Връзки за достъпност

Извънредни новини
Володимир Зеленски посреща Йенс Столтенберг в Киев, 29 април 2024 г.
Володимир Зеленски посреща Йенс Столтенберг в Киев, 29 април 2024 г.

на живо Войната: "Процесът трябва да бъде ускорен". Столтенберг се срещна със Зеленски в Киев

Обновена

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Украйна атакува с дронове две петролни рафинерии и военно летище в Русия;
  • Русия удари с ракети четири топлоцентрали и болница в Украйна;
  • Удар с крилати ракети по Одеса засегна 30 блока и къщи;
  • Нови атаки с дронове срещу руски рафинерии;
  • 4 млн. боеприпаса и 1600 ракети. Великобритания обяви най-голямата си помощ за Украйна;
23:33 27.6.2022

Десетки убити и ранени при руски обстрел срещу търговски център в Кременчук 

Най-малко 13 души загинаха при руски ракетен обстрел срещу търговски център в Кременчук в Централна Украйна. Има и поне 50 ранени, съобщи губернаторът на Полтавска област Дмитро Лунин, цитиран от Ройтерс.

Светът е "ужасен" от удара по мола в Кременчук, написа в Туитър държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес. Той увери, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Киев и ще държи Русия отговорна.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик изрази съжаление за удара по мола и подчерта, че "всякакъв вид цивилна инфраструктура, което очевидно включва молове, както и мирните граждани, никога не трябва да стават мишена".

Британският премиер Борис Джонсън пък обвини в свое изявление руския президент Владимир Путин в жестокост и варварство заради атаката.

18:36 27.6.2022

Около 500 цивилни са блокирани в химическия завод "Азот" в Северодонецк, казаха сепаратистите

Около 500 цивилни все още са блокирани в химическия завод "Азот" в Северодонецк, каза в понеделник представителят в Москва на сепаратистите от т.нар. Луганска народна република, цитиран от ДПА.

В изявление пред руската национална телевизия Родион Мирошник заяви, че цивилните не могат да напуснат, защото голяма част от изходите от завода са минирани и сапьори работят по обезвреждането им.

"Така че тези хора могат да решат дали искат да останат в района на Северодонецк, или да напуснат", каза Мирошник.

Ройтерс отбеляза, че тези твърдения не могат да бъдат проверени от независим източник.

Северодонецк вече е изцяло под руски контрол, а сражения се водят за контрол над съседния град Лисичанск. По-рано украинските власти призоваха всички цивилни да се евакуират незабавно.

17:57 27.6.2022

Зеленски се включи в срещата на Г-7 и изрази надежда войната да приключи до зимата

Русия да изтегли войските си от територията на Украйна преди началото на зимата. Тази надежда изрази украинският президент Володимир Зеленски в свое видеообръщение по време на срещата на лидерите от Г-7 в Германия.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ продължават в понеделник тридневната си среща на високо ниво в Баварските Алпи, където обсъждат засилването на западния натиск върху Русия с цел да прекрати военните си действия в Украйна.

10:29 27.6.2022

Шестима души пострадаха при ракетен удар в Одеска област в Украйна. Руските сили настъпват в Лисичанск

Шестима души, сред които едно дете, пострадаха при руски ракетен удар в Одеска област, Южна Украйна, тази нощ, съобщи УНИАН, като се позова на украинските въоръжени сили, предаде БТА.

Ракетата била изстреляна от руски стратегически бомбардировач Ту-22М. Поразен бил жилищен район на неуточнено населено място, където били унищожени няколко жилищни сгради и селскостопански постройки на площ от около 500 квадратни метра, съобщи Оперативно командване "Юг" на украинските въоръжени сили.

През уикенда бе отчетено засилване на руските ракетни удари в цяла Украйна, отбелязва ДПА. Поразени бяха редица украински региони, които не са на фронтовата линия - Лвовска, Хмелницка, Житомирска, Киевска, Черниговска област, Николаевска и Одеска област.

В Донбас, на изток, след като установи в събота пълен контрол над Северодонецк, руската армия се опитва да блокира от юг неговия град близнак Лисичанск с помощта на артилерийска стрелба, съобщи в понеделник генералният щаб на украинските въоръжени сили, цитиран от агенция Укринформ.

15:09 26.6.2022

Нови експлозии в Киев, Черкаси и в района на Харков

Украинските власти съобщиха за нови експлозии в столицата Киев, в централния град Черкаси и в района на Харков.

Ръководителят на Харковската областна администрация каза, че през изминалото денонощие в резултат на руската агресия един човек е загинал, а общо 7 души в Харков и Изюм са били ранени.

В същото време Москва съобщи, че нейните сили са нанесли удари срещу три военни учебни центъра в Северна и Западна Украйна, включително един близо до полската граница.

14:55 26.6.2022

Един човек е бил убит, петима са били ранени при руската ракетна атака срещу Киев

Един човек е бил убит, а други петима са били ранени при руската ракетна атака по жилищни блокове в Киев в неделя сутринта. Това съобщи ръководителят на украинската национална полиция Ихор Клименко.

Сред ранените са и седемгодишно дете и неговата майка, която по думите на Клименко е руска гражданка.

" Кажете на руските пропагандисти, че Русия убива своите граждани в жилищни сгради, наричайки ги военни обекти в своите доклади", каза Клименко.

По данни, съобщени от говорител на Въоръжените сили на Украйна, ракетите са били изстреляни от Каспийско море.

10:55 26.6.2022

Руски ракети удариха Киев

Русия е нанесла ракетни удари по цивилни цели в украинската столица Киев, съобщиха украинските власти. Няколко експлозии са чути рано сутринта в неделя, като Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, написа в Туитър, че ракетните удари са били 4.

Държавна служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че са разрушени няколко етажа от жилищни сгради, избухнал е пожар. По информация на службата има и пострадали. Спасителните операции продължават.

"Има хора под развалините. Някои жители са евакуирани, двама пострадали са хоспитализирани", съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

10:40 26.6.2022

Путин обеща да снабди Лукашенко със системи "Искандер-М"

Русия ще достави на съюзника си Беларус ракетни системи "Искандер-М". Това каза президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко в събота.

Двамата се срещнаха в Санкт Петербург, за да отбележат 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Въпреки че не е пряк участник във войната, която Русия започна срещу Украйна, Беларус оказва логистична подкрепа за руската агресия. По-рано Украйна съобщи, че е била подложена на "масирани бомбардировки" от ракети, "изстреляни от територията на Беларус и от въздуха".

"Взехме решение: през следващите няколко месеца ще предадем на Беларус тактическите ракетни системи "Искандер-М", каза Путин в събота, като добави, че те "могат да изстрелват както балистични, така и крилати ракети, както конвенционални, така и ядрени".

20:11 25.6.2022

Руските сили вече изцяло контролират Северодонецк

Руските сили вече изцяло контролират Северодонецк в Източна Украйна. Това каза в събота кметът на града Олександър Стрюк пред украински медии.

"Руснаците напълно окупираха Северодонецк, нашите военни се оттеглиха на по-подготвени позиции", каза Стрюк.

Седмици на тежки руски обстрели и улични сражения превърнаха града в руини. Няколкостотин цивилни обаче все още се укриват в химическия завод "Азот", но по думите на Стрюк единственият им изход сега е през контролирана от Русия територия.

Превземането на града означава, че Русия вече контролира почти цялата Луганска област и голяма част от съседен Донецк - двата региона, които образуват индустриалния Донбас.

16:52 25.6.2022

"Опитва се да сплаши Украйна". Русия е изстреляла 48 крилати ракети срещу цивилни цели

През изминалата нощ Русия е изстреляла общо 48 крилати ракети срещу Украйна. Това каза Михаил Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, в събота.

"48 руски крилати ракети. През нощта. В цяла Украйна. Единствено срещу граждански обекти", написа Подоляк в Туитър.

"Русия все още се опитва да сплаши Украйна, да предизвика паника и да накара хората да се страхуват от Z-чудовищата... Украйна знае всичко, готова е на всичко и определено ще накаже всяко зло", добави Подоляк.

През нощта и рано сутринта в събота в цяла Украйна прозвучаха сирени за въздушна тревога. В Житомирска област един военен е убит, а друг е бил ранен при ракетен удар, съобщи ръководителят на местната регионална военна администрация.

По данни на военната администрация в област Лвов четирима души са били ранени при руските атаки. Информацията не може да бъде проверена чрез независими източници.

16:31 25.6.2022

Руски бойни хеликоптери нанесоха удари в Сумска област

Руски бойни хеликоптери са обстреляли граничните райони на Сумска област. Това съобщи в събота Държавната гранична служба на Украйна (ДГСУ).

"Вражески хеликоптери излетяха от Русия и изстреляха шест неуправляеми ракети на територията на Краснополската община", съобщиха от пресслужбата на ДПБ.

По предварителни данни няма пострадали в резултат на обстрела.

Преди три дни службата съобщи, че руските войски почти ежедневно обстрелват Черниговска и Сумска област, а броят на атаките напоследък се е увеличил. Според говорителя на ДПСУ са регистрирани общо около 400 обстрела, откакто украинските сили отблъснаха руските части и си върнаха двете области.

"В повечето случаи това са хаотични обстрели... с такива обстрели те се опитват да установят местонахождението на украинските защитници", каза говорителят на службата.

09:23 25.6.2022

Най-малко 10 години ще са нужни на Украйна, за да разминира територията си, смята представител на спешните служби

На Украйна ще са ѝ необходими най-малко 10 години, за да разчисти всички мини и експлозиви от територията си и от териториалните си води след края на войната с Русия. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от Олександър Хорунжий, говорител на украинската Държавна спешна служба.

Украйна е успяла да разчисти 620 квадратни километра земя, на която са били разпръснати хиляди взривни устройства, включително 2000 бомби, пуснати от въздуха, но почти 300 000 квадратни километра все още се смятат за "непочистети", каза официалният представител. Това представлява площ с приблизителната големина на Италия или половината територия на Украйна.

"До 10 години, това е оптимистичната цифра. Защото не знаем какво се случва на териториите, където се водят активни сражения в момента", каза Олександър Хорунжий. "Само си представете броя на бомбите, които са бил пуснати върху нас от врага", добави той.

Най-важният приоритет е да бъдат разминирани инфраструктурата, жилищните райони и пътищата, но ще отнеме по-дълго време да бъдат разчистени горите, реките и крайбрежието, посочи Хорунжий.

09:15 25.6.2022

Руската армия напредва южно от Лисичанск

През последните дни руските военни са засилили настъплението си в украинската Луганска област и напредват южно от Лисичанск. Има опасност градът да бъде обкръжен от всички страни от руски сили, съобщиха украинските власти.

Според експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW) руските войски вероятно вече са достигнали южната граница на Лисичанск и подсилват частите си около Северодонецк, за да превземат двата града. ТОт института обаче смятат, че това няма да осигури на Русия решаващо предимство при по-нататъшни военни операции в Украйна.

Както Москва, така и Киев съобщиха за обстрели и активни сблъсъци в района на Бахмут, в посока Славянск и Краматорск.

Съшевременно руското министерство на отбраната съобщи за обкръжаването и разгрома на украински части в района на Горское и Золоте в западната част на Луганска област. Украинските военни не потвърждават тези данни.

13:21 24.6.2022

Представител на руските окупатори е убит при експлозия

В окупирания от руските войски Херсон в петък сутринта е взривена кола. В резултат на това е загинал един от длъжностните лица на администрацията, назначена от руските сили.

По предварителна информация става дума за Дмитро Савлученко, ръководителят на катедра "Семейство, младеж и спорт" на т. нар. военно-гражданска администрация на херсонския регион. Според Русия случилото се е било атентат. Все още никой не е поел отговорност за експлозията.

"Това беше нападение, насочено срещу сътрудник на цивилната и военна администрация, при която (той) беше убит", каза представител на окупационните власти, цитиран от ТАСС. Херсонска област е един от районите, които бяха превзети от Русия още в първите дни на инвазията ѝ в Украйна.

11:29 24.6.2022

Украйна се изтегля от Северодонецк

Украинските сили ще "трябва да се изтеглят" от град Северодонецк, голяма част от който се намира под контрола на руските сили. Това каза в петък украинският областен управител на Луганска област Серхий Хайдай, цитиран от Ройтерс.

В Северодонецк се водиха едни от най-тежките сражения от началото на руското нахлуване в Украйна. В града в продължение на месец има улични боеве, като настъплението на руските сили върви бавно и мъчително.

"Украинските сили ще трябва да се изтеглят от Северодонецк. Получена е заповед за това", съобщи Хайдай. Той не уточнява дали украинските сили ще бъдат изтеглени незабавно и какъв ще бъде графикът на изтеглянето.

В случай че Северодонецк попадне окончателно под руски контрол, единственият град в областта, който ще остане украински, би бил Лисичанск. По-рано днес Хайдай съобщи, че украинските сили са отблъснали руска атака срещу южните покрайнини на Лисичанск.

18:46 23.6.2022

Украйна е получила американски артилерийски ракетни системи

САЩ са предоставили модерни артилерийски ракетни системи на Украйна, съобщиха властите в Киев, цитирани от Франс прес.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников информира, че страната му е получила първите ракетни системи за залпов огън HIMARS и благодари на американския си колега Лойд Остин.

"Лятото ще бъде горещо за руските окупатори. И последно за някои от тях", добави Резников, без да уточни колко HIMARS вече е получила Украйна.

На 1 юни президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че страната му ще достави на Киев такива модерни ракетни системи, които могат да поразяват с прецизност цели на до 80 километра. Украинската страна е дала уверения, че няма да използва тези оръжия за поразяване на обекти в Русия, за да не бъде изострен допълнително конфликтът, припомня БТА.

HIMARS са с по-голяма далекобойност от тази на аналогичните системи, с които разполагат руските въоръжени сили.

09:43 23.6.2022

"Страховита кулминация". Руските войски приближават ключовия Лисичанск

Руските сили превзеха две населени места южно от ключовия град Лисичанск в Донбас. Целта на офанзивата е да прекършат съпротивата и в последните райони на Луганска област. Военният губернатор на Луганск Сергей Хайдай каза, че украинските сили продължават да оказват съпротива в Северодонецк и близките селища Золоте и Вовчойровка.

По думите му украинските сили са изправени пред "масирани" и безмилостни артилерийски атаки в Лисичанск. Битката за Северодонецк и Лисичанск "влиза в нещо като страховита кулминация", каза Алексей Арестович, съветник на президента Володимир Зеленски. Русия се стреми да превземе както Луганск, така и Донецк, които съставляват по-голямата част от индустриалния център на Украйна - Донбас.

Павло Кириленко, ръководител на регионалната военна администрация в Донецк, каза, че украинските сили контролират по-малко от половината от Донецка област. По думите му повече от 100 населени места в тези райони нямат газ или електричество.

Кириленко каза, че 55 на сто от територията на Донецк, който е под руска окупация, е „напълно унищожена“. Британското разузнаване съобщава, че руските усилия за постигане на по-дълбоко навлизане в Донецка област, западно от Луганск, остават в застой.

Украинските власти съобщават, че Русия е нанесла най-интензивните удари от седмици на Харков, вторият по големина град в Украйна. Атаките са насочени към „тероризиране на населението“.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че разузнавателната служба за отбрана смята, че инерцията на Русия във войната в Украйна ще се забави през следващите няколко месеца, защото армията й изчерпва ресурсите си. В коментари, публикувани в германския "Зюддойче цайтунг", Джонсън казва, че „силите на президента Владимир Путин напредват в източния регион на Донбас, причинявайки разрушения, но с цената на войници и оръжия“. Според британското разузнаване през следващите седмици Русия „може да стигне до точка, в която вече няма инерция напред, защото е изчерпала ресурсите си“.

14:40 22.6.2022

Американски военнопленници са заплашени от съд и смъртни присъди

Двама американци, пленени преди седмица в Украйна, ще бъдат изправени пред съда и са заплашени от смъртни присъди, потвърди Кремъл. Става въпрос за 27-годишния Анди Уин и 39-годишния Александър Друки, които руските власти третират не като военнопленници, а като наемници, воювали на страната на Украйна.

09:05 22.6.2022

Руската армия превзе два града в Луганска област

Руската армия превзе две населени места в района на ключовите градове Северодонецк и Лисичанск, съобщи командването на украинските сили. Става дума за градовете Подлисне и Мирна Долина.

Ситуацията в Луганска област е много тежка, каза украинският президент Володимир Зеленски. По-думите му руските сили са засилили опитите си да изтласкат украинската армия от областта.

„Това наистина е най-трудната точка. Окупаторите оказват силен натиск“, каза Зеленски.

По-рано Киев съобщи, че руските сили причиняват „катастрофални“ щети с бомбардировките си срещу Лисичанск и Северодонецк. Началникът на военната администрация в Луганска област Серхий Хайдай каза, че руските атаки превръщат областта в „руини“.

15:15 21.6.2022

Дмитрий Муратов продаде Нобеловата си награда на търг за над 1 млн. долара

Главният редактор на руското издание „Новая газета“ - Дмитрий Муратов, продаде Нобеловата си награда за мир на търг за 103,5 милиона долара. Той съобщи, че ще дари парите на международния фонд на УНИЦЕФ в помощ на украинските деца, разселени заради руската военна агресия.

Журналистът, известен със своята позиция срещу президента Владимир Путин, получи високото отличие миналата година.

Заредете още

XS
SM
MD
LG