловен приоритет"

"Освобождението" на Донбас е "безусловен приоритет" за Москва, докато другите украински региони трябва сами да определят бъдещето си, каза външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за френския телевизионен канал TF1.

Лавров повтори, че "специалната военна операция" в Украйна има за цел да демилитаризира страната и да я прочисти от "вдъхновения от нацистите национализъм". Киев и Западът определят тези претенции като безпочвени и абсурдни.

"Освобождението на Донецк и Луганск, признати от Руската федерация като независими държави, е безусловен приоритет", каза Лавров.

За останалите части на Украйна той каза:

"Не вярвам, че ще бъдат щастливи да върнат властта на един неонацистки режим, който е доказал русофобската си същност. Тези хора трябва да решат".

Сергей Лавров още веднъж нарече руската инвазия в Украйна неизбежна, защото западните държави не са обърнали внимание на отношението и атаките на Киев срещу рускоговорящото население. Украйна отхвърля тези обвинения.

В последните седмици Русия фокусира военната си кампания в Донбас, след като изтегли войските си и прекрати неуспешните опити да напредне до Киев и други части на Украйна.

Войната започна на 24 февруари. Според ООН бежанците от нея са 6,7 милиона. Украинската прокуратура разседва 14 388 случая на предполагаеми руски военни престъпления. Няколко руски войници вече са изправени пред съда за убийства на цивилни.

17:43 29.5.2022

Зеленски посети Източна Украйна за пръв път от началото на инвазията

Украинският президент Володимир Зеленски посети източната част на страната за първи път от началото на руската инвазия, предадоха световните агенции в неделя. Зеленски отиде в Харков, откъдето Москва изтегли в последните седмици военните си, за да ги съсредоточи по други фронтови линии.

"В тази война окупаторите се опитват да постигнат какъвто и да е резултат. Но те трябва да са разбрали отдавна, че ние ще защитаваме нашата земя докрай. Те нямат никакъв шанс. Ние ще се борим и ще спечелим", заяви Зеленски във видео от посещението му.

Зеленски е получил информация от военните командири за ситуацията на фронта, а после е разговарял с губернатора на Харковска област Олег Синегубов за щетите, нанесени на граждански обекти в района.

Според Синегубов разрушените къщи в Харков и прилежащата му област са над 2000. В Харковска област Русия продължава да контролира 31 процента от територията. Синегубов каза, че украинската контраофанзива през април и май е позволила Украйна да си върне 5 процента от територията.

16:17 29.5.2022

Русия твърди, че е убила 300 украински войници през последните 24 часа

Руската армия е ликвидирала над 300 украински бойци и е унищожила към 50 единици военна и специална техника на украинските въоръжени сили през последното денонощие.

Това каза говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков в неделя по повод ракетните удари по родния град на украинския президент Володимир Зеленски Кривой Рог.

Конашенков заяви още, че руските сили са поразили и други веражески цели по врем на същата офанзива, сред които украински изтребител Су-25 в Днепър.

15:25 29.5.2022

Руските сили засилват офанзивата си срещу Северодонецк и Лисичанск

След като в последните дни Москва обяви, че руските военни са поели контрол над железопътния възел в Донецка област Лиман и са обкръжили Северодонецк, през последното денонощие те са опитали да овладеят стратегически позиции в района с подкрепата на интензивен артилерийски обстрел.

13:00 29.5.2022

Руската армия обстреля родния град на Зеленски

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че ракети са унищожили голям арсенал на украинската армия в Кривой Рог, родния град на украинския президент Владимир Зеленски, предаде държавната информационна агенция ТАСС.

Министерството на отбраната обяви още, че руските системи за противовъздушна отбрана са свалили украински изтребител Су-25 в Днепър.

12:30 29.5.2022

Зеленски очаква "добри новини" за доставките с оръжия за Украйна 

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надежда, че съюзниците ще осигурят необходимото на сънародниците му оръжие, докато украинските сили се опитват да спрат настъплението на руските сили на изток.

По време на всекидневното си видеообръщение през нощта срещу неделя той каза, че очаква „добри новини“ за доставките на оръжие тази седмица, но без да дава подробности.

Зеленски повтори за пореден път, че ситуацията в източния регион Донбас остава много сложна, подчертавайки, че съпротивата на редица места все още удържа руските атаки, включително в Северодонецк и Лисичанск - последните два големи градове под украински контрол в Луганска област.

12:20 29.5.2022

Цивилни в Донбас не са излизали седмицa от убежищата заради руските обстрели

Интензивните руски ракетни обстрели срещу източните украински градове Северодонецк и Лисичанск принуждават местните жители вече седмица постоянно да се крият в бомбоубежища без да могат да излязат навън дори за малко. Това разказват цивилни, които в последните дни са успели да се евакуират от района с помощта на чуждестранни доброволци, предаде Асошиейтед прес в неделя.

16:30 28.5.2022

Макрон и Шолц са настояли Русия да освободи пленените бойци от "Азовстал"

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц са настояли пред руския държавен глава Владимир Путин за освобождаването на близо 2500-те украински бойци, които бяха пленени от руските военни след предаването им от стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол. Тримата лидери проведоха телефонен разговор в събота.

16:10 28.5.2022

Путин обвърза износа на зърно от Украйна с отпадане на санкциите срещу Русия

Русия е готова да спомогне за възстановяването на износа на зърно от Украйна, ако Западът свали санкциите си, обявени в отговор на руската военна инвазия, започнала на 24 февруари. Това е заявил руският президент Владимир Путин на френския държавен глава Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц по време на телефонен разговор, проведен в събота, съобщи Кремъл.

15:35 28.5.2022

Украйна получи противокорабни ракети и артилерийски оръдия 

Украйна е започнала да олучава противокорабни ракети "Харпун" от Дания и тежки артилерийски оръдия от САЩ, съобщи в събота министърът на отбраната на страната Алексий Резников

"Бреговата отбрана на страната ни не само ще бъде подсилена от ракети "Харпун", те ще бъдат използвани от обучени украински екипи", написа Резников на страницата си във Фейсбук, цитиран от Ройтерс.

По думите му новите ракети ще бъдат включени в отбраната на украинското крайбрежие. "Харпун" има активно радарно насочване и може да бъде изстрелвана както от брега, така и от кораби, подводници и самолети.

Резников каза още, че украинската армия е получила модифицирани самоходни гаубици M109, произведени в САЩ, които могат да поразяват цели от по-голямо разстояние.

14:53 28.5.2022

Русия обяви, че е поела пълен контрол над град Лиман

Рускитя сили са поели пълен контрол над украинския град Лиман, който е стратегически важен железопътен възел в източната Донецка област, обяви Министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс.

Смята се, че овладяването на градчето ще спомогне за следващия етап от подготовката на руската офанзива в Източна Украйна. Лиман се намира на 40 км западно от Северодонецк - най-големият град в Донбас, който все още е под украински контрол и е обект на ожесточени руски атаки в последните дни.

10:08 28.5.2022

Украинските сили допускат отстъпление от Донбас, за да не бъдат обкръжени 

Украинските сили, които се сръжават с руските войски и проруските сепаратисти в източния регион Донбас, допускат тактическо отстъпление, за да не допуснат да бъдат обкръжени. Това обяви областният управител на Луганска област Сергей Гайдай в канала си в Телеграм.

"Руснаците няма да могат да превземат Луганска област през следващите дни, както предричаха анализаторите. Имаме достатъчно сили и ресурси да се защитим, но е възможно да се наложи да се изтеглим, за да не бъдем обкръжени", написа той.

По думите му в района има около 10 хиляди руски войници, "които се опитват да атакуват и се опитват да постигнат победа във всяка посока, в която могат". Гайдай добави, че повече от половината жилища в Северодонецк вече са разрушени. Проруските сепаратисти твърдят, че градът е напълно обкръжен, но украинските власти контрират, че продължават да оказват съпротива.

Началникът на местната военна администрация Олександър Стрюк написа в Телеграм в събота сутринта, че две трети от Северодонецк са обкръжени. Той твърди, че около 90% от сградите в града са получили щети и 60% ще трябва да бъдат напълно реконструирани. Северодонецк е един от последните райони на Луганска област, които все още се контролират от украинската армия.

На този фон статутът на град Лиман в Донецка област все още не е напълно изяснен. Проруски сепаратисти твърдят, че са го превзели, а украинският генерален щаб казва, че боевете за него продължават. Русия превърна превземането на целия източен регион Донбас в основна цел на войната и през последната седмица засили настъплението си там.

08:38 28.5.2022

Рамзан Кадиров заплаши, че Полша може да последва Украйна 

Полша може да последва съдбата на Украйна, "ако бъде дадена заповед". Това заяви подкрепяният от Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров в свое видеообръщение, публикувано в канала му в Телеграм, съобщи Асишиейтед прес.

Той определя Украйна като "приключена работа" и добавя, че "ако бъде дадена заповед след Украйна, ще ви покажем [Полша] какво представлявате за шест секунди".

Полша, която граничи с Украйна, снабдява своята съседка с оръжия и друг вид помощ от началото на рускaта инвазия на 24 февруари. Освен това тя е приела милиони украински бежанци.

Кадиров призовава в записа си украинския президент Володимир Зеленски "най-накрая да се осъзнае и да приеме условията, предложени от нашия президент [Владимир Путин]".

Чеченският лидер не за пръв път използва социалните медии, за да възхвалява представянето на чеченските бойци срещу украинските военни и да прави различни непотвърдени изявления за войната в Украйна, посочва Асошиейтед прес.

08:18 28.5.2022

"Донбас ще бъде украински". Зеленски е уверен, че Северодонецк и Лиман няма да паднат

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път изрази увереност, че страната му ще устои на руската агресия и ще спечели войната, започната от Москва на 24 февруари. В две свои изказвания през нощта срещу събота той коментира той коментира ожесточените боеве в Източна Украйна, цитиран от Асошиейтед прес.

"Украйна е страната, която разруши мита за изключителната мощ на руската армия - армия, която уж за няколко дни може да завладее всеки, когото пожелае", каза Зеленски чрез видеовръзка пред студенти от Станфордския университет.

"Сега Русия се опитва да окупира цялата държава, но ние се чувстваме достатъчно силни, за да мислим за бъдещето на Украйна, която ще бъде отворена към света", уверен е украинският президент.

По-късно, във вечерното си видеообръщение, Зеленски реагира на информациите за превземането от руснаците на източния град Лиман и на опита им да обкръжат и превземат град Северодонецк, една от последните области под украински контрол в Луганск.

"Ако окупаторите си мислят, че Лиман или Северодонецк ще бъдат техни, те грешат", заяви украинският президент, добавяйки: "Донбас ще бъде украински".

Заредете още

XS
SM
MD
LG